Gastblog Van Ruth

Moeder (willen) worden VS moeder zijn

Huh! Wat is het verschil zal je misschien denken. Nou in mijn geval heel veel moet ik bekennen. Met name de verwachtingen en ideeën die ik had over het moederschap en mijn toekomstige kind(eren). In werkelijkheid blijk ik toch een  hele andere moeder te zijn die ik dacht te zijn. Ik gooi er even een paar in, kunnen we even lachen op deze maandagmorgen.

 Nou moet je dit uiteraard met een korreltje zout nemen, maar ik bedoel maar te zeggen dat het soms gewoon zo anders kan zijn dan je van te voren had gedacht. En weet je, dat is helemaal niet zo erg. Voel je niet falen als moeder als dit soort dingen gebeuren. 

Volg je hart en hoofd!

Het mooiste wat het moederschap mij brengt is naast de onvoorwaardelijke liefde die ik kan geven en ontvangen mijn moederinstinct. Inmiddels ben ik vijf jaar moeder en dit is mijn grootste les geweest. Door dat instinct wist ik dat Lauren als baby niet zomaar een griepje had. Ik pakte door en uiteindelijk bleek ze nierbekkenontsteking te hebben en belandde in het ziekenhuis. Door naar mijn gevoel te luisteren wist ik dat het zondagsarmpje van Vieve niet juist was terug gezet al impliceerde de arts van wel, uiteindelijk bleek op de HAP dat het inderdaad niet goed zat en werd het alsnog gedaan. Als ik niet alles op alles had gezet om uit te zoeken waarom Luther niet goed dronk dan was ik er niet achtergekomen dat hij een verborgen tongriem had en daaraan geholpen moest worden om de borstvoeding te kunnen laten slagen.

Kortom, als moeder heb je het vaak bij het goede eind. Sla goede adviezen niet zomaar in de wind, maar volg altijd je hart. 

Vertrouw op jezelf

In onze maatschappij zijn er veel verwachtingen, zo ook van moeders. Maak keuzes omdat jij het zo wil en niet omdat een ander dat van je verwacht. Dit zal je zoveel rust en voldoening geven. Ik gun dat elke moeder. Of het nou gaat om borstvoeding of flesvoeding geven. De baby in zijn eigen bed of samenslapen. Door je kind wel of niet te straffen en/of belonen. Zorg ervoor dat jij er (samen met je partner) voor 100% achter staat. Uiteindelijk weet jij wat het beste is voor je kind en je gezin. Wees niet bang of terughoudend om verder te kijken na goedbedoelde adviezen en/of opmerkingen. 

Wees niet te streng voor jezelf en een ander

Als laatste zou ik graag mee willen geven dat #selflove hoog op mijn lijstje staat. Houd van jezelf en je eigen lichaam. Nee, je hoeft niet na 3 weken na de bevalling in maat 36 te passen, nee je hoeft je niet te schamen voor je striae als je op het strand ligt van de zomer, nee je hoeft geen rotgevoel te krijgen als je peuterpuber een woedeaanval in de winkel krijgt en je afkeurende blikken van omstanders krijgt. Durf te groeien als moeder, durf fouten te maken en leer om van jezelf te houden zodat je dat ook mee kan geven aan je kind(eren). Dat zorgt er ook voor dat je soms wat minder uitgesproken bent als het om een andere moeder gaat. Ook al maakt deze moeder andere keuzes of geeft zij een totaal andere opvoeding dan jij doet. Bedenk, we zijn allemaal moeders. We moeten allemaal leren. We houden allemaal van onze kinderen. Laten we elkaar supporten in plaats van bekritiseren. 

Goodbye!

Dit was mijn laatste blog voor Mama’s op hakken. Ik heb met heel veel plezier mogen schrijven over mijn gezin en alle struggles die komen kijken bij het moederschap. Ik vond de reacties van herkenning en de persoonlijke berichten na aanleiding van een blog heel tof om te krijgen. Via deze weg wil ik Hanna en Jennifer bedanken voor de kans die ze me gegeven hebben. Lieve dames, ik wens jullie het allerbeste en zegen voor jullie en jullie gezin. Bedankt!

liefs, 

Ruth


Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Recept: Gender reveal-taart

De babyshower kennen wij wel in Nederland. Tegenwoordig krijgen steeds meer mama's een leuk feestje tijdens de zwangerschap waarbij allerlei...

Sluiten