Blogs

Ritme & structuur voor mijn tweeling

En dan heb je opeens een kind (in mijn geval zelfs twee kindjes), en weet je niet wat je precies moet doen. De kindjes huilen omdat ze moe zijn. Ik probeer van alles om ze in slaap te krijgen: oppakken en laten liggen, troosten en laten huilen, wiegen en rondjes lopen etc. Na een uur vallen ze in slaap. Ik doe een vreugdedansje op mijn tenen want ik ben bang om teveel lawaai te maken waardoor mijn baby’s weer wakker schrikken. Zelfs de wc doortrekken durf ik niet. Straks veroorzaakt dit een boel herrie. Ik weet het: eigenlijk moet je overdag gewoon de dagelijkse geluidjes blijven maken zodat de spruitjes hieraan wennen. Maar nee, beter voorkomen dan genezen. En blijkbaar heb ik gelijk. Na 20 minuten wordt baby A wakker die baby B aanspoort om hetzelfde te doen. Dag mama-tijd: hello riedeltje dat ik dagelijks wel duizend keer moet herhalen.

Na 4,5 maand een tweeling te hebben verzorgd zonder enige regelmaat en structuur was ik echt gesloopt. Koffie hielp niet meer en concealer werd mijn tweede liefde, omdat dit mijn enige redmiddel was om de donkere kringen onder mijn ogen subtiel weg te werken. Ik was het zat en wilde wat meer structuur creëren. Maar hoe doe ik dit? Wat is effectief en ook kindvriendelijk? Ik kreeg veel tips uit mijn omgeving en las wat boeken. Nadat ik info had vergaard werd het tijd voor de praktijk. Mijn nieuwe missie noemde ik bootcamp haha. Gewoon om wat humor erin te gooien en omdat ik wist dat ik moest volharden in mijn plan.

Schema 5-6 maanden

07:00 Wakker
08:00 Borstvoeding en slapen
10:00 Wakker en fruithapje
11:30 Borstvoeding en slapen
13:30 Wakker
15:30 Borstvoeding en slapen
17:30 Maaltijd/groente
19:30 Borstvoeding en slapen
22:30 Nachtvoeding
04:30 Nachtvoeding

Het kwam erop neer dat ik vaste eettijden bepaalde. De slaaptijden bepaalde ik ook van te voren en iedere dag bracht ik ze op dat tijdstip naar bed. Ook al leken ze niet moe. Verrassend genoeg gingen ze dan juist slapen. Ik bedacht een vast bedritueel dat voor mij goed voelde. Mijn twinnies laten huilen vond ik niet prettig. Daarom besloot ik in het begin om de zoveel tijd binnen te komen om ze te troosten en bijvoorbeeld een speentje te geven. Iedere keer dat ik kwam bleef ik niet hangen maar liep ik ook weg. Ik zei dan wel hardop: ‘mama gaat nu weg, jij gaat nu slapen.’

Ik merkte dat Yas&Jay na een tijdje duidelijk wisten wat de bedoeling was: bedtijd! Op een gegeven moment kon ik ze op bed leggen en dan sliepen ze gelijk. Althans Jayson sliep gelijk. Dezelfde aanpak paste ik toe bij Yasmina, maar zij is een vechtersbaasje en vocht tegen haar slaap. Daarom besloten mijn man en ik om de tweeling uit elkaar te halen en elk een eigen kamertje te geven. Desondanks heb ik heeeel vaak naast Yasmina haar bed gestaan om haar te troosten. Dit bewijst maar weer dat duidelijkheid en structuur bieden geen wondermiddel is. Je baby is uniek en heeft zijn eigen behoefte en eigen karakter. Kleintjes vragen eenmaal om maatwerk. Gelukkig heb ik doorgezet en is mijn kleine meisje erg gebaat aan mijn duidelijkheid. Nu ze 14 maanden is slaapt ze vrijwel direct nadat ze eerst uitvoerig haar slaappositie inneemt (kontje omhoog), haar knuffel omarmt en haar oogjes sluit.  Ze slaapt nog niet door but hey dat komt ook wel een keer. Voor nu is mijn missie geslaagd!

mission-accomplished

 

Trouwens mijn schema verandert uiteraard met de leeftijd en de behoefte van de twins. Nu ziet deze er zo uit:

07:30 Wakker en borstvoeding
09:30 Pap
10:30 Slapen
13:30 Wakker en middageten
16:00 Fruithapje
16:00 (Korte middagslaapje)
18:00 Hoofdmaaltijd
19:30 Slapen
23:00 (Papfles)

Heb jij geworsteld met het bieden van regelmaat? Of kon jouw kindje gemakkelijk meekomen met een dagschema? Ik ben benieuwd!

