De mama's

Meet the mama: Samantha

Hoewel wij in een land leven van voorspoed, geluk en vrijheid kunnen we soms allemaal vergeten waar het allemaal echt om draait. Knijp even in je handen als je gezond bent, kijk om je heen en zie je geliefden. Wees blij om de dingen die je hebt en count your blessings. Want als je gezondheid onzeker is, dan weet je echt wat je lief is. 

Op dit moment is Samantha een enorme strijd aan het gaan. Een strijd tegen kanker! Die vervelende rotziekte die zomaar een leven binnenstormt en van alles wil leegroven. Maar dat laat Samantha allemaal niet gebeuren. Vol daadkracht,  strijdlust en moed gaat ze dit gevecht aan. Zodat ze haar kinderen kan zien opgroeien, kan trouwen met haar geliefde en kan dromen over de toekomst. Dromen wij met haar mee?

Meet the mama: Samantha

Samantha is 28 jaar oud, verloofd met haar grote liefde Otidilson en moeder van twee kinderen; Chayenna van 3,5 en Elayson van 7 maanden. Voorgaande jaren werkte ze als expediteur, maar nu geniet ze volop van de kinderen thuis. Een keuze waar ze nu erg dankbaar voor is. Tijd met je kinderen is kostbaar, helemaal als ziekte dit in de weg kan staan.

Kerst 2017 zou een prachtige kerst moeten zijn. Alleen werd de wereld van Samantha op zijn kop gezet toen ze vlak voor de feestdagen te horen kreeg dat ze kanker had. Op dit moment ondergaat ze pittige behandelingen en wordt verder onderzocht of er uitzaaiingen zijn.

Moedig als ze is, koos ze er wel gewoon voor om de fotoshoot voor ‘meet the mama’ door te laten gaan. Dit laat al zien dat deze mama er bewust voor kiest om haar leven door te laten gaan; stop niet met lachen, stop niet met genieten en stop niet met liefhebben. Met liefde als drijfveer wens ik haar met heel mijn hart dat ze nog lang kan genieten van haar mooie gezin!

Een medisch wonder

Deze moedige mama kwam al eerder in een medische molen terecht. Haar tweede zwangerschap van Elayson was namelijk verre van zorgeloos. Ze had al vroeg last van HG (hypermesis gravidarum). Ze kreeg haar 1e bloeding op 8 weken zwangerschap en dacht toen direct aan een miskraam. De verloskundige beaamde dat dit een miskraam kon wezen. Tijdens de echo bleek echter het vruchtje er toch nog te zitten. Met 10 weken zwangerschap werd een megablaas geconstateerd, waardoor ze direct werd doorverwezen naar het lokale ziekenhuis. Na onderzoek werd hun verteld dat ze rekening moesten houden met een chromosomale afwijking. Om die reden werden de bezorgde ouders opnieuw doorverwezen naar het Erasmus, de 3e lijn en gespecialiseerd in afwijkingen. Daar was de megablaas al minder zichtbaar, maar werd wel schisis ontdekt.

”Deze twee afwijkingen bij elkaar waren voor de artsen reden genoeg om alarmbellen te laten rinkelen. Ons werd een vlokkentest aanbevolen, omdat er een hele reëele kans was dat dit kindje ‘trimosie 18’ zou hebben. Dit is zo ernstig dat het kindje niet levensvatbaar zou zijn. Meestal stoot je lichaam het al zelf af, maar in sommige gevallen kan het kindje toch geboren worden. Alleen leeft het kindje dan vaak maar een paar dagen.”

Direct werd gevraagd of ze de zwangerschap wilden afbreken. Als het alleen om schisis zou gaan, zou dit voor het stel geen optie zijn. De ouders besloten om in ieder geval een vlokkentest te laten doen. Deze test stond een dag later gepland. Maar bij thuiskomst had Samantha weer ernstige bloedingen. Dit voelde echt aan als foute boel en direct belden ze het ziekenhuis en de verloskundige. Door de complicaties moest de vlokkentest uitgesteld worden, met 14 weken konden ze dan wel terecht voor de test:

“Oh wat voelde ik mij slecht. Wat ben ik voor slechte moeder om een risico te nemen om een naald zo dicht bij mijn kindje te laten komen. Ik heb echt liggen huilen op de bank, maar wij moesten dit doorzetten. We zaten in ons hoofd al afscheid te nemen van dit kindje. Een hele reëele kans dat hij niet levensvatbaar zou zijn. En de verloskundige die elke keer zegt: ja je lichaam probeert je kindje echt af te stoten omdat het niet goed is. De grond zakt onder je voeten vandaan.”

