Gastblog Taarten Van Elise

Summer’s verjaardagstaart met kokosbloesemsuiker

Summer wordt bijna 3 en dus zijn de voorbereidingen in volle gang. Nog niet eerder was ze zich zo bewust van haar eigen naderende verjaardag! Al weken zegt ze dagelijks “Ik ben bijna 3, hè mam?”, en wijst ze overal waar we zijn het cijfer 3 aan als ze hem ergens ziet. Ook weet ze inmiddels precies wat er bij verjaardagen hoort; slingers, cadeautjes en… taart. Degenen die mijn blogs al een tijdje lezen, weten dat ik Summer liever nog zoveel mogelijk suikervrij opvoed en ik ging dan ook graag de uitdaging aan om voor haar een aangepaste, iets gezondere, versie te maken van een verjaardagstaart! Maar wees gewaarschuwd; dit is geen taart voor degenen die wél de echte deal gewend zijn ;-). Hij is door de kokosbloesemsuiker niet mierzoet, en daarmee zeer geschikt voor Summer maar bijvoorbeeld ook als een smashcake voor een eerste verjaardag!

Kokosbloesemsuiker

In mijn zoektocht naar een vervanger voor suiker kwam ik terecht bij kokosbloesemsuiker. Deze wordt gemaakt van de nectar uit de bloemen van een kokospalm en schijnt iets gezonder te zijn dan ‘gewone’ suiker. Omdat het ongeraffineerd is, is het rijk aan verschillende vitaminen en mineralen, zoals vitamine B, magnesium, ijzer, zink en kalium. Ook scoort kokosbloesemsuiker heel laag op de glycemische index, wat betekent dat het veel minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Geen hyper kind dus na deze taart!

Natuurlijk is ook deze vorm van suiker niet opeens goed voor je, maar ik vond het het proberen waard om er eens iets mee te bakken.

Wat heb je nodig?

Voor een taartje van 15cm Ø met 3 lagen:

Ingredienten

 • 300 gram eieren (ongeveer 6 M eieren, op kamertemperatuur)
 • 200 gr kokosbloesemsuiker
 • 6 eetlepels zonnebloemolie
 • 120 gr bloem
 • 45 gr maizena
 • 200 gr monchou (kamertemperatuur)
 • 350 gr boter (kamertemperatuur)
 • 1 vanille stokje of vanille extract
 • 1 middelgrote ongekookte biet
 • Vers fruit (ik heb aardbeien, bosbessen, bramen en frambozen gebruikt)

Benodigdheden

 • Keuken weegschaal
 • Springvorm 15cm
 • Paletmes
 • Spatel
 • Elektrische mixer
 • 2 kommen
 • Zeef of fijn vergiet
 • Steelpannetje
 • Scherp mesje

Bereiding

Laten we beginnen! Het maken van de taart bestaat uit het maken van de biscuit lagen en het maken van de topping. Ik heb ervoor gekozen om de topping te zoeten en te kleuren met bietensiroop. Dit omdat ik de topping niet met poedersuiker wilde zoeten, en omdat ik toch al bezig was op de gezonde tour en dus ook een kleurstofvrije taart wilde maken. Het recept voor de bietensiroop staat onderaan. Ik zou adviseren om deze te maken als de eerste biscuitlaag in de oven staat. De topping kan je maken als de derde biscuitlaag bijna afgekoeld is.

Biscuit lagen

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Ik had maar 1 springvorm dus maakte 3x hetzelfde beslag (je kan het helaas niet in 1x maken en het laten staan, dan blijft het niet luchtig). Meng 2 eieren met 50 gram kokosbloesemsuiker en twee eetlepels zonnebloemolie in een kom en klop dit schuimig en luchtig met de elektrische mixer. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Het is klaar als het niet meer toeneemt in volume en de kleur niet meer lichter wordt.
 3. Voeg 40 gram gezeefde bloem en 15 gram gezeefde maizena toe en spatel dit door het ei mengsel. Doe dit voorzichtig zodat je de lucht er niet uit slaat.
 4. Doe het mengsel in de ingevette springvorm en bak ongeveer 18 minuten.
 5. Hij is klaar als hij terugveert als je erop drukt en als een satéprikker er schoon uit komt. Niet te lang bakken, dat wordt de biscuit taai!

Herhaal nog 2x 🙂

Topping

 1. Zorg dat de Monchou en de boter allebei op kamertemperatuur zijn, dit is heel belangrijk als je niet wilt dat het gaat schiften! Geloof me, dat wil je niet.
 2. Klop de boter met de elektrische mixer luchtig. Doe dan de Monchou erbij en mix totdat het een egale massa is.
 3. Voeg de zaadjes van een halve vanilleboon toe of een scheutje vanille extract.
 4. Voeg nu net zoveel (bieten)siroop toe tot je de smaak en kleur goed vindt. Ik heb ongeveer 6 eetlepels gebruikt.
 5. Gebruik het mengsel direct op de afgekoelde taart, of bewaar buiten de koelkast tot je het gaat gebruiken.

Bietensiroop

 1. Schil de biet en snijd hem in kleine stukjes. Doe de stukjes biet in het steelpannetje en voeg water toe tot de bieten net niet onder staan. Breng aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten koken, let goed op dat het niet droog kookt! Je zou in ieder geval rond de 8 eetlepels vocht over moeten houden.
 2. Als de bietjes gaar zijn en het water een mooie rode kleur heeft gekregen giet je de bietjes af, maar let op!! Het rode bietenwater bewaar je en de bietjes zet je opzij (die kan je evt nog in een salade doen). Je kan er ook voor kiezen alle stukjes biet eruit te vissen maar dit kost gewoon meer tijd :-).
 3. Doe het rode bietenwater terug in het steelpannetje en doe er 50 gram kokosbloesemsuiker bij. Breng weer aan de kook en laat koken tot de suiker gesmolten is en de substantie veranderd van waterig in een dikkere siroop.
 4. Doe de siroop in een bakje of kommetje en laat afkoelen tot kamertemperatuur voor je het gaat gebruiken.

Bijna klaar

Zorg dat de biscuitlagen zijn afgekoeld voor je de topping erop gaat doen. Zoek een mooi bord of plateau uit waar je de taart op kan zetten. Doe steeds een klodder topping op een biscuitlaag en smeer uit met je paletmes of spatel. Herhaal tot je bij de bovenste laag bent en smeer dan ook topping aan de zijkant. Gebruik het paletmes om hem al draaiend helemaal glad te maken. Maak af met vers fruit!

Summer mocht de testversie natuurlijk voorproeven, en ze vond hem zeer geslaagd! Voor haar echte taart ga ik nog op zoek naar leuke versiering, misschien een kaarsje in de vorm van een 3 en sterretjes die ik kan aansteken voor een feestelijk effect!

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Nostalgie vs. nu : PLAYMOBIL

Als ik in de speelgoedwinkel loop, is er heel veel speelgoed te vinden dat ik helemaal niet ken van vroeger....

Sluiten