Gastblog Van Annelies

Slim je koffers inpakken met kinderen

kroatie istrie

Ik ga op reis en neem mee…hoe vaak heb je dat spelletje onderweg naar vakantie niet gedaan? Ik doe er de laatste jaren een variant op: ik ga op reis en neem zo min mogelijk koffers en tassen mee! Voor de vakanties met Scott en ons lukte het mij steeds om alles in een koffer in te pakken. Daar zit dan echt alles in van bovengoed tot sokken, ondergoed en rompertjes, wat speelgoed. Daar zitten bijvoorbeeld onze hamamdoeken ook nog bij. Hoe Scott groter wordt en zijn kleding dus ook, wordt het natuurlijk wel een steeds grotere uitdaging hoe dat allemaal past.  Nu met Skye erbij heb ik mezelf wel wat meer ruimte gegund: ik mag nu twee koffers vullen. Ook deze ronde is het weer gelukt. Welke slimme keuzes ik maak bij het inpakken, lees je in dit blog! 

Begin op tijd met inpakken

Zo’n week of drie van tevoren leg ik op een rustige plek in huis de kleding, accessoires, speelgoed en badkamer artikelen alvast klaar. Dit jaar was dat op Skye’s kamertje, op de grond. Daar wordt het minst gelopen en gespeeld. Het voordeel hiervan is dat je weet wat je ongeveer mee op vakantie wilt en dat je dat schoon kunt houden. Geen last minute gestress met wassen en strijken. Ook is het voor mij de manier om een aantal keer – voordat het echt de koffer ingaat – de verzameling spullen eens kritisch na te lopen. Elke keer pluk ik er weer wat dingen vanaf die niet echt noodzakelijk zijn. Zo houd ik een goede selectie over voor onze reis.

Hoeveel kleding hebben jullie nou echt nodig?

Voor de kinderen heb ik eigenlijk altijd teveel outfits mee ten opzichte van het aantal dagen dat we op vakantie zijn. Want ja, die maken nou eenmaal nog eens snel wat vies. Dit jaar keek ik ook daar wat kritischer naar. Zo nam ik voor Skye maar 3 witte rompertjes mee, naast de paar rompertjes die ze gewoon als outfitje kan dragen. Ook beperkte ik het aantal warme setjes kleren: ze kregen allebei twee lange broekjes, een sweater en een vestje mee. Voor een warme bestemming is dat meer dan voldoende. Kom je toch tekort? Je hebt zo iets gewassen en met mooi weer op je bestemming is het ook zo droog! Vlekken smeer ik wel altijd in met een vlekkenverwijderaar die ik meeneem (de Piek vlekkenverwijderaar die Action verkoopt is veruit mijn favoriet). Dan wast het beter schoon op een later moment of wanneer je weer thuis bent.

Ook voor onszelf was ik dit jaar nog strenger: geen schone outfit vrijwel gelijk aan het aantal dagen dat we op de bestemming verblijven en voor ons allebei maar één lange broek en een trui of jasje. Dit jaar had ik voor mijzelf voor 14 dagen 2 jumpsuitjes, 4 jurkjes, 2 korte broekjes, vier hemdjes en een t-shirt mee. De hemdjes en het shirt waren met beide broekjes te combineren. En guess what? Nog heb ik niet eens alles gedragen! Dunne, zomerse jurkjes maar juist ook jumpsuitjes zijn echt lifesavers als het gaat om light inpakken (want je hoeft dan geen apart boven- en onderstuk mee te nemen). Die nemen zo weinig ruimte in. En je kunt er altijd twee kanten mee op: netjes met een leuk schoentje eronder of juist meer casual met slippertjes of sneakers.

Bedenk ook verder of andere artikelen lichter of kleiner kunnen. Verruil grote, zware badhanddoeken voor hamamdoeken. Dit jaar pakte ik voor ons verblijf op de camping in Kroatie XXL swaddles in en in plaats van gewone handdoeken voor het douchen, nam ik een hele zooi van die witte, standaard hydrofiele doeken van de kinderen mee die wij ook gebruikten. De hydrofiele doeken zijn ook weer snel gewassen en droog.

Beperk de hoeveelheid speelgoed

Het is verleidelijk om al het lievelingsspeelgoed van je kind(eren) mee te nemen. Maar is al dat Duplo, de treinbaan of alle poppenspullen nou echt iets waar ze mee spelen op vakantie? Voor Skye koos ik vier kleinere plastic speelgoedjes uit: een badboekje, Sophie de Giraffe bijtspeeltje en nog een bijtspeeltje van Fisher Price met knisperelementen en andere dingen eraan waar mee ze kon wroeten en rammelen. Verder  zo’n Fisher Price slang die uit meerdere delen bestaat. Dat laatste vond Scott ook enorm leuk om mee te spelen.  Al het speelgoed van Skye op vakantie paste in de tas als we onderweg waren, het was niet te groot als ze erin de buggy mee zat en last but not least: het was makkelijk schoon te maken.

Scott mag altijd zijn Paw Patrol koffertje mee het vliegtuig in. Super interessant vindt hij dat. Zijn speelgoed moet daarin passen. Scott is verzot op auto’s, dus daar kunnen er best wat van mee. Verder hadden we het Woezel & Pip Mens erger je niet spel, het Gruffalo boek en het Finding Nemo voorleesboekje (een hele reeks dunne Disney voorleesboekjes, vond ik laatst ook bij Action).

In onze grote koffers gaat dan wat buitenspeelgoed: dit jaar beperkte ik dat ook verder. Er ging dit jaar een strandsetje ijsvormpjes, een opduikvisje en een opvouwbaar emmertje van A Little Lovely Company met schepje en harkje mee. Scott heeft aan deze spullen meer dan genoeg aan gehad om mee te spelen. Dat opbouwbare emmertje is niet alleen handig voor het light packen. Het is ook een duurzamere keuze. Althans voor ons. We kochten eigenlijk elke vakantie een nieuw strandsetje met een emmer erbij op de bestemming. Vooraf zeiden we dan tegen elkaar dat we het wel achter zouden laten, maar meestal ging het toch weer mee terug. Gevolg: een overdaad aan emmertjes hier in de schuur. Voortaan nemen we dit slimme emmertje mee dus!

vakantie op reis met kinderen kroatie

porec kroatie istrie

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Onze autovakantie naar het Gardameer

Wij gingen begin juni op autovakantie naar het mooie Italië. Vorig jaar zijn wij in Frankrijk geweest en hebben zo...

Sluiten