De mama's

Meet the mama: Lynn

Als je al vrij vroeg weet dat je moeder wil worden, is het even slikken als dat niet een vanzelfsprekendheid blijkt. De mama van deze week heeft PCOS waardoor de weg naar een zwangerschap uitdagend genoemd kan worden. Vandaag deelt ze haar verhaal:

Meet the mama: Lynn

Lynn is 25 jaar, vriendin van Sytze én mama van een ondernemende peuter Tess. Ze wonen samen in het hoge noorden, namelijk in Friesland. Hier hebben ze het prima naar hun zin. Ze is twee dagen in de week werkzaam als creatieve therapeut voor volwassenen die te kampen hebben met psychische stoornissen. Een baan waar ze creativiteit kan gebruiken voor een stuk herstel in mensen. Deze creativiteit gebruikt Lynn niet alleen op haar week. Want ook thuis kunnen haar huisgenoten meegenieten van haar do-it-yourself projecten. Best handig als je een mama hebt die van creatief knutselen houdt. Door deze eigenschap ervaart de krullenbol ook flexibel te zijn. En dat is met een peuter mega handig:

“Met een peuter in huis verloopt je dag soms totaal anders. Ik merk dat het mij dan prima lukt om te schakelen. Dat is super handig, want zo maak je nog wat van je dag. Ik probeer de dingen positief te benaderen. Dit doe ik door bewust te denken aan de goede dingen en bijvoorbeeld heel blij te zijn met wat je hebt, in plaats van wat je niet hebt.”

Het moederschap intens beleven

Lynn kan dan ook intens genieten van het mama zijn. De mooiste momenten zijn voor Lynn de momenten dat ze, net als haar vriend, de persoon is die haar dochtertje kan troosten als ze pijn heeft of verdrietig is. Of dat ze de persoon is waar dochterlief zich achter verschuilt als ze iets spannend vindt. Papa en mama zijn voor Tess het allerbelangrijkste en een veilige haven.

“Momenteel noemt ze mij vaak ‘liefie’ en dan smelt ik gewoon.”

Natuurlijk zijn er ook wel mindere momenten. Maar eigenlijk vindt de positieve mama die ook wel lastig te benoemen. Want in een nadeel zit altijd wel iets moois. Als ze dan toch iets moet noemen, dan is het dat je wat minder flexibel bent met het maken van uitstapjes. Hoewel het stel dochterlief ook vaak meeneemt. Dat maakt haar volgens hen flexibel.

“Ondanks dat we Tess eigenlijk vrijwel overal mee naartoe nemen, is je vrijheid wat dat betreft toch wel echt veranderd na het krijgen van een kindje. Er moet altijd rekening worden gehouden met slaapjes en eetmomenten, je moet van alles meenemen en er moet meer geplant worden. We doen dit met alle liefde, maar eerlijk is eerlijk, je bent gewoon minder vrij! En mensen die zeggen of verwachten dat hun leven met een kind niet verandert, die geloof ik écht niet. Hoe makkelijk wij ook zijn met Tess!”

Als het moederschap niet vanzelfsprekend is

De kinderwens van Sytze en Lynn ontstond eigenlijk al heel vroeg. Toen de mama Sytze leerde kennen was ze 19 jaar en hij 26. Hij wilde al gauw van haar weten hoe ze in het leven stond, want gezien hun leeftijdsverschil zou het niet gek zijn als dat van elkaar zou verschillen. Maar de krullenbol wist één ding heel zeker; ze wilde altijd al jong moeder worden. Toen ze 2,5 jaar samen waren besloten we te stoppen met de pil:

“Eigenlijk verwachtte ik altijd al wel dat mijn lichaam het niet meteen ‘zelf zou kunnen’. Ik zat al vanaf mijn 12e aan de pil doordat ik als heel jong meisje al heel vaak en onregelmatig ongesteld was. Toen ik eenmaal stopte met de pil, en mijn lichaam zelf een cyclus moest gaan laten zien, duurde dat dan ook best lang. De eerst cyclus was zo’n 35 dagen (dat viel mee), de tweede 50 dagen en toen de derde cyclus al 100 dagen gaande was, zijn we naar de huisarts gegaan.”

Daar werd het stel heel serieus genomen en gelijk doorverwezen naar de fertiliteitspoli in het ziekenhuis. Daar bleek na een aantal onderzoeken dat Lynn PCOS (polycysteus ovarium syndroom) heeft. Kort samengevat betekent dit dat door een disbalans in hormonen er sporadisch een eisprong ontstaat, en dat ze dus ook maar sporadisch vruchtbaar is. Met een kijkoperatie werd bekeken of er verklevingen waren en toen dit niet zo bleek te zijn, mocht Lynn aan de medicatie die een eisprong kon gaan opwekken. Een spannende tijd van wachten brak aan. Gelukkig hoefden ze niet heel lang te wachten, want na een jaar van de pil af, werd ze zwanger van haar dochter Tess!

De tijd van behandelingen was echter niet altijd makkelijk:

“Ik heb het in die tijd, ondanks dat het achteraf gezien allemaal vlot is gegaan, heel vervelend gevonden dat het bij ons niet op de natuurlijke manier lukte. Voor mijn gevoel werd iedereen heel makkelijk zwanger, behalve ik. Mijn zus en schoonzus raakten beide in verwachting en ik bleef maar achter voor mijn gevoel. Gedurende de ziekenhuisperiode merkten we dat we echt niet de enigen waren. Dan ineens hoor je veel meer mensen die met dezelfde problemen kampen en gek genoeg is dat een troost.”

Toen ze dus eenmaal ontdekten dat ze in verwachting waren, waren ze helemaal in de wolken. De hele zwangerschap heeft Lynn prachtig ervaren en ook de bevalling ging haar prima af. Toen Tess 1,5 was, stopte ze weer met de pil omdat een tweede zwangerschap weer enorm begon te kriebelen. Helaas bleek Lynn na de zwangerschap nog steeds een onregelmatige cyclus te hebben. Om die reden werd Lynn al snel weer doorverwezen. Dit keer met wat meer struggels. Na een aantal ‘ronden’ medicatie, raakt Lynn snel in verwachting. Ze konden hun geluk niet op, totdat het mis ging:

“Deze prille zwangerschap is na zo’n 7 weken tot een einde gekomen. Hiervan waren we best even uit ons doen, maar we realiseren ons dat moeder natuur het ‘wel regelt’ en dat het dan vast ook niet goed is geweest. Dus kort hierna gingen we weer verder met clomid. Helaas kreeg ik behoorlijk veel last van bijwerkingen. Ik werd een totaal ander persoon en voelde me alles behalve op mijn gemak met deze medicatie.”

Gelukkig werd ze heel serieus genomen door de arts en kon ze overstappen. Helaas is het tot dusver nog niet gelukt om een tweede kindje op de wereld te brengen. Wel blijft de positieveling hoop houden, en dat is ook maar goed ook; want het is ze zo gegund!

Fotografie: Jennifer van Mama’s op hakken

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Vdmeer
  22 juli 2018 at 20:53

  Hier ook PCOS, na 2,5 jaar hormoon slikken en prikken ons wonder Quinn gekregen. Vond het hele ziekenhuis behoorlijk pittig waardoor ik voor een 2e keer dat absoluut niet meer wou. 4 maanden na de geboorte van onze zoon, bleek ik weer zwanger zonder enige hulp van medicatie.

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Een ode aan mijn kraamverzorgster

  'Daag! Geniet van je mooie gezin en wie weet kom ik ooit nog terug (met een dikke knipoog)'. Ik stond in...

  Sluiten