Blogs

Zo maak ik mijn kinderen geldbewust!

Ik groeide op in een gezin waar wij het niet mega breed hadden. Mijn moeder was alleenstaand en zorgde ervoor dat haar drie kids in ieder geval de basis hadden. We hadden voldoende eten in huis en leuke kleren. Geen dure merkkleding, maar wel gewoon leuk. Omdat mijn moeder heel goed kon sparen, lukte het haar wel om zo nu en dan op familie bezoek te gaan naar de Dominicaanse Republiek. Dit waren onze vakanties. Geen zon, zee en strand, maar wel het echte Domincaanse leven ervaren in de bruisende hoofdstad; Santo Domingo.

Mijn eigen opvoeding

Als je een keer in een arm land bent geweest, besef je hoe bijzonder het is om in Nederland te wonen. In Nederland hebben wij het eigenlijk super goed met z’n allen. En voor de mensen die het wat minder breed hebben, zijn er gelukkig ook vele sociale voorzieningen. Tijdens onze reisjes naar de Dominicaanse Republiek leerde ik als kind al snel dit besef. Want in dit mooie Zuid-Amerikaanse land zag ik wat echte armoede kan zijn:

Ik zag jonge kinderen aan het werk op straat en vroegen om een zakcentje in ruil voor het poetsen van mijn schoenen. Ook kreeg mijn oma regelmatig de vraag of we iets van onze water konden afstaan. Want het water van onze verre buren was op. In de Dominicaanse huizen hebben woningen een eigen put waar water wordt opgeslagen. Mensen die dit niet kunnen veroorloven, zijn dus afhankelijk van een goede buur. Ik zag dan jonge meisjes van 6-7 jaar een emmer water dragen op hun hoofd, zonder de armen te gebruiken; WAUW.

Dat water uit onze leidingen komt is niet vanzelfsprekend in vele landen. Naar de WC  gaan doe je daar in het gezelschap van een emmer water. Dan weet je zeker dat je de boel kan doorspoelen. Oh en wat dacht je van elektriciteit?  Er is in dit land sprake van een elektriciteittekort waardoor regelmatig stroom uitvalt. Je kan je voorstellen dat als het 30 graden + is, je het liefst de hele dag voor een ventilator staat (een airco is dan al helemaal niet te betalen). Helaas is dat dus ook een luxe omdat onverwachts de stroom kan uitvallen.

Als kind vond ik deze zaken fascinerend om mee te maken. Het maakte mij bewust van hoe een ander land in elkaar kan steken. Ook fruitverkopers op straat vond ik fascinerend. Ik zag dan iedere keer hardwerkende vrouwen en mannen (soms ook kinderen) zwoegen om wat centen bij elkaar te krijgen voor hun levensonderhoud. Dit alles maakt mij in het hier en nu enorm dankbaar.

Lieve mensen, we hebben het echt heel goed in Nederland. Ik ben zo dankbaar dat ik hier mag leven.

Verwende kinderen?

Doordat ik zo bewust ben geworden, door wat ik heb gezien in mijn eigen jeugd, ben ik bang dat mijn kinderen te verwend kunnen raken. We hebben twee auto’s voor de deur een prachtig huis waar we wonen. Met zeeën van ruimte en een kledingkast wat uitpuilt van de kleren. We hebben onze fruitschaal altijd gevuld met gevarieerd fruit. Wist je dat dit in vele landen een teken is van welvaart; de gevulde fruitmand? Op hun verjaardagen krijgen mijn kids tientallen cadeautjes en bij het uitpakken van de laatste exemplaar kijken ze vol smacht of er nog meer cadeautjes zijn. 

Ik ben blij dat mijn kindjes kunnen profiteren van het welzijn van dit land. En het is dan ook onvermijdelijk om ze niet te verwennen. Om dit enigszins een klein beetje te beperken wil ik mijn kids wel een aantal zaken meegeven die hun bewust kan maken:

Zo benadrukken wij dat papa (en in dit geval ook mama) werken voor de centjes. Zo kunnen we eten kopen en ook het huis betalen. Ook kunnen we sparen voor bijvoorbeeld een vakantie. Een vakantie kan niet zomaar, hier sparen we voor. 

Door dit aan mijn kindjes uit te leggen hoop ik dat ze leren beseffen dat geld niet aan een boom groeit en dat we hiervoor een dienst leveren; namelijk werk. Als de kinderen wat ouder zijn hopen we met ze te kunnen reizen naar de Dominicaanse Republiek. Uiteraard voor een familiebezoek, maar ook om hun te laten zien hoe andere mensen leven.

Een ander kijk op geld

Omdat we een christelijke geloofsovertuiging hebben willen wij ook christelijke normen en waarden meegeven. Eén daarvan is het geven van tienden. Dit houdt in dat je 10% van je inkomsten geeft aan het koninkrijk van God. Ik zal nu geen theologisch onderbouwing geven, maar vooral aangeven dat ik dit een mooi principe is. Ik leer hierdoor dat ik niet alleen maar ontvang, maar ook mag geven met een blij hart. Wij vinden het ook tof om hierin moedige stappen te zetten. Zo hebben wij bijvoorbeeld de eerste loon van mijn man volledig weggegeven; aan de kerk en aan zendelingen die het minder breed hebben. Dit principe van geld geven willen wij de kinderen ook meegeven. We beginnen door aan te leren dat ze 10% mogen afstaan aan bijvoorbeeld een goed doel, de kerk of een persoon die het minder breed heeft. Zo hopen wij aan te leren dat geven ook blijdschap kan geven.

Wat vinden jullie van mijn gedachtegoed? Ook ben ik benieuwd of er andere mama’s zijn die bezig zijn met geldbewust opvoeden? 

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Mijn buik #16

In deze rubriek tonen mama’s (to be) anoniem hoe hun buik eruit ziet. Hopelijk kunnen we met deze rubriek laten...

Sluiten