Blogs Koemelkallergie

Hoe gaat het bij de gastouder?

Mijn vrolijke peuter gaat sinds ik weer aan het werk ben (september), samen met haar broertje naar een gastouder toe. Ze komt met ware kunstwerken thuis en vertelt aan het eind van de dag gezellige verhaaltjes als we aan de bar zitten te eten. We hebben bewust de keuze voor een gastouder gemaakt en dat bevalt super goed. In deze blog leg ik uit waarom we voor deze vorm van opvang kozen.

De opa’s en oma’s

Voordat mijn jongste werd geboren, pasten mijn (schoon)-ouders op. Eljada ging daar altijd met heel veel plezier heen. Ze werd ontzettend verwend, heel veel geknuffeld en ze heeft haar opa’s en oma’s daardoor echt leren kennen. En zij haar ook. Voor ons was dit ook heel fijn omdat het heel vertrouwd was. Je weet waar je je kindje heen brengt. En dat is vooral bij een eerste wel zo fijn. Want eerlijk is eerlijk, het is toch best spannend als je je pasgeboren baby’tje een hele dag bij iemand moet achterlaten. We zijn onze (schoon)-ouders dankbaar dat ze op haar hebben gepast als wij moesten werken.

Toen onze krullenbol wat ouder werd, besloten we dat het ons leuk zou lijken als ze naar de peuterspeelzaal zou gaan. Daar krijgt ze iets meer uitdaging en leert ze met andere kindjes te spelen. Onze moeders hebben geen rijbewijs en daarom is het voor hun lastig om haar naar de peuterspeelzaal te brengen en op te halen. Daarnaast was nummer twee onderweg en met twee kids op de fiets zou sowieso onmogelijk zijn. We besloten daarom de overstap te maken naar een gastouder. Dat deden we na de geboorte van ons zoontje. Inmiddels ben ik sinds september weer aan het werk en gaan ze dus al bijna drie maanden naar gastouder Petra toe.

img_5891

Jayson en Yasmina

Het leuke is dat Jayson en Yasmina ook naar Petra gaan. Ik hoorde altijd fijne verhalen van
Jennifer en ken Petra vanuit de kerk. Ook wel fijn dat je je kids niet bij een geheel vreemde brengt.

We bedachten dat het super leuk zou zijn als onze kindjes samen zouden spelen en net als wij dikke maatjes zouden worden. Leuk in theorie. In de praktijk werken we op verschillende dagen en hebben ze elkaar daar maximaal 2 keer gezien. Maar het zijn alsnog geen vreemden hoor, ze zien elkaar genoeg haha. Dus wie weet hebben Eljada en Yasmina over 20 jaar wel een blog. Tieners op hakken ofzo.

Waarom een gastouder en niet een kinderdagverblijf?

img_5888We hebben voor deze vorm van opvang gekozen omdat we dit persoonlijker en kleinschaliger vinden dan een kinderdagverblijf. De gastouder heeft veel persoonlijke aandacht voor onze kindjes en dat vinden we erg prettig. Daarnaast vinden we het voor Eljada fijn dat ze niet allemaal verschillende gezichten ziet. Ze weet nu heel goed dat ze twee dagen per week naar Petra gaat. Dat is toch anders dan een opvang waar meerdere mensen werken. Ze heeft er met de peuterspeelzaal ook al twee (hele leuke!) juffen bij gekregen, dus drie nieuwe gezichten vonden we wel voldoende. Daarnaast vinden we het fijn dat we onze gastouder zelf kennen. Dat voelt vertrouwd. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze, want anderen vinden een dagverblijf juist weer veel fijner.

Hoe bevalt het?

We zijn ontzettend blij met onze gastouder. Ik vind het zo ontzettend leuk dat Eljada daar allemaal nieuwe dingen leert. Ze heeft ook echt thema’s die worden behandeld. Zo was er bijvoorbeeld een thema dat met winkelen te maken had. Ons kleine dametje maakte met leuke plaatjes een boodschappenlijstje en moest dat vervolgens bij de marktkraam zelf opzoeken. Dat is toch schattig?! Door de thema’s leert ze ook veel nieuwe woordjes en dat is erg leuk als je ’s avonds vraagt hoe haar dag was.

In een boekje wordt beschreven wat er die dag is gedaan en dat lezen we dan altijd samen even door. Want als we haar zelf vragen hoe haar dag was, krijg je antwoorden als; ‘Eljada ging kleien’ of ‘Josia ook naar Petra hè mama?’

img_5887We blijven door het boekje echt op de hoogte van wat ze doet en kunnen daar zelf thuis weer mee verder. Nu is het thema beroepen. Zo heeft ze geleerd wat een kapper is. Een beroep dat ze zelf graag even oefent (zie foto). Dan is het leuk om haar ’s avonds ook even onze haren te laten kammen.

Ik vind het overigens ook fijn dat een gastouder wat verder van je afstaat. In vergelijking met (schoon)-ouders is dat gemakkelijker. Je kunt namelijk zakelijk zijn en zeggen hoe jij het graag ziet en wat je verwachtingen zijn. Je maakt ook van tevoren allerlei afspraken die op papier komen te staan. Daar houd ik wel van. En het is natuurlijk wederzijds: zij kan ook naar mij toe zakelijk zijn als dat nodig is. Dat is toch gemakkelijker in dit verband dan in familieverband.

Het gaat dus goed!

De gastouder is een lieve vrouw en ook erg flexibel als ik onregelmatige diensten voor mijn werk moet draaien. Daarnaast is El gek van haar dus dat is ook wel zo prettig!

Vandaag is ze een dagje bij mijn ouders omdat ik met Josia naar het ziekenhuis moet voor een koemelkallergietest. Dat is dan ook wel weer leuk voor haar. En volgens mij vinden opa en oma het ook niet erg ;-).

Voor welke soort opvang heb jij gekozen? En waarom? 

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Vakantieblog week 2: Een peutervakantie eindigt met een inbraak

Om onze vakantie af te sluiten gingen we in het wit gekleed naar het diner. We zaten aan een tafel...

Sluiten