De mama's

Meet the mama: Sanela

Sanela was vier jaar oud toen ze vanuit Doboj (Bosnië) moest vluchten vanwege de Joegoslavische oorlog. Gelukkig weet ze er niet veel meer vanaf. Alleen twee bizarre momenten waarop er een granaat neerkwam. De eerste keer was zij in de tuin aan het spelen.  Ze trilde en ging snel naar binnen. Haar buurjongen van 10 overleefde het niet. De tweede keer was ze met haar moeder in het centrum toen er een granaat viel. Uit paniek schuilden ze samen bij wildvreemden. Ongelooflijk dat een kind dit moet meemaken.

Haar eerste verjaardag in Nederland vierde ze in het asielzoekerscentrum en ze moest huilen, omdat er alleen maar kinderen bij waren van het asielzoekerscentrum. Ze was verdrietig dat familieleden als opa en oma er niet bij waren en daarom weigerde ze de kaarsjes uit te blazen. Sanela vond Nederland wel erg mooi en dit is ook het land waar ze haar grote liefde Christiaan leerde kennen. Ze was toen 13 jaar oud en hij 16. 

Geen datingsite, maar MSN

Tegenwoordig doen we alles misschien via WhatsApp, maar toen Sanela een tiener was, had je de MSN chatrooms. In die tijd werd ze erg veel gepest, voornamelijk om haar achternaam en volgens haar ook door jaloezie of afgunst. Ze was namelijk enig kind en omdat haar moeder en tante alleen haar hadden, kreeg ze veel cadeautjes. Na jaren van ellende wilden haar moeder en tante er alles aan doen om het leven zo leuk mogelijk te maken.

”Door het pesten kwam ik gauw achter de pc te zitten en zo maak je al gauw makkelijker contact met anderen. Destijds had je MSN chatrooms, en toen ik als 13-jarige een keer problemen had met mijn pc, vroeg ik online om hulp. Mijn man reageerde daarop. We begonnen privé verder te praten en van elkaar toevoegen op MSN, volgde al gauw het naar elkaar bellen en schrijven en veel meer.”

Haar man is ook gepest en was net als haar een stil typetje. Hij voelde voor Sanela als iemand die ze al jaren kende. Er volgde een eerste ontmoeting en al snel zagen ze elkaar elk weekend. Ze verliet al op haar 17e het huis, nadat hij al 1 jaar bij hen in gewoond had en uiteindelijk kwamen ze in Almere terecht. Inmiddels zijn ze getrouwd en hebben ze drie kinderen: Leon (6), Ferron (3) en Emma van een paar maanden.

Sanela noemt zichzelf een trotse thuisblijfmoeder. Ze heeft wel een diploma voor Medewerkster Burgerzaken, maar kiest er nu voor om thuis te blijven. Misschien wil ze in de toekomst wel een kinderboek schrijven of iets anders doen met schrijven, maar voor nu is dit prima.

”Ik zorg momenteel het meest voor de kleintjes, die staan altijd op de eerste plek. Maar een blije mama zorgt ook voor blije kindjes. Ik probeer in het weekend even een beetje op adem te komen, want fulltime bezig zijn met drie kinderen kan je opbreken. Gelukkig heb ik een geweldige moeder en tante die elk weekend mijn twee zoontjes meenemen om even te spelen. Mijn moeder zorgt vaak voor lekker avondeten/fruit of lekkers haha, maar ook voor zoveel meer! Zonder hun zou het allemaal een stuk zwaarder zijn.”

Steeds snellere bevallingen

Sanela haar bevallingen gingen vrij vlot. De jongste werd met 2.5 uur geboren. Bij haar eerste werd ze wakker omdat ze heel nodig moest plassen. Eenmaal op de wc voelde ze een waterval en wist ze dat haar vliezen waren gebroken. Eigenlijk vrij snel begonnen de weeën met regelmaat te komen en ze besloot naar beneden te gaan om nog wat broodjes af te bakken.

Maar de pijn werd steeds sterker. De verloskundige werd gebeld en Sanela bleek al zes centimeter te hebben. Ze ging naar het ziekenhuis en daar zat ze al op 7/8 centimeter.

”Gelukkig was mijn tante ook gekomen en mijn moeder was ook onderweg,  maar het had de dag ervoor heel veel gesneeuwd en het was -22. Alles stond vast. Het is dat mijn persweeën een lange hel waren. Leon had zijn handje als een vuist naast zijn hoofd en ik was meer dan een uur bezig, Ze wilden ingrijpen maar ik vertikte het. Toen mijn moeder er was, is Leon een paar minuten later geboren.”

