Gastblog Van Elise

Zelf doen!

Moeder zijn van een peuter is zeer wisselend. Het ene moment stroomt mijn hart over van liefde omdat ze op me af rent en me een knuffel geeft of ben ik ontzettend trots wanneer ik zie dat ze speelgoed deelt met een ander kindje. Het volgende moment kan ik haar wel achter het behang plakken omdat ze niet mee loopt als we buiten zijn of wanneer ze gewoon op alles ‘nee’ antwoordt. Toegegeven; Summer is een makkelijk kind. Driftbuien komen sporadisch voor en ze is over het algemeen vrij meegaand. Toch zijn er elke dag wel een aantal momenten waarop ik ervoor moet waken dat we niet gigantisch gaan botsen met elkaar. Want niets is zo naar als dat schuldgevoel dat ik krijg als ik onnodig boos ben geworden op haar..

Peuterpuberteit

Vanaf de peuterleeftijd gaan kinderen beseffen dat ze eigen wensen en behoeften hebben, en ook zelf beslissingen kunnen nemen. Dit is de reden waarom ze vaak ‘nee’ zeggen en zich gaan verzetten tegen alledaagse situaties. Dit is de eerste stap richting zelfstandigheid en ik vind het dus ook belangrijk om dit te stimuleren! Maar tegelijkertijd wil ik dat Summer zich houdt aan bepaalde regels, en vind ik dat ze moet leren dat ze helaas niet altijd haar zin kan krijgen.

Keuzes geven

Om Summer het gevoel te geven dat ze invloed uitoefent op een situatie, geef ik haar vaak twee keuzes. Op deze manier worden er bij ons thuis veel conflicten voorkomen.Een voorbeeld hiervan:

Ik: Kom, we gaan boodschappen doen. Ga je jas maar aandoen!
Summer: Nee!
Ik: We moeten naar de winkel anders hebben we vanavond geen eten.
Ga je zelf je jas aandoen of zal ik hem bij je aandoen?
Summer: ZELF DOEN!!! *doet haar jas aan*
Ik: (Yesss)

Win-win, ik heb het resultaat bereikt dat ik wilde en Summer heeft het gevoel dat ze deze keuze zelf heeft gemaakt! Het komt natuurlijk ook geregeld voor dat ze gewoon ‘nee’ antwoordt op allebei de keuzes. In dat geval gaat het ongeveer zo:

Ik: We gaan de potloden opruimen, stop ze maar in de bak.
Summer: Nee!!
Ik: Ga je ze zelf in de bak doen of zal ik het doen?
Summer: Neeheee!!
Ik: Als jij niet kiest dan ga ik voor jou kiezen. Wil je ze zelf opruimen of zal ik het voor je doen?
Summer: Nee!
Ik: Dan kies ik ervoor om de potloden op te ruimen *ruimt de potloden op*
Summer: waaahhhhh :’-(((

Ook al heeft ze niet haar zin gekregen, er is wel aandacht besteed aan haar behoefte om zelf dingen te bepalen. Dit draagt bij aan haar gevoel van autonomie en ze leert hierdoor keuzes te maken.

Geen keuze

In sommige situaties zijn er geen keuzes om te maken voor Summer.  Summer krijgt niet de keuze of we wel of niet boodschappen gaan doen. Ze kan niet kiezen wanneer we de weg gaan oversteken als we voor een rood stoplicht staan. Ze kan er ook niet voor kiezen om niet naar bed te gaan in de avond. Sommige dingen moeten nu eenmaal, maar ik kan haar wel uitleggen waarom dat zo is. Ik vertel haar bijvoorbeeld dat we nog niet kunnen oversteken omdat we dan botsen met de auto’s. En dat ze naar bed moet omdat slapen goed voor je is. Het kost me soms veel moeite om mijn geduld te bewaren als Summer zich uit alle macht verzet, maar dan probeer ik me te bedenken dat Summer bezig is om haar persoonlijkheid te ontwikkelen. En dat ze mij nodig heeft om haar daarbij te begeleiden, dat is toch de mooiste taak die je als ouder hebt?

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Welkom op de basisschool! oh my ik heb een basisschoolkind

Het is zover want het leek tijden een ver-van-mijn-bed-show, maar na twee ochtenden wennen heb ik net mijn oudste gansje...

Sluiten