Gastblog Van Anne

Over voorlezen en onze favoriete kinderboeken.

Als kind kon ik uren op mijn kamer zitten met een boek dat al mijn aandacht opslokte. Heerlijk vond ik het om in een andere wereld te stappen, mee te leven met wat de hoofdpersoon allemaal meemaakte en al lezende te hopen dat het allemaal goed kwam. Sinds ik mama ben, lees ik een heel stuk minder. En als ik lees, zijn dat vaak tijdschriften en heel af en toe een romannetje. Jammer eigenlijk, maar die tijd komt vast wel weer. Wat ik in ieder geval wel doe, is voorlezen. Tijdens mijn opleiding was voorlezen een serieus vak. Het eerste boek dat ik voorlas was ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept’. Als puber vond ik dat boek hilarisch. Voor peuterpubers in de poep-en plas fase is dit boek vast ook hilarisch. Zo zijn er nog meer boeken die ik heel leuk vind. Voorlezen is voor mij een belangrijk deel van de opvoeding. Voorlezen is goed voor de woordenschat van je kind. Je zit gezellig samen, brengt tijd met elkaar door en je kind leert vaak ook nog eens wat van een verhaal.

Welke boeken ben ik veel aan het voorlezen?

Jule komt elke morgen als ik wil gaan voorlezen, aangelopen met een boek van Marjet Huibers, ”We hebben er een geitje bij” heet het. Ik ken het inmiddels uit mijn hoofd. Het is een schattig verhaaltje over een jongetje dat op kraamvisite gaat bij moedergeit en haar kleintje. De platen vind ik heel mooi en het kleurgebruik ook. Jule kreeg dit boekje bij haar geboorte van mijn nichtje. Voor ons is dit nummer 1.

Een boekje dat we van mijn zusje kregen, heet ”De kleine walvis” Het is geschreven door Benji Davies en was prentenboek van het jaar 2017. Ook in dit boek prachtige illustraties en een leerzaam verhaal over eenzaamheid, zorgzaamheid en zelfredzaamheid. Maar ook over emoties uitspreken en dingen oplossen. Heel verantwoord dus 😉

Ook een favoriet is de Babybijbel. We kregen hem bij de geboorte van Jule van Yosef en Jennifer. In het begin sprong voornamelijk ik een gat in de lucht want ik vind de tekeningen zo mooi en snoezig. De meisjes pakken hem nu ook vaker. Er staan liedjes in die je kan zingen op een bepaalde wijs van een al bestaand kinderliedje. Hier moet ik soms nog een beetje aan wennen, maar al met al een heel leuk, lief en interieur-verantwoord boek. Haha.

Jip en Janneke kan natuurlijk niet ontbreken. Ik ben dol op Annie MG Smith. Haar taalgebruik vind ik fantastisch. Juist omdat het een beetje ouderwets is. Ik bedoel plantsoen is toch een heerlijk woord voor in je vocabulaire. Eigenlijk vind ik bijna alles wat ze heeft geschreven leuk. Maar haar andere boeken hebben onze kast tot nu toe nog niet bereikt.

Nijntje pluis. Twee van onze drie meisjes zijn geboren in Utrecht, dus dan moet je natuurlijk wel wat werk van Dick Bruna in je kast hebben. Het leuke aan de boekjes van Nijntje vind ik de goed doordachte rijmpjes. Zo leren de kinderen ze snel uit hun hoofd en kunnen ze het weer voorlezen aan een ander. Te schattig toch een ouder kind aan het voorlezen voor een broertje of zusje?

Met z’n allen naar de bibliotheek

Dikkie Dik, Kikker en Flora de Flamingo zijn hier ook populair. Ik ga niet zo heel vaak met alle kinderen naar de bibliotheek, omdat hun aandacht meestal wordt opgeslokt door de schermen die daar staan helaas. Maar als we gaan, probeer ik ze wel te stimuleren om zelf wat leuks uit te kiezen. Sare begint al heel wat letters te herkennen en leest soms kleine woordjes dus het duurt niet lang meer totdat ik haar kan gaan aansporen om zelf boekjes te gaan lezen. Daar heb ik zin in! Ik hoop dat ze net zo zal gaan genieten van lezen als ik. Wat zijn jullie favoriete kinderboeken?

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Deb
  19 mei 2018 at 09:15

  Hier zijn ongeveer alle verhalen van Eric Carle de bom (je weet wel die van rupsje nooitgenoeg ;))

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Win één van deze leuke vier spellen!

  Mijn man en ik zijn echt dol op bordspellen en het leuke is: bijna onze hele vriendengroep is dat ook....

  Sluiten