Gastblog Van Annelies

Mom shaming: bemoei je lekker met je eigen zaken!

mom shaming

Ieder voedt zijn kind op naar eigen eer en geweten. Verschillen in opvoeding kunnen zo groot zijn. En daar willen we soms maar al te graag wat van vinden. Tegenwoordig is het steeds makkelijker om vrijwel anoniem je mening ergens te droppen. Ik schrik soms echt van wat er op Facebook of Instagram onder posts of onder blogs allemaal wel niet de wereld ingescheten wordt. In dit blog duik in de duistere wereld van ‘mom shaming’! Ben jij er ook schuldig aan?

Mom shaming: de bekende voorbeelden

Wanneer je moeder bent, is iedereen op eens een criticaster. Zeker als je als moeder ook een publiek figuur bent. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Bekende moeders hebben het soms erg te verduren als het gaat om mom shaming. Laten we eens wat voorbeelden noemen. Te beginnen met Julia Stiles die de hele goegemeente over haar heen kreeg omdat zij haar zoontje voor de foto niet goed in de draagzak had zitten. Zijn beentje zat erin in plaats van erbuiten. Zo zou ze haar zoontje verstikken. Hilary Duff en Victoria Beckham kregen ervan langs omdat ze hun kind een kus op de mond gaven. Jada Pinkett Smith kreeg het om haar oren dat ze haar dochter haar haren kort had laten knippen. Haar reactie: “Willow cut her hair because her beauty, her value, her worth is not measured by the length of her hair. It’s also a statement that claims that even little girls have the RIGHT to own themselves and should not be a slave to even their mother’s deepest insecurities, hopes and desires.” (meer celeb voorbeelden vind je hier). Ook in Nederland komt het voor bij bekende moeders. Ik denk dat iedereen het gemiep nog goed weet te herinneren waar Lieke van Lexmond mee te maken kreeg toen zij met haar baby in een draagzak op de fiets stapte.

Vormen van mom shaming en hoe er mee om te gaan

Online
Op social media lijken soms geen grenzen te zijn aan kritiek. Het is nogal vrij makkelijk om een bekritiserende opmerking te maken vanaf je pc of met je luie reet op de bank met je telefoon in de hand. En vaak is een comment een trigger voor een eindeloze online discussie. Word je niet vrolijk van. En hoewel deze vorm van mom shaming misschien wel het lastigste is om vanaf te komen, is het eigenlijk de makkelijkste. Zet. het. uit. Leg je telefoon weg, kijk even niet meer op je account. Focus op de echt belangrijke dingen in je leven. Zoals je kindje! Zijn die gekkies als je weer online bent nog steeds bezig: verwijder of blokkeer diegene of stop met het antwoord geven en uitleggen. Jij bepaalt wat je je leven binnen laat komen. Laat iets je slecht voelen? Hup, weg met die stomme digitale bagage!!

Door een andere moeder
Moeders kunnen nogal kritisch zijn op andere moeders. Je kunt geneigd zijn om dan meteen ook wat te vinden van die moeder en haar kids. Maar neem eerst eens een moment om die kritiek in je op te nemen. Als ouder zijnde kun je niet in alle facetten van je kind geheel objectief zijn. Luister dus naar de kritiek om na te gaan of er wellicht een kern van waarheid in zit. Als dat zo is, slik dan die trots even in. Dit betekent niet dat je alles maar hoeft te pikken. Is de kritiek gewoonweg onbeschoft of destructief, geef dan aan wat het met jou doet en probeer diegene niet ook te bekritiseren.

Door je eigen moeder
Best wel herkenbaar denk ik, niet waar? Hoe goed die oma’s het ook bedoelen, soms kunnen die ongevraagde adviezen of steken onder water ontzettend annoying zijn. Over je huishouden bijvoorbeeld. Houd altijd in gedachten dat ze van een goed hart komen en bekijk net als bij bovenstaand punt of er misschien wel een kern van waarheid in zit. Geeft je moeder zulke ouderwetse adviezen waarvan tegenwoordig bekend is dat ze niet zo goed zijn, leg dat dat gewoon rustig uit.

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Laura / fitfunfab.nl
  16 maart 2018 at 21:07

  Interessante blog.. maar weet je wat jij nou vaker zou moeten doen?? geintje natuurlijk. Ik snap je punt heel goed… natuurlijk heeft iedereen een mening en dat is ook prima, maar waarom mensen soms neerhalen of zo negatief doen.. is toch echt niet nodig. Uiteindelijk doet iedere moeder het beste wat ze kan en alles uit liefde voor haar kindje en doet ze het dus per definitie goed!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  De koopjeshoek: 7x leuke badpakken voor deze lente/zomer

  Wie mij echt kent, weet dat ik echt een koopjesfanaat ben. Als ik iets moet kopen dan speur ik heel...

  Sluiten