Gastblog Van Elise

Stoppen met de speen

Al een tijdje wilde ik Summer laten stoppen met de speen, maar het leek steeds niet het goede moment. De ene keer was ze ziek, de andere keer hadden we een lange vliegreis in het vooruitzicht en dan had ze weer een periode waarin ze erg onrustig sliep. Nu ze niet ziek is, we geen grote veranderingen op de agenda hebben staan en ze gewoon weer goed slaapt heb ik geen smoesjes meer om het uit te stellen en dus was het een goed moment om afscheid te gaan nemen van de speentjes. In deze blog zal ik vertellen hoe ik het heb aangepakt en hoe Summer erop heeft gereageerd!

Dag 1 – de voorbereiding

Om zo min mogelijk weerstand op te roepen bij Summer op het moment dat ik de speentjes weg zou nemen wilde ik haar graag voorbereiden. Ik besloot hier drie dagen voor uit te trekken. De eerste dag heb ik een super simpel kalendertje getekend op een a4tje, bestaande uit twee lege vakken en een cadeautje. Voor het slapen gaan nam ik Summer bij me op schoot en vertelde haar dat we haar speentjes bijna gingen weg doen, omdat haar tanden er kapot van gaan (lichtelijk overdreven, maar ik wilde dat ze een duidelijke reden zou hebben).

Haar eerste reactie was “Ja ík ga ze weg gooien, in de prullenbak!”. Ik was even van mijn apropos en overwoog om ze maar gelijk weg te doen omdat ze zo enthousiast was!

Ik bedacht me dat ze vast niet begreep dat ze de speentjes dan ook niet meer terug zou krijgen, dus zei ik tegen haar dat ze nog twee nachtjes met speen mocht slapen, en dat we ze daarna samen weg zouden doen. Als we de speentjes dan hadden weg gegooid, zou ze een cadeautje krijgen. Haar ogen werden groot en ze zei “Jaaaa cadeautje!!”. Ze mocht een sticker plakken in het eerste vakje en ging daarna naar bed. Eenmaal in bed zei ze “Speentjes maken mijn tanden kapot!”. Ik zei dat ze gelijk had, en dat we ze daarom binnenkort weg zouden doen! Ze stopte de speen in haar mond en ging vredig slapen.

speen

Dag 2 – de herhaling

Toen ik ’s avonds thuis kwam van werk was Summer in de keuken aan het spelen terwijl Arjen aan het koken was. Ik vroeg haar of ze al aan papa had verteld over de speentjes en ze knikte. Arjen zei dat ze inderdaad had verteld dat ze de speentjes weg zouden doen omdat ze haar tandjes kapot maakten, en dat ze dan een cadeautje zou krijgen. Ik was
blij om te horen dat ze het zo goed had onthouden en kon vertellen! Voor het slapengaan mocht ze weer een sticker op het aftel kalendertje plakken.

speen

Dag 3 – het weggooien

Ik bracht Summer in de middag naar bed voor haar middagdutje en vertelde haar dat dit de laatste keer slapen met speentjes zou zijn. Na haar slaapje zouden we ze samen weggooien en dan zou ze haar cadeautje krijgen. Ik had hele leuke muisjes in een doosje gekocht van Maileg. De twee muisjes liggen naast elkaar met een dekentje over zich ​heen, alsof ze in een bedje liggen. Ik had als achterliggende gedachte dat ik dan tegen Summer zou kunnen zeggen “kijk, zij slapen ook zonder speentjes!”. Toen Summer ’s middags uit bed kwam vroeg ik haar of ze de speentjes zelf weg wilde gooien maar ze wilde dat papa het zou doen. Hij gooide ze weg en ze kreeg het cadeautje, waar ze gelijk heel blij mee was en vrolijk mee ging spelen!

Maileg

Maileg

En toen?

De eerste avond was ze heel erg in de war en verdrietig, ze bleef vragen waar haar speen was en als ik alles opnieuw uitlegde zei ze dat ik haar speen moest gaan pakken. Ik vond het zo sneu dat ze er zo door van slag was en ben een paar keer naar haar toe geweest om haar te troosten. Het heeft ruim een uur geduurd voor ze uiteindelijk in slaap viel. De volgende dag duurde het ook bij haar middagdutje en die avond een half uur/3 kwartier voor ze in slaap viel. Ze was dan verdrietig en wilde niet slapen. Vanaf de derde dag ging het elke dag iets beter, het duurde steeds iets korter voor ze in slaap viel. Gelukkig sliep ze wel gewoon vanaf de eerste dag de hele nacht door!

Het is nu ruim een week later en inmiddels slaapt ze zonder problemen zonder speen. Het was even wennen en doorzetten maar wat een heerlijk idee dat ze nu zonder ‘hulp’ in slaap kan vallen!

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Martina
  13 maart 2017 at 10:58

  Ik ben heel erg benieuwd hoe dat bij ons zal gaan. Die van mij is ook zo gehecht aan zijn speen, heel benieuwd naar zijn reactie als het zo ver is

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  We hebben een huis gekocht!

  Jippie Jeej! We hebben een koophuis gevonden in het mooie plaatsje waar ik al ruim 20 jaar woon. Ondanks dat...

  Sluiten