Blogs Reviews

Een nieuwe fase: ik heb een kleuter die naar school gaat!

5 maart 2014 was de dag dat ik mama werd van een klein wondertje van 3450 gram, met krulletjes in het haar. Ik kan het moment nog precies herinneren dat ze op mijn buik werd gelegd en dat mijn man en ik elkaar dolgelukkig aankeken. Direct voelde het alsof het hoorde en waren we een gezin. Dat was gisteren alweer vier jaar geleden en vanmorgen ging dit inmiddels wijze, krullenbolletje voor het eerst naar de basisschool. En zo moet ik afscheid nemen van het constante gespeel om me heen als ik thuis ben en de gezellige kletspraatjes die ze heeft. Een compleet nieuwe fase!

Een wenochtend

Voordat de voorjaarsvakantie begon, heeft Eljada eerst een ochtendje meegedraaid in haar nieuwe klas. Zo kon ze alvast even wennen en haar nieuwe juf ontmoeten. De overgang was niet heel groot, omdat ze al 1,5 jaar naar de peuterspeelzaal ging. Dus ze was het al wel gewend om met andere kindjes te spelen en in klassenverband te zijn. Maar het zijn natuurlijk wel andere kindjes en haar lieve juffen Karin en Elske waren daar niet.

We hadden haar al verteld dat ze naar de grote school ging en dat dit betekende dat ze wat minder thuis zou zijn. Gelukkig voor mama zijn dit niet gelijk alleen maar volle dagen. Op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag is ze vrij. Toen we in het lokaal aankwamen, ging ze gelijk op ontdekkingstocht. Wat was er allemaal te doen? Ook bakende ze gelijk haar territorium af toen er een klasgenootje met hetzelfde speelgoed wilde spelen. Oeps!

Achteraf vertelde de juf dat het goed was gegaan en dat het dametje de grootste praatjes had. Ze had verteld dat ze een zusje kreeg, dat ze een roze kamer heeft en dat haar zijkantnaam (tweede naam) Lisa is. Kleine wijsneus.

Andere voorbereidingen, zoals het kopen van een schooltas en schoolbeker

Voordat onze kleuter (blijft gek!) een wenochtend had, heb ik heel de schoolgids doorgespit. Ik ben een nieuwsgierig type en wil alles weten, dus zo kon ik me goed voorbereiden. Ook wist ik zo wat ze nodig had voor haar nieuwe school.

Samen kochten we nieuwe gymschoentjes bij de Scapino en bij de Blokker een broodtrommel en drinkbeker. Geen hippe variant met allemaal vakjes, maar gewoon een trommel en beker met paarden. Daar wordt zij het gelukkigst van haha, klein paardenmeisje. Ze zegt dan: ”Mama, iedereen weet toch dat ik van paarden houd?”

Omdat ze nu meer spulletjes in haar tas heeft zitten, moesten we ook op zoek naar een grotere schooltas. Ik koos voor een roze variant van het Belgische merk Lilliputiens. Zij maken zulke schattige en vrolijke producten. Het is een ruime tas, met handige vakjes en een naamlabel binnenin.

Wat vond ze van haar eerste schooldag?

Toen ik haar vanmorgen bracht zei ze dat ze er zin in had en dat ze het niet spannend vond. Dus dat beloofde veel goeds. Toen we eenmaal in de gang liepen, begon ze al wat tegen te sputteren en eenmaal bij de deur stond ze achter mijn benen. Toen ik haar achterliet moest ze huilen.

Ze zei achteraf dat ze het niet leuk vond en dat ze niet nog een keer wil. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ze het best leuk heeft gehad en dat het een beetje dwarsigheid is vanwege de verandering. Op het schoolplein kwam ze vrolijk naar me toegerend en volgens de juf ging het ook goed. Ze had veel praatjes gehad en dat klinkt inderdaad wel als onze kleuter.

Ze zegt er dus (nog) niet veel leuke dingen over, maar ik denk echt dat het vooral even wennen is. Het is natuurlijk ook echt wel anders dat je nu vijf dagen per week naar school gaat.

Hoe vond ik het?

Die vraag kreeg ik vandaag heel vaak! Eigenlijk vond ik het wel prima. Ik vond het niet erg om haar daar achter te laten, want ik ben ervan overtuigd dat ze eraan toe is en dat ze het er leuk heeft. Maar ik vind het wel een gek idee dat het nu zo definitief is. Dat je niet even kunt zeggen: “Nee dit is niks voor ons, ze komt niet meer.” Vanaf nu gaat ze daar gewoon elke dag heen en is ze veel minder thuis. Dat vind ik toch wel echt wennen. Want dat thuis zijn is wel zo gezellig. En in combinatie met mijn werk zie ik haar dan doordeweeks toch wel weinig in vergelijking met eerst. Ook vind ik het een gek idee dat je nu niet meer alles met haar beleeft. Ze krijgt nu meer haar eigen leventje. Vandaag zag ze een soort voorstelling en ik heb er dan geen idee van wat ze heeft gezien. Normaal zou je het samen zien.

Tegelijkertijd ga ik er nu tijdens mijn zwangerschap ook wel van genieten dat ik weer wat meer vrijheid heb. Met 1 kindje kun je toch wat gemakkelijker naar de winkel dan met twee. En nu kan ik Josia wat meer persoonlijke aandacht geven. Dus het is wel goed zo 🙂

Hoe vond jij het toen je kindje voor het eerst naar de basisschool ging? 

– Deze blog is een samenwerking –
Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Meet the mama: Jorien

Deze goedlachse blondine vond het wel even spannend om zich op te geven voor 'meet the mama'. En toch deed...

Sluiten