Gastblog Van Annelies

Vaderschap is grenzen laten opzoeken

Het vaderschap… ergens in Scott’s eerste levensjaar heeft Hans een artikel gelezen over de rol die vaders in de opvoeding van kinderen hebben. Helaas heb ik dat artikel niet meer voor jullie bij de hand of alsnog terug kunnen vinden. Bottom line van dat artikel was in ieder geval: vaders zijn er juist om kinderen te stimuleren op ontdekkingstocht uit te gaan en om ze uit te dagen hun grenzen op te zoeken. Wanneer ik tegen Hans zeg dat hij even rustig aan moet doen of dat hij ergens mee moet stoppen met Scott, dan krijg ik standaard die redenatie terug. Fijn! Gelukkig gaat al die gekkigheid meestal precies goed en moet ik hem schoorvoetend wel een beetje gelijk geven. In het kader van de Sire reclame die laatst hot news was, besloot ik om eens terug te kijken op een aantal typische vaderdingen die Hans doet.

Schone kleren nodig?

Hoezo??? Toen Scott een maand of vijf was, ging ik weer met mijn beste vriendinnetje een weekje op vakantie. Vaste prik: elk jaar een weekje naar de zon. Natuurlijk houdt Hans mij dan op de hoogte via de app met foto’s en filmpjes van het reilen en zeilen thuis. Op die donderdag stuurde hij een filmpje van Scott in een rompertje met dinosaurusprint, onderweg naar het kinderdagverblijf. Op zaterdag kreeg ik een foto te zien van Scott aan het ontbijt. Wat had ie aan? Juist. Hetzelfde rompertje!

Kleurenblind

In het verlengde van punt 1: ik vermoed echt dat Hans kleuren- dan wel printjesblind is. Als ik een paar dagen weg ga, dan leg ik voor hem en Scott setjes op het logeerbed neer. Zodat hij weet wat bij elkaar kan. Zo wordt het risico dat Scott en hij voor aap lopen een stuk kleiner. En dan nog weet ie de meest bijzondere combinaties te maken. Die heel soms ook nog wel eens goed uit kunnen vallen…

Druk maken voor het slapen gaan

Meestal brengt één van ons Scott naar bed. Soms doen we het ook wel samen. Terwijl ik dan Scott in een relaxte setting van zijn pyjamaatje of slaapzak probeer te voorzien, staat Hans achter of naast me gekke bekken te trekken. Of is hij andere grappen en grollen aan het uithalen. Heel leuk hoor. Maar ik wil dat Scott’s hoofdje tot rust komt en niet tot op de laatste seconde voor het slapen gaan wordt gestimuleerd. Maar gezellig is het ook weer wel.

Slingeren, gooien, smijten

Heerlijk vinden die mannen van mij dat. En dan bedoel ik dat Scott het object is waarmee wordt gegooid hè! Meestal gaat het ook net goed. In deze gevallen krijg ik dus vaak van Hans terug dat het juist goed is dat ie zo met Scott speelt. En dan houd ik mijn moederhart maar weer vast…

Aanmoedigen

Tijdens ons weekendje weg afgelopen week bleek toch weer mooi dat jongens maar een klein beetje aanmoediging van de vader nodig hebben om over te gaan tot ‘kattekwaad’. Het had flink geregend en op het vakantiepark waar we waren, lagen overal plassen. Onderweg naar het restaurant op het park probeerde Scott bij elke diepe plas erin te gaan, wat dus niet mocht van mij. Want: dan kreeg ie zeiknatte schoenen. We hadden wel regenlaarsjes mee maar natuurlijk niet aan op dat moment. Op de wandeling terug naar het vakantiehuisje hoefde Hans maar een paar keer ‘ga maar’ te zeggen bij een grote, diepe plas. Scott nam zijn kans: heerlijk er in springen en er door heen rennen! Hij heeft genoten. En ik dus uiteindelijk ook wel weer (maar ik kon naderhand natuurlijk wel zijn broek en All Stars uitspoelen, dat doet deze vader dan weer niet ;-)).

Onhandig

Hans is ook best een onhandige vader. Kleertjes aantrekken gaat regelmatig verkeerd: achterstevoren, binnenstebuiten. Zie je Scott met een buil op zijn voorhoofd rondlopen? Dikke kans dat Hans de autodeur tegen Scott heeft laten aankomen of Scott tegen de rand van de auto heeft laten botsen terwijl hij hem in het kinderzitje zette.

Altijd (te) laat

Een groot irritatiepuntje bij mij. Vrijwel elke keer als ik vraag of Hans Scott uit het kinderdagverblijf kan ophalen, is hij altijd maar kantje boord op tijd of hij redt het toch niet. Dan moeten anderen zich in allerlei bochten wringen om Scott op te halen. Blijkbaar hebben mannen minder het urgentiegevoel om te zeggen: ‘Jongens, als ik nu niet wegga, dan ben ik niet op tijd om mijn kind op te halen. Tot morgen!’. En natuurlijk zit dan vervolgens ook altijd het verkeer tegen etc, etc. De keren dat hij wel op tijd is, neemt hij Scott zo mee naar buiten. Zonder zijn schoenen en jas aan te trekken, want dat is me toch een werk..! Gelukkig voor Scott haalt Hans hem dan op met de auto, dus echt last ervan zal hij niet hebben. Het is wel typisch voor mannen nietwaar? Minder handelingen, lekker makkelijk. Kunnen wij vrouwen soms best nog wat van leren ;-))

En: hoe pakt jouw vent het aan? Daagt hij jouw kinderen ook uit de grenzen op te zoeken? Of geeft hij een iets andere invulling aan het vaderschap?

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

5 Reacties

 • Reply
  Ilona
  18 augustus 2017 at 08:18

  Oh die grappen en grollen vlak voor bedtijd zijn zoooo herkenbaar!

 • Reply
  Sanne
  18 augustus 2017 at 09:11

  Heel herkenbaar! Hier hetzelfde of soort gelijk artikel gelezen en daar neemt mijn vriend het ook van. Beau vindt hoe gekker hoe leuker waardoor het er nog wilder aan toe gaat. Ook met slapen wil ik rust maar daar lijkt mijn vriend anders over te denken, nog ff lekker gek doen!! Maar het gaat eigenlijk altijd goed en ze hebben de grootste lol. Ben benieuwd of dat straks bij jullie anders zal gaan met een meisje?

 • Reply
  Emma
  18 augustus 2017 at 10:27

  Haha! Feest der herkenning… Als je er midden in zit soms heel irritant, zo op een rijtje ook wel weer grappig.

  En guilty as charged, wij moeders zitten er soms ook wel onnodig bovenop. Best mooi als je dan samen een soort balans weet te vinden, toch?

 • Reply
  Marjolein Hogeveen
  18 augustus 2017 at 16:52

  Dit is PRECIES mijn vriend haha! Soms erger ik me mateloos en soms kan ik er erg om lachen. In ieder geval leuk om te lezen dat veel mannen zo zijn. 😉

 • Reply
  Marijke
  18 augustus 2017 at 22:31

  Jaaa ik herken het bijna allemaal! Gooien en kattenkwaad uithalen iets minder, misschien omdat we een dochter hebben. Maar de kleertjes, geen schoenen aan, onhandig, en druk maken voor het slapengaan… Je slaat de spijker op z’n kop Annelies 😀

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  10 tips voor een snellere ochtendroutine als mama

  Je kent kent het wel; het moment dat je wekker gaat, je de heerlijke warme dekens nog om je heen...

  Sluiten