Blogs Koemelkallergie Taarten

Recept: Taart zonder koemelk

Mijn jongste zoontje heeft koemelkallergie en daarom moest ik voor zijn eerste verjaardag een taart maken zonder koemelk. Ik moest nog best lang zoeken naar een goed recept en daarom heb ik zelf wat geprobeerd. Ik deed dit een aantal dagen voor zijn verjaardag, om een eventuele mislukking op de grote dag te voorkomen. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want de eerste keer verbrande mijn biscuit. Oeps! Na het gebruik van andere ingrediënten is de taart geslaagd! Josia vond hem heerlijk! De bereidingstijd bedraagt ongeveer 70 minuten. 

Dit heb je nodig:

Ingrediënten voor het biscuit:
5 eieren
150 gram bloem of zelfrijzend bakmeel
Zout
150 gram suiker

Ingrediënten voor de vulling:
Ik gebruik zelf vaak jam, maar heb nu een keer vlaaivulling van Hak gebruikt (ook melkvrij)

Ingrediënten voor de botercrème
500 gr poedersuiker
160 gr plantaardige boter (op kamertemperatuur)
50 ml melkvervanger (bijvoorbeeld rijst, soja of amandelmelk). Ik gebruikte 50 ml water.
Een paar druppels vanille-extract

Je kunt de botercrème ook nog op een andere manier maken. Namelijk met de verhouding 1:1 boter/poedersuiker. Dus je doet van beide ingrediënten evenveel in een kom en mengt dit. Je hebt dan de melkvervanger en het vanille-extract niet nodig. In dat geval heb je genoeg aan 250 gram poedersuiker en 250 gram boter.

koemelkvrije taart

Verdere benodigdheden:
Twee satéprikkers of rietjes voor de caketopper
Draad voor de caketopper
Gekleurd papier voor de caketopper
Een zebra, of ander diertje (ik kocht hem bij de speelgoedwinkel)

Een bakvorm (ik gebruikte er één van 20 cm)
Een cakezaag of lang broodmes
Een slagroomspuit
Een mixer
Een mes om de taart mee af te smeren

Zo maak je deze koemelkvrije taart:

Bereiding van het biscuit:

Stap 1.
Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn, liever zelfs nog wat warmer. Dit is heel belangrijk. Haal ze dus op tijd uit de koelkast en zet ze desnoods nog even vijf minuten in lauwwarm water. Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 160 graden.

koemelkvrije taart

Stap 2.
Vet de bakvorm in met plantaardige boter of bijvoorbeeld met kokosolie. Schep vervolgens een eetlepel bakmeel in de vorm en beweeg de vorm zodanig dat het meel een egaal laagje vormt op de bodem. De rest van het meel giet je er uit. Doordat je de springvorm invet en met bloem bestuift, kan het beslag goed rijzen en kun je de bodem na het bereiden makkelijker tuit de vorm halen.

Stap 3.
Klop de eieren 8 minuten met de mixer op de hoogste stand. Voeg tijdens het kloppen lepel voor lepel de suiker toe. Voeg daarna, onder voortdurend kloppen, het zout en eventueel een beetje vanille-aroma toe tot je een lichtgeel, stevig schuim hebt.

Stap 4.
Spatel het zelfrijzend bakmeel er voorzichtig door. Probeer daarbij zoveel mogelijk lucht te behouden, dus schep het beslag om maar ga er niet in roeren. Schenk het beslag in de springvorm. Zet ‘m in de oven en bak de biscuitbodem in 40 minuten goudbruin en gaar. De biscuitbodem is gaar als deze terugveert als je er voorzichtig op duwt. Let op: Doe de oven tussentijds niet open.

Stap 5.
Als je biscuit klaar is prik je er met een satéprikker in. Zit er nog beslag aan je prikker? Dan moet hij nog even de oven in. Anders is hij klaar en kun je hem laten afkoelen. Daarna snijd je hem met je zaag of broodmes in het gewenste aantal lagen.

Een makkelijk filmpje om het te leren is onderstaand filmpje:

Bereiding van de botercrème
Meng de plantaardige boter met de poedersuiker, dit kan met de mixer. Meng het water (of de melkvervanger) met de vanilledruppels. Voeg als de boter en poedersuiker gemengd zijn, al mixend een paar eetlepels van het melk- of watermengsel toe. Als dit is opgenomen, mix je nog een paar minuten op de hoogste stand. Zo wordt je crème luchtiger.