Jennifer

Jaaa, nog meer leuke blogs!

6 Reacties

 • Reply
  Nicole
  15 januari 2016 at 10:09

  In het begin snapte ik er niets van. Ik dacht: als de baby moe is, dan gaat ie toch wel slapen. Dat wakker wegleggen vond ik toch zo’n gek idee. Toch bleek dat later de gouden greep. Wij hebben geen mega strak schema echt qua tijden. Zo slaapt Spencer uit als we vrij zijn, en moet ik hem zijn bed uit slepen als hij naar de gastouder moet. Maar elke dag heeft wel steeds dezelfde momenten zeg maar. Alleen dan niet altijd op hetzelfde tijdstip.

  • Reply
   Jennifer
   16 januari 2016 at 08:41

   Ja idd! Heel herkenbaar! Toch wakker op bed leggen helpt wel! Lekker als hij uitslaapt! Kunnen jullie ook even bijslapen! Haha 🙂

 • Reply
  Carlijn
  28 mei 2016 at 14:57

  Met veel interesse gelezen! Wel een grote beslissing om je twins uit elkaar te halen, of niet? Heeft het uiteindelijk geholpen? De mijne houden/maken elkaar ook regelmatig wakker maar vind het zo’n stap om twee kamertjes in te richten…

  • Reply
   Jennifer
   1 juni 2016 at 10:52

   Hi Carlijn!Ja om eerlijk te zijn hebben ze maar kort samen geslapen. Eerste maanden wel samen bij ons op de kamer. Maar daarna ging het samen slapen erg moeizaam. Ze maakten elkaar constant wakker en ik was ook ieder keer zenuwachtig als eentje begon. Dus rende ik gelijk de trap op om zsm te troosten. Al vrij snel besloten we om ze uit elkaar te halen. Duurde wel voordat we de tweede kamer echt gingen inrichten. Maar uiteindelijk zijn we nu super blij met twee kamers. Gaf ons veel rust. Hoewel een kamer voor een tweeling ook iets speciaals heeft. Best lastig zo’n keuze! Succes in ieder geval :-)!! Liefs, Jennifer

 • Reply
  Lot
  6 juni 2016 at 19:13

  Goed om te lezen, hier ook nog een ritme-loze moeder van twins. Ik voedde ze eigenlijk op vraag, maar kost veel tijd met twee. Ze zijn nu 16 weken (maar ook 6 weken te vroeg geboren, dus qua ontwikkeling 10 weken). Ik probeer meer tijd tussen de voedingen te krijgen, want soms willen ze na 2 uur alweer drinken!
  Wat heb je gedaan om ze dan nog 1 of 2 uur tevreden te houden?

  • Reply
   Jennifer
   8 juni 2016 at 20:27

   Ja die eerste weken blijven gewoon best zwaar. Met 10 weken had ik alles behalve een ritme. Het echte ritme kwam pas na 4/5 maanden. In die eerste weken kwamen ze echt nog wel om de twee uur voor een voeding. Maar na drie maanden was dit wel over. Toen heb ik ze heel lang om de drie/vier uur een voeding gegeven. Ik heb uiteindelijk altijd gevoed op het verzoek van numero 1. De baby die zich eerst meldde voedde ik eerst en dan deed ik gelijk numero 2. Vaak was Jayson eerst en dan volgde Yasmina. Gelukkig lukte dit altijd wel. Zo voorkwam ik dat ik niet constant aan het voeden was. Maar goed, je moet maar een baby hebben die dan ook wil drinken als het niet op verzoek is. Wat een gepuzzel! En wat goed dat je ze ook zelf voedt! Ohja. Na vier maanden werd ik dus wel wat strenger qua verzoek. Dan ging ik of met ze wandelen of in de draagdoek. Succes mama!! 🙂

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Jaaaa!! It’s a

  BOY!!!!!!! Eljada krijgt er in mei een broertje bij! Wat zijn we super blij! Een zusje was natuurlijk ook leuk...

  Sluiten