Na de test kreeg Samantha weer bloedingen. Dit maakte haar zo onzeker, omdat ze echt dacht dat het nu over was. Maar nee, haar kindje was er nog. Op 2 januari 2017 kregen ze de uitslag van de test. Deze was GOED! Geen chromosoom afwijkingen, maar een gezond kindje. Een enorme last viel van haar schouders! Ze was zo ongelofelijk blij. Na weer een onderzoek werd de megablaas niet meer geconstateerd, maar de schisis was wel erg groot. De lip, kaak en het gehemelte van het kindje waren gescheurd. Wederom werd er gevraagd of ze de zwangerschap wilde afbreken. Maar NEE dat wilde ze absoluut niet. Dit kindje was een doorzetter, en samen gingen ze ervoor. Vanaf dat moment hebben ze dan ook alleen maar genoten! Na de geboorte hebben ze hun prachtige zoontje omarmd, geaccepteerd en lief gehad. Hij is na zijn geboorte geopereerd en er volgt er straks een tweede operatie.

Acceptatie en doorzetten

Bovenstaand verhaal laat al zien hoe dit gezin door moeilijke tijden heen gaat. Samantha kan dit omdat ze bijvoorbeeld heel goed kan relativeren. Je kunt je druk maken en slecht voelen, maar daar schiet je echt niks mee op. Een andere kracht van Samantha is humor! Ze houdt van humor en vooral cynische humor. Voor haar is een dag niet gelachen, een dag niet geleefd. En dit lachen doet ze het liefste met veel mensen om haar heen. Want stil zitten.. dat kan ze niet zo goed:

Nadat ze beviel van haar oudste dochter ging ze vaak op stap om met andere mama’s af te spreken. Verlegen is Samantha niet en ze kan zo over van alles en nog wat een gesprek voeren.

Haar prachtige dochter is zelf ook heel sociaal. Alleen voor de camera staan durfde ze aan en zo kon ze ons haar mooie bos krullen laten zien. Helaas heeft deze lieve schat wel een beetje door dat de ziekenhuis bezoekjes van mama zielig zijn. Maar hopelijk kan het gezin dit snel afsluiten, zodat ze echt daadwerkelijk kunnen genieten van een zorgeloze periode in hun leven.

Fotografie: Jennifer van Mama’s op hakken 

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

5 Reacties

 • Reply
  Marijke
  6 februari 2018 at 08:47

  Wat een mooie shoot. Veel succes en sterkte Samantha!

 • Reply
  Dina
  6 februari 2018 at 10:43

  Lieve Samantha,

  Wat een topper ben je toch! Ik heb het mooie interview met tranen in me ogen gelezen en ik droom zeker met je mee!! Ik hoop zo dat het snel beter gaat met jullie allemaal en dat jullie deze hectische perioden kunnen afsluiten en 100 procent kunnen gaan genieten, …. en trouwen!
  Sterkte Samantha in deze zware tijden, een dikke kus en knuffel van Dina
  Mama van Naehla Sara en Malik

 • Reply
  Lise ( mama van Mila )
  6 februari 2018 at 11:46

  Lieve Samantha,
  Wat een verhaal als je het zo allemaal bij elkaar leest en wat ben je toch onwijs dapper en sterk! Ik hoop dat jullie snel verlost zijn van alle ellende en dat ook voor jullie de zon weer gaat schijnen!
  Ik wens je het allerbeste!
  Liefs Lise

 • Reply
  Karin
  6 februari 2018 at 15:25

  Lieve Samantha, wat een ongelooflijk emotioneel verhaal. Maar wat ben jij een ontzettend sterke vrouw en moeder! En ook mijn slogan is: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Hopelijk breken er snel mooie tijden aan voor jou en je gezin. Go for it! Liefs Karin uit Vlaardingen

 • Reply
  Tina
  6 februari 2018 at 23:59

  Lieve Samantha, wat ben je toch een mooie super sterke vrouw.
  Je bent een waanzinnig goeie pracht Moeder…..zo sterk en dapper !!! Heel veel succes en sterkte lieve schat….Je gaat het doen….het gaat goed komen….jij gaat zeker genieten van je mooie gezinnetje en je lieve man. Ik wens je het allerbeste lieverd. Heeel veel liefs van mij xxxxxjes Tina

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Strijd, struggles en slaaptekort. Welcome to motherhood!

  Strijd met je kind. Dat vindt geen enkele ouder leuk. Zo nam ik mezelf altijd voor om geen strijd met...

  Sluiten