De mama's

Meet the mama: Marlies

Marlies is 29 jaar, ruim 6 jaar getrouwd met Jan Willem, mama van Gideon (1) en woonachtig in het mooie Kampen. In het dagelijks leven is ze gezondheidswetenschapper. Marlies doet (promotie)onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Utrecht naar de gevolgen op de lange termijn van sepsis. Dat is een infectie met orgaanfalen. Ze onderzoekt wat dit betekent voor zowel de gezondheid als de zorgkosten. Over een jaar hoopt ze dit onderzoek af te ronden.

Een mooie, maar pittige kans

Nadat Marlies haar master gezondheidswetenschappen had afgerond, kreeg ze de mogelijkheid om te promoveren. Dat houdt in dat je je doctorsgraad behaald. Daarvoor moet je een wetenschappelijk onderzoek doen onder begeleiding van een hoogleraar. Omdat het volgens de stoere mama een hele mooie kans is om jezelf te ontwikkelen tot zelfstandig onderzoeker, heeft ze ja gezegd. Ze is nog steeds blij met de keuze, ook al vind ze het af en toe best pittig.

”Onderzoek vraagt van je dat je 10 keer opnieuw kunt nadenken over 1 detail. Soms gaan onderzoeksprojecten ook traag en is het lastig om gemotiveerd te blijven. De momenten dat iets dan echt af is en je onderzoek wordt gepubliceerd in een internationaal wetenschappelijk blad zijn dan wel weer extra leuk. Na bijna 5 jaar hoop ik mijn promotieonderzoek komend jaar af te ronden!”

Naast dat ze heel veel heeft geleerd op het gebied van wetenschap, heeft Marlies ook veel geleerd over zichzelf. Ze vindt het belangrijk om altijd in ontwikkeling te blijven en uitdagingen niet uit de weg te gaan. Dat was voor haar de reden om het promotieonderzoek te doen. Daarnaast vind ze het mooi om haar zoontje Gideon te laten zien dat je veel kunt bereiken als je bereid bent om je ervoor in te zetten. Omdat ze vier dagen werkt, vindt ze dat hij op haar vrije dag alle aandacht verdient.

”Om werk en privé in balans te houden, kies ik er bewust voor om buiten werkdagen zo weinig mogelijk met werk bezig te zijn. Ik merk ook dat ikzelf heel erg geniet van het thuis zijn en tijd kunnen besteden aan Gideon. Thuis hebben we de taken goed verdeeld en doen we heel veel samen. Gelukkig werkt mijn man in Kampen en maakt hij wat minder lange dagen, heerlijk! Oja, en om de rust in mijn hoofd wat meer te houden heb ik met mezelf afgesproken dat het huishouden allemaal niet perfect hoeft te zijn. Dat helpt ook.”

Vanaf september gaat de ambitieuze mama, naast het afronden van haar onderzoek, als docent verpleegkunde aan de slag bij hogeschool Saxion in Deventer. Dat is iets wat ze al heel lang wilde en ze is dus ontzettend blij met haar nieuwe baan. Het lijkt haar mooi om jonge mensen te begeleiden in hun ontwikkeling tot professional. Daarnaast wil ze hen uitdagen om na te denken over de redenen waarom we dingen doen en hoe dingen beter kunnen. Op die manier hoopt ze de interesse in onderzoek bij ze te triggeren.

Bewust genieten

Marlies kan er genieten van de kleine dingen.  Zo vindt ze het heerlijk om thuis te komen uit haar werk en een blije Gideon te zien of om in het weekend met z’n drieën wakker te worden in hun bed. Ook kan ze genieten van de momenten dat haar zoontje verwonderd is over een vogel, een mier of een hond.

En een genietmoment waarin ze even tijd voor zichzelf vindt? Marlies houdt ervan om te slenteren in de stad, met of zonder kind, Ze doet dat vaak op een zaterdagmiddag. Uren kan ze door de stad lopen, zelfs zonder iets te kopen. Als is dat wel moeilijker geworden nu ze mama is ;-). Tuinieren vind ze ook erg leuk en dat is voor haar een manier om te ontspannen.

De Overijsselse komt me over als iemand die overal erg bewust over nadenkt. En zo ook over over het moederschap:

”Een goede mama zijn betekent niet dat je een perfect huishouden moet hebben, dat je kind altijd blij moet zijn, en dat je zelf altijd op en top geniet van het moederen. Een goede mama word je door onvoorwaardelijk van je kind te houden, je kind de ruime te geven zichzelf te leren kennen en te ontwikkelen, bewust tijd te maken voor je gezin, en mild te zijn voor jezelf.”

Een proces waar ze mee bezig blijft, want soms heeft ze ook wel eens last van ‘mom-guilt’ zegt ze. Het gevoel hebben dat allemaal net niet goed genoeg is. Ze betrapt zichzelf er regelmatig op en vindt het eigenlijk helemaal niet fijn.

Ik denk dat het belangrijk is om naast het zijn van mama/partner/vriendin/collega ook tijd aan jezelf te kunnen besteden, om je te ontwikkelen op een manier die bij je past, om je eigen doelen en dromen te hebben. Uiteindelijk betaalt zich dat weer terug; doordat je blij bent met jezelf, kun je ook meer investeren in je relatie met je kinderen, je partner, en alle andere mensen om je heen.”

We wensen je veel succes met het afronden van je onderzoek en het waarmaken van je ambities! 

Fotografie: Jennifer in Kampen 

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Hoera, de scholen zijn weer begonnen!

Yes, ik ben zo'n loedermoeder die er de laatste twee weken van de vakantie weer naar uitkeek dat de school...

Sluiten