Gastblog Van Elise

Voor- en nadelen van bijna 4 jaar leeftijdsverschil

Rond Summer’s eerste verjaardag kwamen de eerste vragen: “willen jullie al een tweede?”. Ik lachte die vraag weg, want dat was totaal niet het geval. Al voordat ik kinderen had, riep ik dat ik 4 jaar leeftijdsverschil ideaal zou vinden. Het leek me heerlijk om eerst alle tijd te hebben voor de eerste, en als die dan naar school zou gaan weer alle tijd voor de tweede te hebben. Toen Summer er eenmaal was bleven de babykriebels ook lang uit. Ik vond het heerlijk dat ze wat groter werd en moest er niet aan denken om weer zwanger te zijn of weer zo’n afhankelijke baby te hebben. Een jaar later op haar tweede verjaardag begon de wens voor een kindje wel te groeien, maar met een bruiloft op de planning was zwanger worden niet handig. Uiteindelijk raakte ik een week voor Summers derde verjaardag zwanger. Misschien was het anders gelopen als we niet tussendoor waren getrouwd, maar ik vind eigenlijk dat het perfect is zo. Vandaag deel ik wat voor mij de grootste voor- en nadelen zijn met betrekking tot een leeftijdsverschil van bijna 4 jaar!

Voordelen

Zelfstandigheid 
Ik hoef Summer niet meer te tillen, ze kan zichzelf aan- en uitkleden, zelf naar de wc, zelf eten en drinken en ze speelt ook al zelf buiten en bij kindjes in de straat. Qua verzorgingstaken heb ik dus vrijwel alleen Filip, wat vooral fysiek veel rust geeft. Maar ook mentaal geeft het meer rust. Ik kan haar bijvoorbeeld gemakkelijk beneden laten als ik Filip naar bed breng of in bad doe, zonder bang te zijn dat ze zichzelf bezeerd. Bovenstaande dingen waren trouwens ook erg fijn tijdens de zwangerschap en droegen er aan bij dat ik het rustig aan kon doen.

Quality time
Ik heb ruim 3,5 jaar alleen Summer gehad, waarin ze volledig onverdeelde aandacht heeft gekregen. Als Summer in september naar school gaat, heb ik die aandacht ook weer voor Filip op mijn vrije dagen. Het lijkt me heerlijk om die een-op-een momentjes te hebben zoals ik die ook met Summer had!

Moeilijke fases zijn verspreid
Sprongetjes, doorkomende tandjes, gebroken nachten, peuterpuberteit, etc. Deze ‘moeilijke’ fases heb ik met Summer allemaal al gehad. Filip gaat ze straks nog allemaal doormaken, maar hij is dan de enige op dat moment. Mij lijkt het heel pittig als je een baby met doorkomende tandjes hebt én een peuter met driftbuien.

Geen jaloezie 
Ik weet niet of het door dit leeftijdsverschil komt, maar Summer ziet Filip niet als concurrentie. Tegen vreemden verteld ze trots dat ‘wij’ een baby hebben en als de zon in zijn gezichtje schijnt komt ze ons snel halen om te zeggen dat we hem moeten insmeren. Ze kan heel fel naar mij en Arjen doen, maar naar Filip is ze altijd zachtaardig en verzorgend. Het zou ook kunnen dat dit in haar karakter zit, maar haar leeftijd maakt sowieso dat haar empatisch vermogen al wat ontwikkeld is en ze het dus al goed begrijpt dat ik eerst even naar Filip toe moet als hij verdrietig is.

Nadelen

Geen samenspel 
Omdat Summer en Filip bijna 4 jaar schelen, zullen ze waarschijnlijk niet veel dezelfde interesses delen tijdens hun kindertijd. Naarmate ze ouder worden zal dit verschil minder in de weg staan, maar de komende jaren zullen ze waarschijnlijk niet echt samen spelen omdat ze op een heel ander niveau zitten.

Opnieuw beperkt in dagritme 
Het leven met Summer was vrij flexibel omdat ze geen middagdutje meer doet, we konden bijvoorbeeld makkelijk een hele dag op het strand doorbrengen. Nu slaapt Filip nog wel overal, maar ik merk dat hij veel beter slaapt in zijn bedje en dat zal alleen maar meer worden. We zijn dan weer gebonden aan de slaapjes en het zal voor ons en Summer wel weer even wennen zijn om ergens op tijd weg te moeten.

Tijdens het schrijven van deze blog werd het mij duidelijk dat ik een groter leeftijdsverschil vooral fijn vind omdat het meer rust brengt. Dit past erg bij mij, maar ik kan me best voorstellen dat andere mama’s het juist gezellig vinden om hun kinderen wat dichter op elkaar qua leeftijd te hebben. Er is niet éen perfect leeftijdsverschil, en je hebt het ook niet altijd voor het zeggen wanneer (en of) de tweede komt. Voor ons werkt dit goed en ik ben er zeker van dat er voor elk leeftijdsverschil wel wat valt te zeggen!

 

Jaaa, nog meer leuke blogs!

3 Reacties

 • Reply
  Zovoeltgeluk
  16 juli 2018 at 10:13

  Wat goed om dit te lezen!
  Toen ons dochtertje er was hadden wij het ook zo bedacht.
  Helaas was de omgeving veel te brutaal en kreeg ik ook na haar 1e verjaardag voortdurend die vraag….
  Ze is nu 2,5 jaar en de vraag blijft maar ook de stelling “het blijft zeker bij haar”. Dat vind ik eigenlijk het grootste nadeel van groter leeftijdsverschil. Al die vragen en adviezen dat korter op elkaar beter is.
  Het begint nu wel te kriebelen. Maar hebben net een huis en ik een nieuwe baan.
  En vooral die aandacht helemaal voor haar, het gevoel dat je elk kind voelde aandacht hebt gegeven. Ideaal!
  Ook wel grappig dat we allebei introverte mama’s zijn en hier ook hetzelfde over denken.

 • Reply
  mommyof2
  18 juli 2018 at 11:36

  Ik heb ook express voor een groter leeftijd verschil gekozen mijn kids schelen 3 jaar en ik vind het heerlijk! ik zou niet anders gewild hebben. Ik vind 2 kids dicht op elkaar alleen maar meer moeite voor de mama want hoe dan ook zullen kids samen leuk opgroeien wat het leeftijdverschil ook mag wezen! En uiteindelijk moeten hun een fitte vrolijke mama hebben ipv een vermoeide mama met 2 kleintjes. Je kan meer genieten van de babyfases nu de oudste wat meer zelf. Geniet van je prachtige kids!

 • Reply
  Debbie
  21 juli 2018 at 12:40

  Ik ben helemaal akkoord. Ook bij ons net geen 4 jaar verschil. Ondertussen zijn ze bijna 6 jaar en 2 jaar. Ook dat samenspel valt heel goed mee. Zij heeft een heel erg zorgzaam karakter en hij is gek op haar. Ze speelt vaak opnieuw met zijn speelgoed (ofte haar oude speelgoed). Hij vindt het dan weer super leuk om bij haar ‘thee en koffie’ te komen drinken. Een beetje een levende pop voor haar is hij dan. Dus mij hoor je over dat ‘nadeel’ ook alleen maar positieve dingen zeggen.

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Dit zit er in mijn vluchttas!

  Hoewel een thuisbevalling me echt heel mooi en intiem lijkt, moet ik vanwege mijn hoge bloeddruk in het ziekenhuis bevallen....

  Sluiten