Blogs

Ik zal wel eens een dag kraamverzorgster willen zijn

Mijn redder in nood, een baken van rust, de kalmte tijdens de storm. Zo kan ik mijn kraamverzorgster het beste omschrijven. Met newborntwins kun je je best voorstellen dat mijn kraamtijd behoorlijk pittig was. Ik werd voor het eerst moeder, kreeg er gelijk twee, wilde borstvoeding geven, mijn tweeling was nog zo mini en ik moest nog van alles leren. Kortom hoe moest ik zo’n kraamweek overleven?

Een kraamverzorgster telt voor 10

Na de bevalling in het ziekenhuis mocht ik de volgende dag weer naar huis. Met mijn twee schatten op aarde voelde ik mij zielsgelukkig. Dat kan ook niet anders als je net mama bent geworden. Voordat we de auto instapten, belden wij de kraamverzorgster. Toen we onze straat inreden, zagen wij haar auto al geparkeerd staan. Stipt op tijd, precies goed om ons te helpen thuiskomen.

Als kersverse mama wist ik oprecht niet wat ik moest doen. Ik had nog lichamelijke pijn en voelde mij enorm kwetsbaar. Kon ik dit allemaal wel? Hoe moet ik nu voor deze twee kleintjes zorgen? Deze gedachten spookten door mijn hoofd, terwijl de hormonen door mijn lijf gierden. Geloof mij, geen goede combinatie.

Gelukkig nam de kraamverzorgende al het denkwerk even over. Eerst maar naar bed met een kopje thee, beschuit met muisjes en de eerste kennismaking. First things first, en door juist even te ‘landen’ kreeg ik vanzelf weer nieuwe moed. Mijn man hielp keurig mee om de lieve mevrouw wegwijs te maken door ons huis. Hierdoor had ik meteen het gevoel dat er voldoende controle was over deze kraamtijd.

Ik geloof dat dit juist de kracht is van dit beroep. Door het gevoel van controle te geven aan de kersverse ouders, kunnen ze bemoedigd raken. Ze krijgen dan het gevoel dat ze klaar zijn voor deze nieuwe fase.

10 dagen liefde

Als tweelingmama kreeg ik twee dagen extra zorg. Deze dagen werden de kindjes goed in de gaten gehouden qua groei en bijvoorbeeld temperatuur. Mijn tweeling was niet mega zwaar (2660 en 2940 gram). Met zo’n gewicht was het extra belangrijk om ze in de gaten te houden, omdat ze best wel wat afvielen. De kraamverzorgster hielp geweldig met de borstvoeding. Ze gaf zowel praktische als mentale ondersteuning, waardoor ik het ook echt kon volhouden. Mijn gelukje was dat de kids snel dronken aan de borst. Maar ook ik had de nodige tegenslagen zoals borstkloven. daardoor moeten kolven en een kindje met spruw.

Naast de zorg voor mama en baby’s, hielp de kraamhulp geweldig mee in het huishouden en ontving ze de visite. En dan hebben ze vaak ook nog eens de tijd om mama lekker te verwennen met een fruithap. Kraamverzorgsters zijn net engelen.

De taken van de kraamverzorgster:

Op de website van Naviva las ik dit over wat de kraamverzorgende doet:

  • Let op jouw gezondheid en die van je baby
  • Ziet er op toe dat het goed gaat met de voeding van je baby
  • Neemt de verzorging van je kindje op zich en leert jou hoe je dit zelf doet
  • Laat je kennismaken met draaiend verzorgen, Dunstan Babytaal  en Babymassage
  • Houdt de kraam- en babykamer, toilet en badkamer schoon
  • Voert andere huishoudelijke werkzaamheden uit en zorgt voor de overige gezinsleden
  • Biedt een luisterend oor en geeft je persoonlijke tips en adviezen in de soms hectische en emotionele kraamtijd

Bij het lezen van al deze taken, besef ik wel dat dit best een enerverend beroep is. Helemaal omdat ieder gezin anders is en hierdoor een unieke aanpak nodig heeft. Dit is iets wat mij super leuk lijkt, omdat ik juist houd van diversiteit. Wat mij nou helemaal geweldig lijkt is de verloskundige assisteren bij een bevalling! Want ook dit kan een taak zijn van een kraamverzorgende. Dit wil ik voornamelijk omdat het mij zo bijzonder lijkt om een kindje geboren te zien worden. Helaas happen mijn vriendinnen niet toe en heb ik geen zus die ik lief aan kan kijken.

Ik ben erover uit. Doe mij maar een dagje als kraamverzorgster. Welk beroep zou jij geweldig vinden?

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Meet the mama: Marlies

Meet Marlies uit Voorschoten. Ze is sinds drie jaar een alleenstaande moeder van drie kids. Twee stoere jongens van 7...

Sluiten