Blogs

Opgroeien zonder E-nummers, is dat mogelijk?

Al voordat ik kinderen kreeg was ik erg bezig met voeding. Met name de kunstmatige stoffen die te vinden zijn in de producten die we kopen in de supermarkt. Allerlei toevoegingen, die men E-nummers noemt, mogen blijkbaar zomaar aan ons voedsel worden toegevoegd. Of ja zomaar, weliswaar met wat onderzoek, maar of dit nu echt zó goed is is maar de vraag. Omdat ik nieuwsgierig was naar wat deze toevoegingen precies zijn, ben ik mijzelf hierin gaan verdiepen. Dit resulteerde erin dat ik totaal anders ben gaan kijken naar mijn eigen boodschappen. 

Mijn onderzoek naar E-nummers

Ik begon in 2012 mijn zoektocht door de ingrediënten te lezen van de producten die ik gebruikte om te koken. Zo kwam ik erachter dat er glansmiddel bestaat om jouw stukje vlees een extra glans te geven. En dat zoetstoffen wel zorgen voor minder calorieën, maar wel weer super slecht kunnen zijn voor je gezondheid. Maar wat zijn E-nummers nou precies?

Volgens het voedingscentrum zijn E-nummers stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren.

E-nummers zijn bijvoorbeeld conserveermiddelen, kleurstoffen of smaakversterkers. E-nummers moeten op ieder etiket van een product beschreven staan. Echter is het niet verplicht om het aan te duiden met een specifiek nummer. Op sommige verpakkingen staat namelijk de toevoeging volledig uitgeschreven. Best lastig, omdat je zo minder goed kan zien of een product wel/geen toevoegingen bevat.

Zijn E-nummers dan zo slecht?

Zelf ben ik van mening dat een goed product zo natuurlijk mogelijk is. Dus zonder de toevoegingen die we gratis cadeau krijgen. Weliswaar wordt er benoemd dat deze toevoegingen getest zijn en veilig bevonden worden. Toch zijn er ook heel veel studies die juist het tegendeel bewijzen; dat een teveel van een bepaald stofje kan leiden tot gezondheidsklachten. Met name de smaakversterkers en zoetstoffen zijn volgens wetenschappers dubieus te noemen. In dit artikel lees je veel meer over de ins&outs.

Om dit negatieve of horrorverhaal enigszins te relativeren, moet ik wel zeggen dat ook heel veel E-nummers ‘natuurlijk’ zijn. Die zijn dus eigenlijk zo slecht nog niet.

Ik heb een tijd lang heel streng een lijst bijgehouden met wat ik wel/niet kocht. Dan ging ik naar de supermarkt en bekeek ik ieder product. Zeer vermoeiend en misschien ook wel wat overdreven. Ik ben toen gaan beseffen dat E-nummers slecht kunnen zijn, maar heb ze ook weer niet per definitie allemaal afgeschreven.

Doe nou niet zo moeilijk!

Om mijzelf niet helemaal gek te maken, heb ik besloten om veel meer zelf dingen te maken, i.p.v. kant-en-klaar te kopen. Ook voor mijn kindjes vind ik het erg belangrijk dat ze bewust leren eten. Als ik boodschappen doe, let ik op de volgende dingen:

  • Ik koop geen light producten of producten met smaakversterkers.
  • Ik heb geleerd om recepten te bereiden zonder de kant-en-klare pakjes. Waar ik voorheen lasagne maakte uit een pakje, bereid ik nu de saus zelf. Uitzondering is wel dat ik basis tomatensaus koop. Deze bevat alleen citroenzuur, waardoor ik dit niet zo spannend vind. Zelf tomatensaus maken is natuurlijk nóg beter, maar daar heb ik niet altijd de tijd voor.
  • Bouillon bevat bijna allemaal smaakversterkers. Om eten wel lekker te kruiden koop ik bijvoorbeeld Zonnatura producten.
  • Ook heb ik gezocht naar handige vervangers. Als ik zin heb in chips koop ik gewoon de naturel variant. Deze heeft vaak geen smaakversterker. Anderen zullen hierbij zeggen dat dit ook slecht voor je is omdat het zout bevat. Maar ach, ieder zijn eigen keuze toch?
  • Qua drinken koop ik nu haast geen fris meer. Ik ben dol op de Spa flessen met bruiswater en een smaakje.
  • Mijn kids mogen wel snoepen en eten ook wel suiker. Maar dit doen ze wel met mate.. Ook heb ik bijvoorbeeld liever dat ze een koekje eten dan een winegum.

Sommigen die dit lezen zullen mij wel voor gek verklaren omdat ik zo gericht mijn boodschappen doe. Natuurlijk kost dat meer tijd en ook meer geld. Maar voor mij is dit een fijne keuze waar ik mij goed bij voel. Het liefst zou ik volledig biologisch eten, maar helaas is dat soms super duur. Als ik hierover nadenk fantaseer ik weleens over hoe het vroeger moest zijn.. de tijd waarbij men een eigen moestuintje had om een avondmaaltijd te bereiden en je gewoonweg at wat de natuur je gaf. Zo puur en zo eerlijk.

Wat vinden jullie van mijn eetgewoonte? Een obsessie of juist super gezond?

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Meet the mama: Moniek

Deze knappe blondine kan elk moment bevallen! Moniek (39) uit Rouveen is bijna 39 weken zwanger. En het leuke is:...

Sluiten