Over grote gezinnen, rust reinheid en regelmaat: In Nederland waren grote gezinnen vroeger heel normaal. Mijn oma’s bijvoorbeeld hebben 5 en 6 kinderen. Nu spreekt men al van een groot gezin als je 3 of meer kinderen hebt. De Nederlandse vrouw heeft gemiddeld 1,7 kind. Op Urk spannen ze de kroon. Daar krijgt een vrouw gemiddeld 3,3 kind. Ongelofelijk. Ik vraag me dan af hoe ze dat vroeger deden met die grote gezinnen. Ik bedoel ik snap wel hoe ze er kwamen hoor al die baby’s, maar meer hoe de vrouwen het hele management dat bij een groot gezin komt kijken volhielden. Want meer kinderen is meer was, meer eten koken een grotere auto en meer kosten. Vroeger hadden ze vast geen droger, geen televisie en geen vaatwasser. Hadden die vrouwen überhaupt nog tijd voor zichzelf? Of stond alles in het teken van hun gezin en waren ze daar content mee? Met onze drie meisjes behoren wij nu dus ook tot de categorie groot gezin. Gezinnen zoals die op Urk vind ik heel interessant. Want met 3 kinderen is het soms ook best doorpakken. Ik heb moeten zoeken naar hoe ik rust, reinheid en regelmaat kon toepassen in ons leven.
Regels, rust, reinheid en een schoonmaakrooster
Als eerste heb ik een tijd geleden een schoonmaakrooster gemaakt. Als ik elke dag doe wat er op dat schema staat blijft alles hier op orde. En daar hou ik van, van orde. Daarnaast hebben we hier in huis een aantal regels waar de kinderen zich aan moeten houden. Dit zorgt voor rust en duidelijkheid. En rust en duidelijkheid is veiligheid. En een stukje houvast voor mijzelf. Het bord met regels staat duidelijk zichtbaar in ons huis en als ik even wijs naar het bord weten ze meteen de afspraken weer. Zo voorkom ik meteen discussies met peuters.
Mijn lievelingsuur tussen 16:30 en 17:30 uur
Op zondag maken we een lijst met alle gerechten die we gaan eten die week. Ik probeer steeds vaker te koken voor 2 dagen, dit scheelt tijd en geld. En die tijd kan ik dan weer besteden aan één van de kinderen. Ook ovenschotels zijn superhandig. Die ovenschotel maak ik dan zo rond de middagslaapjes van de jongste twee. Rond 16:30 uur begint hier namelijk vaak het happy hour van gemopper, vermoeidheid en honger en hoe heerlijk is het dan dat je niet hoeft te koken met een huilende baby aan je been.
Dagritme en tijd met elk kind apart doorbrengen.
Ook heb ik een dagritme waar ik me zo goed mogelijk aan probeer te houden. Ik zorg ervoor dat ik mijzelf altijd als eerste aangekleed heb, zo voorkom ik dat ik door alle luiers en boterhammen in badjas op het schoolplein verschijn. Ik zorg dat we elke dag een frisse neus halen en ik heb gepland dat ik dagelijks met elk kind tijd samen door breng. Met jasmijn is dat thee drinken uit school, met karin is dat boekjes lezen ’s morgens en met floor heb ik even tijd samen na de lunch.
Van tropenjaren naar mom-taxi?
We bevinden ons momenteel nog midden in de tropenjaren en dat is bij uitstek het seizoen om die rust reinheid en regelmaat eens lekker toe te passen. De spontaniteit van even naar de stad rijden voor een taartje met z’n allen dat mis ik wel eens. Want dan moet er net weer iemand slapen. Natuurlijk maken we wel eens een uitzondering, maar alles in balans. Nog een paar jaar , dan kunnen ze zelf fietsen, hun boterhammen smeren en hun haren vlechten. Of begint dan het seizoen van de mom-taxi? Balletles hier, zwemles daar? Gelukkig groei je als moeder mee met je gezin en hoef je alles niet in één keer te begrijpen en perfect te doen.