Bevalling Blogs

Ik zou wel eens een dagje verloskundige willen zijn

In de vierde klas van de middelbare school was ik ervan overtuigd dat ik fysiotherapeut wilde worden. Het jaar daarop zag ik mezelf wel als huisarts en toen ik een opleiding moest kiezen, koos ik voor journalistiek. Dat leek me nou echt een tof vak en nu 10 jaar later vind ik dat nog steeds. Maar als ik eens een dagje een ander beroep zou mogen uitoefenen, zou ik verloskundige willen zijn! 

Een baby ter wereld helpen

Ik ben nu zelf twee keer bevallen en dat vond ik beide keren echt ontzettend fascinerend. Haha misschien heb ik het inmiddels geromantiseerd omdat ik de pijn (deels) ben vergeten, maar alsnog: de fascinatie blijft.  Want het is toch wonderlijk hoe je lichaam een kindje naar buiten werkt. Ik vond vooral het moment dat de gewone weeën overgingen in persweeën zo mooi. Hoe dat zo automatisch ging en hoe je voelt dat het tijd is om te persen. Wauw. En dan uiteindelijk de geboorte van je kindje en het eerste gevoel wat je hebt als hij/zij op je buik wordt gelegd. Schitterend.

Bij mijn laatste bevalling heb ik na de geboorte van mijn zoontje nog een poosje op de verloskamers gelegen. Omdat het toen erg warm was, stond de deur open. Ik kon daardoor meegenieten van een bevalling die in de kamer ernaast gaande was. Beetje gênant dat ik het kon horen, maar stiekem ook erg interessant. Ik voelde echt met de vrouw mee en als ik er de energie voor had, had ik waarschijnlijk met haar mee gepuft.

Ik bedacht me toen wat een machtig mooi beroep verloskundigen toch hebben. Ze mogen (als ze in een praktijk werken) de vrouwen eerst zo’n 7 maanden bijstaan in die belangrijke en vaak mooie periode. Ze volgen in die tijd het proces van dichtbij en zien hoe de buiken groeien. Uiteindelijk komt dan het spannende moment dat ze de baby ter wereld mogen helpen. Dat moet toch speciaal zijn!

Een geromantiseerd beeld van het vak

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat verloskunde niet alleen maar leuk is. Deze mensen moeten echt keihard werken, hebben ontzettend veel verantwoordelijkheid en er zijn natuurlijk ook momenten die minder leuk zijn. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen hoe het met zijn om als verloskundige een kindje ter wereld te helpen dat niet meer leeft of dat het op het laatst niet overleeft. Daarnaast heb je ook tijdens de zwangerschap al een enorme verantwoording. Want jij moet het wel aanvoelen als het met een moeder of kindje niet goed gaat en er misschien meer aan de hand is. Je moet de juiste doorverwijzing maken, adviezen geven en aan de hand van telefoontjes inschatten of je naar een vrouw toe moet rijden. Want je wil natuurlijk niet te laat komen.

Ook word je vast wel eens tijdens een etentje gestoord door een mommy-to-be die pas om de 20 minuten een wee heeft. Of moet je uit je bed komen ’s nachts, terwijl er niks aan de hand blijkt te zijn.

Een vriendin van me is verloskundige en ik stel haar altijd duizend vragen over haar werk (journalist hè haha). Vooral toen ik zelf nog nooit bevallen was, wilde ik alles weten. ”Klopt het dat je poept bij het bevallen?” en ”Wat doe jij nou als een vrouw keihard begint te schreeuwen en niet ophoudt?” Natuurlijk kon ze vanuit privacyoogpunt niet te gedetailleerd op zaken ingaan, maar op specialistische vragen wel. Ze zal wel eens gek van me worden. En aangezien ze dit sowieso leest: sorry Jorien en bedankt dat ik met je baarkruk op de foto mocht haha.

Al met al blijft voor mij het gevoel wel overheersen dat het vooral echt een mooi vak is. En terecht een ‘kunde’. Want wat moeten deze mensen veel weten en kunnen. Respect! En ze moeten ook ergens ‘tegen kunnen’ trouwens. Want oh dat bloed!

Omscholen dan maar?

Ik vind het een ontzettend interessant vak, maar ik heb niet de ambitie om verloskundige te worden. Ik denk dat je dat echt heel graag moet willen en je ook wel voelt of je daar geschikt voor bent. Ik zou ook niet weten of ik tegen al dat bloed kan. Ik zit nu lekker op mijn plek in de journalistiek en het dichtstbij de verloskunde zal hopelijk ooit nog een baby no 3. zijn. Misschien mag ik die dan zelf wel aanpakken, dat telt ook toch? 😉

Net echt

Als jij zou mogen kiezen, welk beroep zou jij dan wel eens een dag willen uitoefenen?

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Het kastje van: Jethro

Zijn naam klinkt al stoer! En dat is zeker ook te zien in zijn kledingstijl. Wat dat betreft is Jethro...

Sluiten