Blogs

11 tips voor als je gaat vliegen met kinderen

In de voorjaarsvakantie gingen wij als gezin op vakantie naar Fuertaventura. Via Instagram kreeg ik veel vragen over het vliegen. Daarom hier mijn lijstje met tips! (Het zijn overigens geen gouden tips hoor, gewoon wat voor ons werkt! Heb je een andere tip? Laat vooral even een comment achter!)

1.Neem eten en drinken mee!

Als de kinderen het een beetje zat worden, kun je ze gemakkelijk rustig krijgen met wat te eten. Wat fruit, een boterham, een tussendoortje of een snoepje. Zorg dat je het bij de hand hebt. Je mag geen grote hoeveelheden vloeistof meenemen (tenzij je een baby hebt, dan gelden er weer uitzonderingen), dus zorg ervoor dat je een leeg flesje meeneemt. Dan kun je die na de douane vullen met water.

2.Kies je plek!

Vaak kun je online al inchecken en als je dit vroeg doet, kun je de beste plekjes uitzoeken. Zo kun je ervoor zorgen dat je bij elkaar zit. Wat ik verder belangrijk vindt, is een plek dichtbij de wc. Zo kan ik gemakkelijk met mijn kind naar de wc om een luier te verschonen en mijn peuter is er ook snel als ze naar de wc moet. Het liefst zit ik ook zo ver mogelijk vooraan zodat ik snel uit het vliegtuig kan als we zijn geland. Maar dit is geen must.

Wij kozen er dit keer voor om Eljada op schoot te nemen en Josia in haar stoel te zetten. Zo zat hij vast in de gordel en had hij niet het gevoel dat hij overal heen kon. Hij heeft op de heen- en terugweg heerlijk geslapen.

3. Geef je oudere kind een eigen tas

Wij geven Eljada in het vliegtuig altijd een eigen tas met daarin haar spulletjes. Zo kan ze tijdens het vliegen zelf bepalen wat ze gaat doen. We kopen bijvoorbeeld altijd een leuk vakantieboek met puzzels en kleurplaten, nemen speelgoed mee en in haar tas heeft ze ook een flesje drinken en wat fruit. Het geeft haar het gevoel dat ze het zelf voor het zeggen heeft en het scheelt dat je niet in je eigen handbagage op zoek moet naar speelgoed.

Samen met papa puzzelen in het vakantieboek

4. Download leuke apps en Netflixseries

Mocht je kind nou echt helemaal klaar zijn met vliegen dan is het altijd handig om een telefoon bij je te hebben met daarop wat leuke kinderapps en Netflixseries. Want als je Netflix hebt, kun je bepaalde series downlanden op je telefoon. Zo kun je zonder wifi bijvoorbeeld Peppa Big bekijken. Ideaal!

Een paar leuke apps die ik kan aanraden: 
– Ssst de tijger slaapt
– Saga mini Dress up
– Little Panda (heb je veel varianten van)

Mocht je leuke andere apps kennen: laat het vooral even hieronder weten!!

5. Knuffeltjes!!

Onze kinderen hebben allebei een eigen knuffeltje en die zetten we tijdens het vliegen altijd als joker in. Als ze een beetje moe of huilerig worden: tijd voor het knuffeltje!!! Dat ding is bijna heilig haha.

6. Neem een kussen mee

Wij zijn dit de vorige keer vergeten, maar dit lijkt me toch wel zo handig! Zo’n nekkussentje of een gewoon kussen. Als je kind in slaap valt in zo’n stoel ligt hij/zij vaak zo ongemakkelijk. Met een kussentje is het een stuk comfortabeler.

7. Zorg dat de luiertas compleet is

Zorg dat er niks in je luiertas ontbreekt. Denk aan: voldoende luiers, luierdoekjes, poetsdoekjes, flesjes, snacks, een setje extra kleding en ondergoed, een hydrofiele doek, schone sokken, een slab en een speen. Heb je een baby? Denk dan ook goed aan de babyvoeding. Per vliegtuigmaatschappij staat helder op de website omschreven wat de regels zijn. Eigenlijk is dat heel soepel!

8. Je hebt voorrang!

Als je een kinderwagen of buggy bij je hebt, mag je vrijwel altijd als eerste boarden. Dus geen lange rijen, maar gelijk doorlopen! Je moet soms wel even brutaal zijn en ook echt vooraan (naast de rij) gaan staan, want het wordt niet altijd omgeroepen. Maar het heeft ermee te maken dat ze je dan een uitleg kunnen geven over de gordels en dat ze je buggy alvast kunnen inladen.

9. Een autostoeltje

Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar ik heb er wel van gehoord. Dus ik zet de tip er maar bij voor diegenen die het handig vinden. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen mag je een autostoeltje voor je kind meenemen. Het handige daarvan is dat je kind het gevoel heeft nergens heen te kunnen en daardoor goed stil blijft zitten. Dit geldt overigens voor kinderen die hun eigen stoel in het vliegtuig hebben, dus vanaf 2 jaar. Het nadeel is dat ze er niet in mogen zitten met starten en landen en het gesleep ermee. Maar het is wel weer handig dat je op vakantie een stoeltje hebt als je bijvoorbeeld een huurauto neemt.

10. Werk met laagjes kleding

Als je te maken hebt met een temperatuurverschil is het handig om met laagjes kleding te werken. Wij gingen naar de zon dus we hadden de kinderen vestjes aangedaan. Je kunt natuurlijk een tweede outfit in je handbagage meenemen. Op de heenweg vlogen wij bijvoorbeeld om 06.00 uur dus had Josia zijn pyjama lekker aan en had ik in mijn tas een reserve outfit.

11. Een eigen koffer

Vanaf 2 jaar mag je kind een eigen koffer meenemen. Eljada had ook haar eigen koffer en we deden daar ook voornamelijk haar eigen spulletjes in. Dat is gemakkelijk omdat je dan alles bij elkaar hebt en zij vond het gewoon ook heel erg leuk dat ze een eigen koffer had en die ook op de band ging. Wij kozen een roze van Lilliputiens. Hij is mooi ruim en snel te herkennen tussen alle koffers op de band! Ideaal! Ook maakten we onze kleine meid er natuurlijk heel blij mee omdat hij roze is haha.

Samen met papa wachten op de koffers

Meer tips? Leave a comment!

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

2 Reacties

 • Reply
  Femke
  24 maart 2018 at 09:23

  Goede tips!
  De ‘zappelin’ app is heel fijn!

 • Reply
  Marijke
  25 maart 2018 at 08:32

  Goede tips! Deze hebben wij ook toegepast. Wat betreft apps zijn die van Lumikids hier helemaal de bom. En voor oudere kids Toca Boca natuurlijk!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Inburgeren in een wildvreemd dorp

  Toen we ons appartement in Utrecht verkocht hadden, werd het tijd voor een ander huis. Ik was inmiddels vier maanden...

  Sluiten