Bij haar zoon Ferron ging het iets anders. Sanela werd gestript en dat zorgde gelijk voor een hoop krampen. Omdat het niet gelijk doorzette, werden haar vliezen gebroken en alles ging toen heel vlot.

”Op een gymbal zitten had ik nog geprobeerd, maar dat verergerde alles alleen maar. Ik moest gewoon liggen en dat op mijn zij. Zo zou ik ook gaan bevallen. Helaas kwam de navelstreng met het persen om zijn nek heen en werd hij wat blauw. Ik moest toen op mijn rug draaien en zo bevallen. De stagiaire werd erbij gehaald en na 10 minuten persen, kwam onze tweede zoon ter wereld. Hij werd in 4 uur tijd geboren.”

Uiteindelijk ging haar laatste bevalling het snelst. Na een tweede strippoging, kreeg Sanela weer krampen, maar het duurde nog tot middernacht voor het goed doorzette. Toen ging het opeens hard!

”Iets na middennacht werd de verloskundige gebeld en ze kwam er meteen aan. Ik ging constant naar de wc, mijn moeder was inmiddels de kamer in gekomen. Al die tijd ging het wel, tot ik op een moment op het bed zat en mezelf neergooide van de pijn, ik had het niet meer. De arme verloskundige was net binnen en 10 minuten later waren er al haartjes zichtbaar. Ik hoorde dat ik kon persen, maar dat geloofde ik gewoon niet: NU AL??? Na 3 minuten persen was onze dochter Emma geboren.”

Sanela haar tips voor andere mama’s:

Vaak vragen we of de mama’s die meedoen aan deze rubriek ook nog tips hebben voor anderen. Sanela heeft er een aantal!

1. Luister altijd naar je eigen intuïtie, dat is echt mijn allerbeste advies. Jij ziet en hoort je kindje elke dag en kent hem beter dan wie dan ook.

2. Merk producten zijn niet gelijk duurder dan thuismerken. Ik koop altijd Pampers in de aanbieding. Koop je ze met 1+1 dan betaal je dus nog maar 5 euro per pak.

3. Als je voor dagjes uit wilt sparen of iets anders zou willen voor je kinderen, kun je je aanmelden op Facebookgroepen. Je hebt gratis groepen in je eigen regio waarin je dat kan vragen.

4. De 3 R’en (Rust, Reinheid en Regelmaat): ik zweer erbij. Hoe klein nu ons meisje ook is, ze heeft al vanaf geboorte haar ritme. Zo slaapt ze nu ook de nachten allang door. Luister altijd naar je baby. Ik haat dan ook de term huilbaby, want een kleintje huilt niet zonder reden. Als het al geen honger/slaap/troost etc is, kan het ook pijn zijn bij de nek of noem het op. Het is dan altijd handig als je twijfelt voor je gevoel om je baby te laten controleren.

5. Probeer als je beiden doordeweeks een druk leven hebt, al is het werk of op de kleintjes letten, om in het weekend samen een compromis te sluiten van wat ieder wenst. Mijn man werkt bijv fulltime en wil graag wat rust in het weekend. Ik wil juist in het weekend leuke dingen doen. Dus we hebben om beiden tevreden te houden, gekozen voor weekendjes om en om. Het ene weekend hebben we dus de rust en een ander weekend kunnen we dan een dagje weggaan.

6. Zorg voor momenten voor jezelf en voor jezelf met je man. Sommigen vinden het sneu of zouden niet iets ‘leuks’ willen doen zonder de kinderen in alles te betrekken, maar het is echt goed voor jezelf en je relatie. Ik kan echt heerlijk ontspannen als ik met een vriendin eventjes weg ben, dan ben je lekker jezelf en hoef je niet steeds te moederen. En je man vindt het ook heerlijk om zo even met zijn vrouw of vriendin samen te zijn. Probeer dan niet alleen over de kindjes te praten, hoe verleidelijk het ook kan zijn.

7. Probeer het beste uit elke dag te halen en zie het positieve in de dag in plaats van alleen het negatieve. Als je constant alles negatief ervaart, wordt het een lange dag. Jezelf gek maken en zo je negatieve houding op je kinderen weerkaatsen, daar wordt uiteindelijk niemand gelukkig van.

Foto’s: Anne Hendrikse, in de Noordoostpolder 

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
”Maar zeg, wat doe je dan de hele dag als thuisblijfmoeder?”

Het is 19:30 en er zit een reeds naar bed gebrachte peuter op de trap. Deze peuter is wakker sinds...

Sluiten