Blogs

Nèh en Owh. Hoe herken je deze babygeluiden?

Als je kindje net is geboren, moet je je kindje eigenlijk leren kennen. Ik vond vaak dat dat vrij automatisch ging als de kleine bij je op de kamer ligt. Je leert alle geluidjes van je kind herkennen. De kreuntjes, de huiltjes en de zuchtjes. Maar soms is het niet helemaal duidelijk wat je newborn nou eigenlijk met de huiltjes bedoelt. Ik kan best het verschil horen tussen een beetje huilen en overstuur, maar om nou het onderscheid te maken tussen een boer, moe of honger. Geen idee! In de kraamweek van mijn tweeling leerde de kraamverzorgster ons de Dunstan babytaal. Aan het begin was ik er wat sceptisch over, maar ik heb er ontzettend veel profijt van gehad! 

Wat houdt de methode in?

Pasgeboren baby’s maken vanaf geboorte vijf geluiden met ieder een hele specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. Het is in een vroeg stadium de behoeften van een baby herkennen.

De methode is ontwikkeld door een vrouw die erg veel met geluid heeft. Pricilla Dunstan. Zij is violiste en hoeft maar een stuk van Mozart te horen en kan het dan zonder bladmuziek naspelen. Toen ze moeder werd, kwam ze erachter dat haar zoontje elke keer dezelfde geluiden maakte en ze hield daarover een dagboekje bij. Haar theorie werd getest op meer dan 1000 baby’s uit meer dan 30 landen en zo ontstond de Dunstan babytaal.

Wanneer je baby bijvoorbeeld honger heeft zal hij gaan zuigen. Wanneer hij aan de zuigreflex geluid toevoegt ontstaat het ‘woord’ voor honger, Neh. De tong beweegt van boven naar beneden en veroorzaakt de N-klank. Dit zijn de eerste pogingen tot communicatie van je baby, nog voordat het echt tot huilen komt. Hoe eerder je het geluid herkent, hoe eerder je de baby kan voeden.

De vijf geluiden

Nèh – Wanneer je baby honger heeft, maakt het geluiden die bij het voeden horen. Dit zuigreflex veroorzaakt de klank ’nèh’.
Owh – De gaaprefelex veroorzaakt deze klank. De klank betekent dat je kindje moe is.
Èh – Als er een boertje dwarszit, hoor je dit geluid. Hou je baby in dit geval tegen je borstkas terwijl je rechtop zit. Laat het boertje eruit komen, door zachtjes op de rug of billen te kloppen.
Eairth – Wanneer je dit geluid hoort, moet je baby een windje laten. Dit kun je oplossen door je baby op je borst te leggen en met de klok mee over zijn buikje te wrijven.
Heh – Dit geluid betekent dat je baby zich oncomfortabel voelt. Controleer of je kindje het niet te warm of te koud heeft, en kijk of het een schone luier nodig heeft.

Op Youtube vind je verschillende filmpjes met voorbeelden van huilende baby’s. Zo leer je de klanken snel herkennen.

Waar kun je het leren?

Je kunt online een cursus boeken, een DVD bestellen of het leren via internet, Youtube en deze blog. Maar als je je hebt aangemeld bij Naviva Kraamzorg krijg je ook de mogelijkheid om het in je kraamweek te leren. Zij bieden dit standaard aan. Echt een aanrader!

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Is er een handleiding voor moeders van schoolgaande kleuters?

In mijn vorige blog gaf ik al aan dat Lauren sinds dit schooljaar naar school gaat. Ze vindt het fantastisch...

Sluiten