Mocht je het leuk vinden dan kun je aan de crème ook nog een paar druppels kleurstof toevoegen zodat het een mooie kleur krijgt. Als het te nat wordt, voeg je er nog wat poedersuiker bij. Je crème moet namelijk niet te vochtig zijn, dat is niet handig met afsmeren.

Vullen van de taart
Als je botercrème klaar is doe je het in de slagroom spuit en spuit je een rand op je biscuitlaag. Vervolgens vul je dat met de jamlaag of vlaaivulling.  Daar plaats je een biscuitlaag bovenop.

koemelkvrije taart

Afsmeren van de taart
Ik koos voor een dun laagje botercrème, maar je kunt je taart natuurlijk ook volledig afsmeren. Dan gebruik je een flinke laag botercrème. Hoe meer hoe beter, dan kun je je taart namelijk strak afsmeren.

Versieren van de taart
Ik heb ervoor gekozen om een zelf een simpele caketopper te maken met twee rietjes (Hema) , wat draad en papier. En vervolgens heb ik er een zebra bij geplaatst voor de versiering. Maar je hebt natuurlijk allerlei manieren waarop je je taart kunt versieren. Even zoeken op Pinterest en je hebt inspiratie genoeg!

koemelkvrije taart

Succes met bakken en eet smakelijk!! 

Jaaa, nog meer leuke blogs!

12 Reacties

  • Reply
    Ilona
    7 mei 2017 at 19:55

    Dit vind ik echt een super handige post <3
    Ik heb nogal ene gevoelig maagje met lactose en vermijd dus meestal taart.
    You saved my life 😀

    Ilona
    http://www.artthisisart.com

  • Reply
    jonna@burgertrutjes
    7 mei 2017 at 21:56

    Deze taart ziet er super lekker uit!!!

  • Reply
    Karolien
    8 mei 2017 at 19:59

    Dank je voor deze handige tips! Deze ga ik ook eens proberen, hopelijk lukt de biscuit dan bij mij ook. Mijn zoontje verdraagt ook geen koemelk. Kom ook eens kijken op http://www.allergievriendelijkerecepten.be.

  • Reply
    Bente
    8 november 2017 at 09:28

    Super!!!
    Ik maak deze taart dit weekend als eens op voorhand voor mijn meisje die twee jaar wordt eind november.
    Dank je wel voor het leuke receptje

    • Reply
      Hanna
      9 november 2017 at 11:48

      Leuk! Hopelijk smaakt hij goed! Alvast een fijne verjaardag!

  • Reply
    Annika
    19 november 2017 at 09:29

    Wat een handig recept! Welke maat bakvorm gebruik je bij deze verhouding? Gewoon 20 ø?

    • Reply
      Hanna
      19 november 2017 at 12:58

      Oepsie! Vergeten in de tekst te zetten. Inderdaad een 20 cm. Ik heb het even aangevuld! Succes met bakken!

  • Reply
    Dominique
    12 maart 2018 at 21:23

    Hoi Hanna!
    Als iemand koemelkallergie heeft, kan ik dan de taart wel gewoon bekleden met fondant?
    Of kan dit ook kwaad?

    Groetjes Dominique

    • Reply
      Hanna
      12 maart 2018 at 21:36

      Hoi Dominique,
      De meeste soorten fondant en marsepein bestaan uit gemalen amandelen en suiker, dus dan kan het wel!
      Er bestaan wel varianten ‘roomfondant’ met slagroom erin, maar de meeste hebben dat niet en anders staat dat wel op het label.
      Dus het zou moeten kunnen!
      Groetjes, Hanna

  • Reply
    Carolien
    12 oktober 2018 at 07:06

    Wat fijn! Dankje voor het duidelijke recept. Deze ga ik ook uitproberen!
    Is het goed te bereiden zonder keukenmachine, maar met een gewone ordinaire mixer ‍♀️?

    • Reply
      Hanna
      13 oktober 2018 at 09:57

      Ja hoor dat kan zeker!! Veel succes met maken!

  • Reply
    Jurdy Gielen
    9 maart 2019 at 21:44

    Hallo, in plantaardige boter zit toch ook melk? Of ben ik daar mis in? Groetjes

  • Leave a Reply

    Lees vorig bericht:
    DIY : een verjaardagsshirt (+free printable)

    Mijn jongste wordt over een paar dagen alweer 1 jaar oud! Ik wilde voor zijn verjaardag een shirtje kopen met een...

    Sluiten