Blogs Koemelkallergie

Voor mij geen koemelk tijdens de eerste 3 maanden borstvoeding

Mijn jongste zoontje had tot iets na zijn eerste verjaardag een koemelkallergie. Het heeft vrij lang geduurd voordat we daar achter kwamen. De eerste maanden zaten we met een huilende baby en de dokter zei alleen maar: ”Tsja, baby’s huilen nou eenmaal.” Rond de 4/5 maanden zei een arts op het consultatiebureau dat het wel eens koemelkallergie kon zijn. Twee maanden later kregen we de bevestiging uit de officiële testen. Inmiddels was hij toen 7 maanden oud en had hij dus lange tijd gewoon melk binnengekregen terwijl hij hier heel heftig op reageerde. Bij onze derde, die in juli wordt verwacht, ga ik het anders aanpakken. Als het geven van borstvoeding lukt, wil ik de eerste drie maanden preventief geen koemelk nuttigen.

Het zekere voor het onzekere

Ik ben me er natuurlijk van bewust dat het echt niet zo hoeft te zijn dat deze baby straks ook koemelkallergie heeft. Laten we hopen van niet zeg! Maar toen ik mijn zoontje borstvoeding gaf, vond ik het helemaal niet moeilijk om melk te laten staan. En dan gaat het natuurlijk niet alleen om een glas melk, maar je niks anders nemen waar het in verwerkt zit.

Tegenwoordig zijn er zoveel alternatieven dat het eigenlijk heel gemakkelijk is. Een glas melk kun je bijvoorbeeld wisselen voor amandelmelk, op je brood smeer je plantaardige boter en als toetje of ontbijt neem je bijvoorbeeld kokosyoghurt. Verder zijn er genoeg broodsoorten waar geen melk in zit en eigenlijk geldt voor de meeste producten dat er ook alternatieven zijn zonder melk.

Juist omdat het zo makkelijk was, heb ik mezelf voorgenomen om het zekere voor het onzekere te nemen. Mooi meegenomen dat je ook vlotter afvalt zonder al die zuivelproducten 😉 Ik kan niet wachten tot ik straks weer een normaal figuur heb haha.

Waarschijnlijk had ik dit besluit nooit genomen als mijn zoontje die allergie niet had gehad en het is ook echt niet zo dat ik het met deze blog anderen wil aanraden. Ik vind het zelf gewoon fijn en zodoende heb ik het besluit genomen. Na drie maanden wil ik dan langzaamaan weer eens wat melk proberen en kijken hoe de kleine erop reageert.

Josia met 2 maanden, met eigenlijk nog een relatief rustige huid.

Hoe kwam ik er bij mijn zoontje achter?

Regelmatig krijg ik nog de vraag hoe we wisten dat hij koemelkallergie had. Bij Josia was het heel goed te zien aan zijn huidje. Hij had heel veel rode vlekken, soms echt vuurrood. Niet zoals hormoonbultjes van de voeding, maar meer vlekkerig en uitgedroogd. Daarnaast huilde hij echt heel veel. Soms liep ik ’s nachts, met hem in de draagdoek, rondjes door de woonkamer om hem in slaap te krijgen en ik kan me momenten herinneren dat er kraamvisite kwam en hij echt niet stil te krijgen was (wat voel je je dan ongemakkelijk!)

Toen hij zo’n acht weken oud was, gingen we naar de huisarts en kregen het antwoord dat baby’s nou eenmaal huilen en dat het vanaf 12 weken vast beter zou worden. Nu klinkt vier weken wachten niet zo erg, maar als je een huilende baby hebt en zelf moe bent is dat best lang. Twee weken later belde ik de dokter weer en gaf hij aan dat het wel eens verborgen reflux kon zijn. We kregen een medicijn mee en moesten dit maar proberen.

In eerste instantie dachten we dat het wat hielp. Misschien kwam dat ook wel omdat je het zo erg hoopte. Maar al snel bleek dat hij nog steeds veel huilde en zijn huid werd er ook niet beter op.

Bij een volgend bezoek aan het consultatiebureau, ik geloof met een maand of vier/vijf, gaf de kinderarts aan dat het misschien wel eens koemelkallergie kon zijn. Ik kreeg als tip om even te stoppen met het nuttigen van melk, omdat ik borstvoeding gaf. En als je het zelf nuttigt, komt dit ook in de voeding terecht. Na een week had ik al een ander kind! Hij was ineens zoveel rustiger en zijn huid klaarde ook op!

We planden een afspraak met de kinderarts van het ziekenhuis en kregen twee officiële testen om het te controleren. Voordat je dan een antwoord hebt, ben je wel 2 maanden verder. Dat heeft ermee te maken dat er plek moet zijn voor zo’n test en omdat er een aantal weken tussen de testdagen zit. Onlangs werd in mijn omgeving ook weer een kindje positief op KMA getest en ook dat kindje was rond de 7 maanden. Hoe kan het nou zijn dat het zo lang moet duren voordat je hierachter komt?

Dat wil ik dit keer dus voorkomen en daarom zometeen geen melk meer voor mij. Hopelijk blijkt het achter onnodig en kan de kleine er prima tegen, maar dat zien we dan wel weer!

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Debontekip
  1 juni 2018 at 06:37

  Herkenbaar verhaal. Nr 2 hier ook veel gehuild, met bogen spugen en net als op de foto die uitslag of veel erger nog inderdaad. Nr. 3 in het begin ook onrustig en na een paar weken heel z’n gezichtje onder de rode vlekken/plekken/bultjes wat vaak opvlamde. Na week zonde melk al heel ander kindje. Nu vijf maanden maar hij wordt nog steeds niet blij van melk, dus we houden nog een poosje vol.

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  31 weken zwanger – update #19

  Bijna dagelijks wordt me gevraagd hoe ik het trek met de hitte. Want oh wat is het warm! Bij ons...

  Sluiten