Blogs

Wanneer je kind leren fietsen?

Vol verbazing keek ik onlangs naar een jochie van drie die al heel goed kon fietsen. En dat zonder zijwieltjes. Hij croste op zijn mini fiets over het schoolplein achter zijn grote zussen aan. “Wat ontzettend knap”, riep ik toen. Tegelijkertijd vroeg ik mij af hoe zijn ouders dit voor elkaar hadden gekregen?

Want niet alleen dit jongetje fietste als een baas. Ik zie regelmatig allemaal kleine kindjes op hun tweewieler rondrijden. Ook onze buurjongen was er vroeg bij. Dit zorgt ervoor dat mijn zoontje en buurtjongetje regelmatig achter elkaar aan fietsen. Mijn zoontje op z’n zijwieltjes en hij zonder. Jay heeft het fietsen steeds beter onder de knie. Maar is hier en daar nog wel wat wild en is dus wat dat betreft nog een beetje impulsief. Yasmina is weer wat voorzichtiger. Op de stoep fietsen prima, maar op de weg of op oneffen paden wil zij zich nog niet begeven. Ik jaag ze nog niet op, want ik weet zeker dat ze zullen leren fietsen. Wel heb ik al wat onderzoek gedaan om ze hierbij te ondersteunen.

Leren fietsen, zo doe je dat:

1) Een fiets met juiste maten. Een goede fiets op de juiste lengte is een must. Te groot of te klein lijkt mij niet bevordelijk. Ook het oog wil wat. Daarom is Yasmina eigenaar van een mega roze tweewieler. Het is een schattig fietsje en lekker meisjesachtig. Door de uitstraling wordt de fiets interessanter voor mijn kleine meid. Want ook haar pop kan mee in een eigen zitje.


2) Begin op tijd met een loopfiets. Voordat je een fiets introduceert bij je kindje, kun je ook een loopfiets aanbieden. Dit schijnt goed te zijn voor de motoriek en het evenwicht.

Wij hadden al heel lang een loopfiets in de schuur staan, maar helaas waren we wat lui om deze in elkaar te zetten. Nu zijn we wat te laat begonnen met de loopfiets.

3) Is de fiets veilig? Check even of alle schroeven goed zijn aangedraaid en de zijwieltjes goed vast zitten. Hier kwam het dus voor dat de zijwieltjes niet goed vast zaten en mijn dochter bijna viel. Gelukkig kwamen we er op tijd achter en konden we zo een valpartij voorkomen.

4) Speels beginnen helpt. Wij hebben de fiets tijdens het buitenspelen gewoon in de buurt van de zandbak gelegd. Vanzelf pakken ze de fiets en beginnen ze zelf voorzichtig te trappen. Na veel oefenen racen ze samen achter elkaar aan en maken ze allerlei bochten.

5) Leg uit hoe het verkeer werkt. Dit vind ik zo belangrijk. Ik probeer de kinderen uit te leggen wat het verschil is tussen een weg en de stoep. En dat auto’s op de weg zullen rijden. Oversteken over grote straten mogen ze niet zelf en als we samen oversteken leren wij ze aan om naar rechts en links te kijken. Yasmina is hier heel voorzichtig in, Jay daarentegen moet ik vaak even afremmen. Hij steekt wel zo nu en dan een kleine zijstraat over en we vertellen hem wanneer hij goed heeft opgelet of wanneer hij iets te snel overstak. Die terugkoppeling zorgt voor bewustwording.

De ANWB speelt hier super goed op in door een Streetwise programma met verkeerslessen aan te bieden voor kinderen van 4 tot 15 jaar. Dit is heel interessant en handig om je kind bewust mee te nemen in het zelf deelnemen aan het verkeer. Nederland is immers een echt fietsland en het is daarom ook goed om onze kinderen zorgvuldig voor te bereiden.

6) Geef zelf het goede voorbeeld. In de auto en ook op de fiets. Als je voorrang moet verlenen, doe dat ook. Als je in het donker fiets, doe dan je verlichting aan. En als je even naar de winkel gaat en je fiets parkeert, doe dan je fiets op slot. Dit zijn allemaal kleine handelingen die je kinderen zullen opvolgen. Ook tipt een slotenspeciaalzaak.nl om fietssleutels goed op te bergen in een sleutelkluisje. Dit is veilig en zorgt ervoor dat je je sleutel niet snel kwijt raakt.

Wij zullen binnenkort gaan oefenen met fietsen zonder zijwieltjes. Spannend zal het altijd blijven. Helemaal met mijn eigen herinnering op mijn netvlies. Want toen ik leerde fietsen zonder zijwieltjes belandde ik in de brandnetels. Dat gedeelte hoop ik onze kinderen in ieder geval te besparen haha.

Hoe pakken jullie het leren fietsen aan?

– Dit artikel is een samenwerking –

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Lynn
  7 juni 2018 at 21:19

  De loopfiets is een hele mooie opstap, de overgang naar fiets ging zonder problemen hier. We krijgen ook enorm veel reacties op onze dochter van net 3 die zonder zijwieltjes het hele dorp doorfietst. Alleen fietst ze al, ja zonder zijwieltjes, met 2 jaar en 2 maanden. Ach ja, de een is vroeg de ander laat.

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  32 weken zwanger – update #20

  Mijn to do-lijst wordt met de dag korter. Deze week heb ik de enveloppen besteld voor de geboortekaartjes, de adressenlijst...

  Sluiten