Gastblog Van Anne

10 gouden tips voor als je op kraamvisite gaat

Jaren geleden ging ik op kraamvisite bij een niet nader te noemen vrouwelijk persoon. Ik zat al minstens twee uur in haar tuin heerlijk in het zonnetje en vroeg om mijn volgende kop koffie. Na zelf drie bevallingen en kraamweken te hebben doorstaan schaam ik mij hier lichtelijk voor want what was I thinking? Liet ik haar echt een cappuccino voor me maken in haar kraamweek terwijl zij daar zat met kraamverband tussen haar benen, enorme stuwing en een baby die niet wilde slapen?

Een kraamvrouw; een ware held

Nu weet ik wel beter en naar mijn mening is een net bevallen vrouw een ware heldin. Ze heeft een bevalling achter de rug en een nieuw wonder op de wereld gezet. Dat mag uitgebreid gevierd worden. Hopelijk is de kraamvrouw gezegend met een kanjer van een kraamzuster die haar vak goed verstaat en de vrouw overlaadt met goede zorg en fruithappen. Maar ook als visite kan je het één en ander doen om haar kraamweek een gouden randje te geven.  Vandaag tien gouden tips voor als je op kraamvisite gaat en punten wilt scoren 😉

 1. Complimenteer de pas bevallen vrouw, geef een staande ovatie en knuffel haar. Vertel meerdere malen dat ze een topprestatie heeft geleverd en dat ze er fantastisch uitziet. Ook als ze een joggingsbroek draagt en ze haar haar in een slordige topknot heeft zitten. Deze vrouw heeft een kind op de wereld gezet en ze mag overladen worden met complimenten en knuffels en verse bloemen, ook leuk
 2. Please was je handen voordat je de baby aanraakt. En mocht de moeder het zelf voorstellen dan is het prima om de baby vast te houden, zo niet, niet vragen. Dat komt vanzelf. Laat de moeder uren ruiken aan haar newborn en wroeten met haar neus in de naar huidsmeer ruikende haartjes, vindt ze heerlijk.
 3. Stamp de vriezer vol met voedsel, in de vorm van macaroni met veel groenten of lekkere soepjes. Mocht er een dag zijn dat de baby om de haverklap poept, niet wil drinken of al zes keer is doorgelekt dan zijn maaltijden die je alleen even hoeft op te warmen een waar genot voor verse ouders.
 4. Nog meer eten graag, carpaccio, chocola, aardbeien en filet american. Franse schimmelkazen of waar ze ook maar zin in heeft. Even appen voordat je naar de winkel gaat is ook een goed idee. Kan je waarschijnlijk meteen kraamverband en zoogcompressen meenemen. Super sexy.
 5. Complimenteer de baby, Och, Ach ! Wat een prachtig kind. Zeg haar niet dat de neus nog wat verfrommeld lijkt of dat de baby van tante Jans een stuk knapper is. Haar baby is de mooiste op aarde.
 6. Stofzuig het huis, vooral onder de bank, het plok plok geluid van verdwijnende roze of blauwe  muisjes is een genot voor de oren. Mik er meteen nog een wasje in, gooi vieze luiers in de container en doe de afwas.
 7. Zorg dat ze kan slapen, vertel haar niet dat ze wallen heeft tot op haar enkels of dat ze een beetje witjes ziet. Regel dat de baby een uurtje stil is zodat ze even kan dutten. Slaap = heilig. Ook oudere kinderen mag je gerust meenemen naar de speeltuin. Stilte= ook heilig.
 8. Check haar algemene toestand na 30 minuten, ziet ze er moe uit ook al zegt ze van niet ? GA ! over het algemeen is een uur op kraambezoek meer dan genoeg. Er komt al genoeg op haar af. Oh en praat niet over oorlog en dierenleed, vooral niet op dag drie. Dit zal niet ten goede komen aan haar kraamtranen. Laat haar nog maar even in de baby-cocon op d’r roze wolk.
 9. Geef in hartje zomer geen winter-outfit cadeau in maat 56. wel lief hoor maar dat kan de baby over drie maanden niet meer aan. Ja misschien voor een broertje of zusje later maar hey daar denkt ze de eerste tijd echt niet over na.
 10.  Laat haar praten over de bevalling, luister zes keer naar hetzelfde verhaal. Geeft niets, laat het haar verwerken. Een bevalling heeft een enorme impact op een vrouw en dat moet ze een plekje geven. Na een half jaar of zo kan je haar wellicht eens rustig en liefdevol vertellen dat er meer gespreksonderwerpen zijn dan alleen haar kind.

Veel succes! Er zitten hopelijk wat bruikbare tips tussen waardoor de kraamvrouw die je gaat bezoeken in haar handen zal klappen. Oh en vergeet natuurlijk je pluchen rammelaar, lieve kaartje en cadeaubonnen niet 😉

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Begint met de N en einidig op Boom
  4 november 2016 at 17:38

  Haha geweldige tips Anne! Wat kan je heerlijk schrijven!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Een peutervakantie: zo bereid ik mij voor

  Na maanden wachten is het dan bijna zover: onze peutervakantie. We gaan naar Curaçao als familie van vijf!  Jaaa, dit...

  Sluiten