Blogs

Mijn overleeftips voor die vreselijke lange nachten zonder doorslapen

Mijn kindjes zijn één jaar en vier maanden en kunnen nog niet doorslapen. Iedere nacht moeten wij er wel twee á drie keer uit. Stiekem ben ik wel jaloers op baby’s die al vrij vlot doorslapen. Maar wij zijn het levende bewijs dat opvoeding hierbij niet altijd een rol speelt. Jay slaapt door maar mijn lieve schat Yasmina houdt nog veel nachtelijke feestjes. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet gek wordt?

Keep calm and handle your baby with care.
Vaak genoeg word ik ’s nachts chagrijnig als ik om de drie uur mijn warme bed uit moet om een speen of een voeding te geven. Boos worden helpt niet, ik val dan alleen maar moeilijker in slaap. Wat ik nu probeer te doen is positief blijven. Kijk, troost, zegen en bemoedig je kindje, maar wees ook duidelijk.

image

Duidelijkheid is een must!
Ik heb één gouden regel. Ik troost mijn baby maar ik pak haar (omdat het vooral om Yasmina gaat) niet uit bed. Zo wil ik haar duidelijkheid geven zodat ze begrijpt dat het echt de bedoeling is om weer te slapen. Okey, heel soms pak ik haar wel op. Maar dan is ze ook echt overstuur. Ik wil wel dat ze weet dat ik er voor haar ben.

Met je baby slapen?
Ik weet dat dit door veel mama’s, magazines, en consultatiebureau’s wordt afgeraden. Maar de eerste maanden sliep ik geregeld met een baby in bed. Een enkele keer met een baby aan beide kanten. Ik gaf dan liggend borstvoeding en als één baby zich melde dan rolde ik op m’n andere zij.
De eerste maanden had vooral Yasmina behoefte aan mijn nabijheid. Door samen te slapen creëerde ik rust voor haar en voor mij. Na zes maanden vond ik dat het tijd werd voor een nieuwe stap en wilde ik haar duidelijkheid geven.
Als ze bij mij sliep wilde ik natuurlijk wel dat dit veilig voor haar was. Ik zorgde ervoor dat ze geen deken om haar heen had, ik legde haar hoog in ons bed en regelmatig keek ik of ze goed lag. Vind je het niet prettig om samen in één bed te liggen? Gebruik dan een co-sleeper.

Be creative
Soms komt het voor dat ik ’s nachts niet meer kan inslapen. Ik gebruik dan mijn tijd om diepzinnig na te denken. In de nacht krijg ik juist de meest creatieve ideeën. Het leuke is dat ik dan daarover nadenk en weer vanzelf in slaap val. Zo heb ik de tweede naam van Yasmina en Jayson in de nacht bedacht en bedenk ik allerlei geheimzinnige projecten. Ook de onderwerpen voor mijn blogs passeren mijn gedachten in die nachtelijke uren.

Adviezen van andere mama’s zijn welkom maar niet heilig.
Goedbedoelde adviezen zijn, zoals het woord al zegt, lief bedoeld. Maar man, die kunnen je als mama ook onzeker maken. Doe wat je wil doen en volg je mama hart. Dan blijf je het dichtst bij jezelf!

Maak een plan de campagne
Dit houdt in dat je samen met je man of vriend de taken kunt verdelen. Wij maken zo’n plan: Yasmina en Jay laten zo nu en dan een speen vallen en dan moeten we opstaan om die (stomme en soms fijne) speen te geven. Vaak verdelen wij de nacht. Ik tot twee uur in de nacht en manlief de rest.

image

De volgende dag is er gelukkig altijd koffie, chocola of een webshop die je kan bezoeken. En kun je er hopelijk weer tegenaan!

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Meet the mama: Wendy

Meet Wendy. Ze is 33 jaar en heeft twee kinderen: Jimmy van 3,5 en Tygo van 9 maanden. Ze was...

Sluiten