Gastblog Van Ruth

Tweedehands kleding, why not!

Laatst heb ik al iets gepost op social media over tweedehands kleding en ik kreeg daar aardig wat reacties op. Leuk om te horen dat steeds meer mensen de weg vinden naar Marktplaats, FB groepen waar je tweedehands kleding kan kopen en de kringloop. De termen zielig, afdankertjes en vies lijken plaats te maken voor bewust, duurzaam en voordelig.

Hoe het begon.

Zelf ben ik sinds een jaar of vijf groot fan van tweedehands kleding. Toen Lauren werd geboren, ging er een totaal nieuwe wereld voor me open. Vooral op het gebied van kinderkleding. Ik kocht vaak en veel en ontdekte steeds meer leuke shops en mooie merken. Al snel kwam ik erachter dat het geen goedkope hobby was en ik het financieel ook niet kon hebben. Het was gewoonweg te duur voor het budget wat ik te besteden had. Ik kreeg regelmatig de kans om brand rep te zijn voor kleine ondernemers. Zij hadden een pasmodel en kregen foto’s en ik de kleding. Win-win! Ook kwam ik erachter dat er heel veel tweedehands kleding werd aangeboden op verschillende kanalen en probeerde dat uit. Dat beviel zo goed, dat ik ook besloot om regelmatig bij de kringloop te neuzen. Naast meubels, speelgoed etc kwam ik daar zo nu en dan ook leuke kinderkleding tegen voor kleine prijsjes.

Zak van Max.

Ik kan me goed herinneren dat wij vroeger thuis met regelmaat een grote zak, of meerdere zakken met kleding kregen. De zak van Max noemden wij die. Ik had dan wel geen grote zussen waar ik de kleding van kreeg, maar van grote nichten en dochters van vriendinnen van mijn moeder wel. Ik vond het altijd feest om uit te kiezen wat ik leuk vond en dat ik er één grote verkleedpartij van kon maken. En laat ik nou een schoonzus hebben met vier dochters! Daar kreeg en krijg ik ook regelmatig kleding van voor de meiden. Prima voor een tweede ronde! Zelf heb ik vorige week de kasten hier ook uitgezocht en heb drie tassen voor drie gemaakt. Zelfs de kast van Luther moest er aan geloven en ik heb de kleinste maatjes ingepakt voor een vriendin die in september een zoon verwacht. Beetje janken wel hoor, toch een afsluiting van het hele kleine baby gebeuren vind ik. Ik vind het leuk om een ander weer blij te kunnen maken en geef het graag weg. Gekregen kleding van online shops geef ik altijd weg en verkoop ik nooit. Wat een ander doet moet hij/zij zelf weten, maar ik doe het niet. Het voelt voor mij niet goed om daaraan te verdienen terwijl ik het zelf voor niets gekregen heb.

Koopjesjager!

Zo kan ik mezelf inmiddels wel noemen. Is me trouwens met de paplepel ingegoten hoor, want mijn moeder is precies zo! Zodra de nieuwe collecties uitkomen van de mooie merken, vind ik het heerlijk om in de online shops rond te neuzen. Soms zit er een item bij wat ik zo mooi vind en de meiden echt goed kunnen gebruiken en dan koop ik die ook. Maar vaak onthoud ik mijn lievelings items en probeer ze later in de sale te scoren. Ik heb wel een favorieten lijstje van winkels opgeslagen, want door de bomen zie ik af en toe het bos niet meer. Ik moet bekennen dat het me vaak ook lukt om dan mooie dingen voor een prikkie te scoren. Geeft me trouwens ook echt een kick moet ik zeggen.

Voor de volgende

Ik kwam erachter dat er nog drie verhuisdozen vol met kleding van Lauren bij mijn ouders opgeslagen stonden en dacht ik ga toch eens kijken welke maat dat is. Wat blijkt, het is precies de maat die Vieve komende herfst/winter aan kan. Ik hoef dus vrijwel niets te kopen voor haar. Dat zij in februari geboren is en Lauren in augustus zegt niet zoveel, want Vieve is gewoon een stuk groter dan dat Lauren op deze leeftijd was. Zo kan ze zelfs sommige items aan die Lauren vorig jaar nog droeg. Of ze draagt het oversized. Ik kocht toen Lauren baby was al veel uniseks kleding, super leuk om te zien dat zelfs Luther nu dezelfde kleding ook draagt.

Duurzame kleding en bewust kiezen.

Er zijn inmiddels genoeg merken en winkels die duurzame kleding verkopen, maar niet alleen het hogere segment biedt fairtrade kleding. Ook de toegankelijke winkels met niet zulke hoge prijzen verkopen tegenwoordig duurzaam textiel. Ik kwam erachter dat duurzame kleding niet per se duur hoeft te zijn. Ik beken meteen dat ik niet alleen maar duurzame kleding koop , het is een combinatie van beide. Wel houdt het me steeds meer bezig en probeer ik beetje bij beetje steeds meer bewuster te gaan kiezen. Het is niet alleen goed maar ook nodig om erover na te denken vind ik. Er zijn genoeg sites te vinden waar je tips en informatie kan krijgen over dit onderwerp. Zo schrijft Mirjam (@mirjam_hart op Instagram) op haar website www.eengoedverhaal.nu fijne blogs die ik graag lees en me aan het denken zet. Bewustwording is denk ik stap één. En niet schreeuwen dat je duurzaam leeft als je één keer een kledingstuk gekocht hebt met het Global Organic Textile Standard (GOTS), dat betekent dat dat het helemaal biologisch is verbouwd en de arbeiders een schone werkomgeving hebben.

Dit is overigens geen aanval op de mensen die andere keuzes maken. Bewust of onbewust. Ik vind het fijn om te delen dat ik, en wij als gezin, er steeds meer over nadenken en het begin om bewuste keuzes te maken is er wel. En dat begon allemaal met de keus voor tweedehands kleding. En of je dan leuke outfits voor je kinderen kan scoren? Ik maakte de volgende combinaties voor alle drie met tweedehands kleding en kleding in de sale. Oordeel zelf 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Stella
  20 augustus 2018 at 12:38

  Goed blog✌ Waar mensen vaak denken ‘ik koop duurzaam, dus dan zal het wel snor zitten qua fairtrade’ dat laatste is dan helaas weer niet zo. Dan moet het GOTS of fairtrade keurmerk er ook écht op zitten. Bio katoen of bio bamboe = altijd beter en ik denk persoonlijk dat die keus ook altijd beter is, zelfs bij goedkope prijsvechters. Maar, hoe goedkoop ook: van 3,00 voor een bio katoen shirt van de ZARA kan die arme papa in India nooit eerlijk betaalt worden helaas 🙁

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Tips om stress bij je peuter – en jezelf! – te verminderen

  De peutertijd van onze kinderen kan prachtig zijn: ze beginnen echte karaktertjes te worden en we kunnen ons zo verwonderen over...

  Sluiten