Blogs Zwanger

Mijn hormonen zorgen voor een schoonmaaktic

Ken je die vrouwen die hun huis altijd perfect op orde hebben? Geen kruimel op de grond, een vers bloemetje op tafel, een toilet zonder stofje in de wasbak en geen rondslingerend stuk speelgoed? Mijn buurvrouw is zo’n vrouw. Als ik daar kom is haar huis standaard netjes. Voor mijn gevoel ziet mijn woning er altijd maximaal 1 uur per week zo uit: net nadat ik als een gek heb zitten schrobben. Mijn vriendinnen zullen me voor gek verklaren, want ik denk dat ik ook redelijk bekend sta als een schoonmaakmiep. Ik kan echt genieten van een schoon huis. Mijn schoonmoeder zei twee jaar geleden tegen me: ”Als je kinderen hebt verandert dat hoor. Dan maakt het je niks meer uit.” Was dat maar waar. Ik moet nog steeds zuchten als mijn kleine (bijna)peutertje met haar handen tegen het raam de kat van de buren staat te bewonderen. 

Ik hoor mezelf vervolgens zeggen: ”Niet met je handen tegen het raam”. En denk er achteraan: Oh no what happened? I opened my mouth and my mother came out.

momVoor mijn zwangerschap begon ik wat makkelijker te worden. Doordat ik vier dagen werk, en soms ook vijf, is het lastig om het hele huis bij te houden. En dan vind ik het belangrijker om tijd met Eljada door te brengen dan met mijn dweil en schoonmaakdoek. Maar sinds ik 4 maanden zwanger ben heb ik een schoonmaaktic. Echt een enorme. Als ik maandag vrij ben en mijn kleine meid haar vier uur lange middagdut doet pak ik mijn kans en maak ik alles schoon. En dan niet gewoon even dweilen en stofzuigen. Nee alle stoelen gaan op de kop op tafel zodat ik overal bij kan, de deuren moeten gesopt en de ramen gelapt. Wat een heerlijk gevoel als het huis weer naar schoonmaakmiddel ruikt, er geen etensresten rondom de kinderstoel liggen en ik uit het raam kan kijken zonder mij aan vingerafdrukken te storen. Toen ik dinsdagavond om 22.00 uur met een afwasborstel het doucheputje en bijbehorend rooster stond te boenen dacht ik wel even: Hanna come one, get over it.

Wat is dat toch met die hormonen? Is het iets wat ik mezelf aanpraat of is het echt?

Nesteldrang stamt nog uit de tijd dat nesteldrang een echte functie had. De omgeving voor de baby moest warm, schoon en veilig zijn. Insecten werden verjaagd, er werd materiaal verzameld om als wiegje te dienen en vuil werd weggeveegd. Bovenal werd er een veilige bevalingsplek uitgezocht. Bron: Mens en Gezondheid.

Vaak uit het zich pas een maand voor de bevalling, maar het kan ook halverwege. Bij mij zal het wel iets zijn wat ik al had maar wat nu wordt versterkt. And I don’t care. Laat mij maar lekker boenen. Zo lang mijn bekken dat toe laten zie ik geen probleem. Gewoon alles een beetje doseren. Dus niet de hele beneden en bovenverdieping doen op één ochtend maar gewoon één woninglaag. Een vriendin van me is ruim 37 weken zwanger en is ook nog steeds zo heerlijk schoon. Ik hoop voor haar dat ze net als de vorige keer weer een kraamzuster heeft die van aanpakken houdt. Heerlijk is dat. Dan wordt ineens je trap elke dag gezogen, je badkamer elke dag schoongemaakt en ook je bed wordt elke dag verschoond. Ik zal niet zeggen dat het de leukste week van je leven is, maar dat puntje is toch ideaal? Mijn badkamer is nog nooit zo schoon geweest.

Ik heb trouwens op internet gelezen dat mannen ook last kunnen hebben van nesteldrang, aangestoken door hun zwangere vrouw. Dat lijkt helaas bij ons nog niet zo te werken. Dat zou toch briljant zijn als hij ’s avonds eens de stofzuiger oppakt haha.

schoonmaken

Yeah right.

1792307140430111030915

Jaaa, nog meer leuke blogs!

2 Reacties

 • Reply
  Nicole
  21 januari 2016 at 10:05

  Hhahahahah, hier heb ik erg om gelachen! Hanna, jij staat inderdaad bekend als degene die altijd haar huis op orde heeft bij ons! Zelf had ik hier totaal geen last van overigens, hoeveel hormonen ik ook heb, schoonmaken heb ik nooit zin in 😉

 • Reply
  Melanie
  21 januari 2016 at 21:35

  Haha, Komt me erg bekend voor! Tijdens mijn zwangerschap vond ik dat het helemaal niet waar was, maar als ik er nu op terug kijk… Ik houd nu, een halfjaar later, nog steeds van schoon maar kan het gelukkig ook wat meer loslaten.

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Meet the mama: Tineke

  Say hello to Tineke! Een mama die voordat ze moeder werd altijd op hakken liep. In de winkelstraten kon je...

  Sluiten