Gastblog Van Jaap

Opvoeden door beginners

Sinds onze kinderwens had ik mij voorgenomen om de beste vader te worden die mijn kind zich kon wensen. Erg ambitieus maar wel gemeend. Dit betekende onder andere voor mij dat ik het hele ‘opvoeden’ ook erg serieus nam. Soms iets te serieus bleek achteraf..

Opvoeden door beginners

Waar weten ze alles van baby’s af? Bij het consultatiebureau. Wij hadden tijdens een van onze bezoeken een stapeltje informatiebrieven over de meest uiteenlopende onderwerpen meegekregen van de kinderarts. Die brieven hadden wij niet nodig want alles liep goed, en als we ergens echt niet uit kwamen dan konden we altijd nog bellen naar de schoonzus van Janna die verpleegkundige is bij een consultatiebureau.

Jesse was een paar weken oud en het was laat op de avond toen hij niet wilde slapen. Hij had besloten om zijn stembanden te testen en daarmee het gehoor van zijn ouders en het geduld van onze onderburen. We hadden al van alles geprobeerd, het standaardlijstje was helemaal afgevinkt. Hij had een schone luier, genoeg gegeten en niets wees op buikkrampjes. Maar hij bleef huilen. Ook Janna’s schoonzus bellen was geen optie, want het was al laat. Terwijl Jesse op onze slaapkamer in zijn wieg lag te huilen en ik met Janna bij zijn wiegje stond, keek ik naar mijn vrouw in de hoop dat ze een passende oplossing voor deze kersverse uitdaging had. Alleen: …….. Janna keek mij met dezelfde blik aan. Op dat moment wisten we even niet meer wat we moesten doen.

Tot één van ons dacht aan het stapeltje informatiebrieven dat we braaf meegenomen hadden van het consultatiebureau. Na wat zoeken kwam ik de papieren tegen en vol goede moed begonnen we de stapel door te nemen tot ik een A4-tje met ‘SLAPEN’ in mijn handen had. Ik begon direct met lezen.

Na een paar zinnen werd het voor mij helemaal duidelijk. Er stond dat het prima was als je kind vijftien tot twintig minuten huilde. Dus ik pakte mijn telefoon zette de timer op twintig minuten, want ja, als je het doet moet je het goed doen. En ging in de woonkamer zitten. Die twintig minuten waren verschrikkelijk. Het huilen vanuit de slaapkamer ging door merg en been en ik voelde mij met de minuut schuldiger. Maar we moesten volhouden want “we willen geen verwend kind.” “Als we nu moeite doen dan plukken we daar later de vruchten van”, dacht ik terwijl de minuten langzaam voorbij tikten.

Na vijftien minuten huilde Jesse nog steeds. Ik las verder op het A4-tje maar er stond niets geschreven over wat je dan moest doen als je kind na twintig minuten nog steeds huilde. Alsof ze dat vergeten waren erop te zetten. Want welk kind huilt er nou na twintig minuten nog? Het alarm van de timer ging af en ik ben direct met een enorm schuldgevoel naar onze slaapkamer gerend waar onze kleine Jesse in complete paniek aan het huilen was met een knalrood koppie.

Ik heb hem snel uit zijn wieg gehaald en tegen mij aangelegd, iets waarvan ik wist dat hij rustig werd. En na enkele tientallen seconden werd hij rustig en viel hij in slaap.

Was mijn baby toch te jong?

Toen hij uiteindelijk weer in zijn wieg sliep en ik met Janna de hele situatie nog een keer doornam kwamen we tot de conclusie dat het fijn is dat er informatiebrieven zijn, maar dat de brief die wij als handleiding gebruikten niet voor baby’s van een paar weken was geschreven. Dit werd later bij het consultatiebureau bevestigd. Na dat moment zijn wij Jesse gaan inbakeren, iets wat voor hem erg goed werkte. Soms kan je door alle adviezen die online en bij het schoolplein te vinden zijn het bos niet meer zien. En vergeet je te luisteren naar je eigen gevoel. Per slot van rekening ken je je eigen kind het beste.

Als er iets is wat ik persoonlijk geleerd heb van het hele ‘vader zijn’ is het dat je sommige dingen niet kan leren uit een boek maar door het gewoon te doen, te leren van je fouten en te bouwen op de juiste beslissingen die je hebt genomen. Ook mijn vaderschap gaat soms met vallen en opstaan. En daar schaam ik mij niet voor, want juist dat helpt mij een nog betere vader te worden.

Fotografie door: Merel Smit

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Moeder zijn van een kleuter, peuter en baby

Als je me 10 jaar geleden had verteld dat mijn leven er zo uit zou zien, dan had ik je...

Sluiten