De mama's

Meet the mama: Lolkje

Toen Lolkje uit Vollenhove vorig jaar overspannen raakte, kreeg de 34-jarige mama een virus te pakken. Het poppenhuisvirus. Er ging een wereld voor haar open en ze vond het ene nog mooier dan het andere. Ze had altijd een wat ‘oubollig’ beeld bij poppenhuizen, maar dat is helemaal bijgesteld. Je kunt het volgens haar zo mooi maken als je zelf wilt en je kunt er al je creativiteit in kwijt. Iets wat haar enorm heeft geholpen en dat was ook wel nodig na een lastige periode.

Financiële problemen

Voordat Lolkje haar man Geert-Jan leerde kennen, had ze een relatie van vijf jaar. Die beëindigde ze toen ze bijna 28 jaar was. Ze had nog een koopwoning vanuit die relatie en dat zorgde voor een hoop financiele problemen.

”Ik liep mijzelf compleet voorbij en was alleen maar bezig om alles draaiende te houden. Ik raakte mezelf kwijt en werd overspannen. Alles was te veel, het moederschap in combinatie met alle financiële stress en de hoge werkdruk op mijn werk, werden mij teveel. Maar ik ben altijd hard voor mezelf en wilde niet volledig thuis komen te zitten, dus ik ben voor een deel blijven werken om toch de balans te behouden tussen thuis en mijn werk.”

Inmiddels is het huis verkocht, is er meer rust en is Lolkje weer opgekrabbeld. Haar kinderen zijn in de lastige periode volgens haar altijd op nummer één blijven staan, maar ze besefte zich dat ze er zelf ook nog was en dat ze tijd voor zichzelf moest vrijmaken. In die moeilijke tijd ontstond haar liefde voor de poppenhuizen. Daar haalt ze rust en ontspanning uit en dat heeft haar geholpen om er bovenop te komen. Ze maakt zichzelf nu weer wat vaker op, verwent zichzelf meer door bijvoorbeeld kleding voor zichzelf te kopen en gaat vaker met vriendinnen uit eten.

En met haar hobby is ze nog steeds druk! Haar Instagram (@lollkjes.dollhouse) is echt een feestje om naar te kijken. Ze zou er volgens mij best haar werk van kunnen maken, maar als je je afvraagt of de mooie poppenhuizen ook te koop zijn: helaas niet! Het is echt een hobby. Eentje waar ze maar druk mee is, want ze heeft meerdere projecten. Ze heeft een muizenhuis voor de kinderen, voor zichzelf een Victoriaans huis, ze heeft kortgeleden een caravan gemaakt en is momenteel bezig met een barbiehuis voor haar dochter.

Moeilijke zwangerschappen

Lolkje en haar man hebben twee kinderen. Anne Marije van 4 en Wietse van 2,5 jaar. De zwangerschappen waren best lastig. Beide keren heeft ze de eerste 25-30 weken alleen maar gespuugd. Alles had een vieze nasmaak en ze kon niet meer genieten van eten en drinken.

”Ik heb tijdens de zwangerschap van mijn dochter veel gewerkt. Ik ben altijd maar doorgegaan en heb mezelf eigenlijk nooit rust gegund. Toen ik eindelijk met verlof ging, besloot onze dochter na 3 dagen al te komen (34+3 weken zwangerschap, bijna 6 weken te vroeg). Ik kan het moment nog als de dag van gisteren voor me halen.”

Lolkje verloor bloed op het toilet en belde gelijk de verloskundige. Ze ging nog naar de pufclub die avond en sprak met de verloskundige af dat ze zou bellen als ze het niet vertrouwde. Dat deed ze uiteindelijk vanwege krampen. Toen de verloskundige langskwam, bleek de mama-to-be al 5 cm ontsluiting te hebben. Met spoed werd ze per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar bleek ze al op 8 cm te zitten. Die nacht werd Anne Marije geboren.

”Helaas wilde de placenta niet loslaten, hier zijn ze heel lang mee bezig geweest, met als gevolg dat ik heel veel bloed verloor. Met spoed moest ik naar de OK, ik merkte de paniek van de zusters rondom mijn bed. Ik weet nog dat ik dit heel naar vond en dat ik zelfs nog gevraagd heb: ik ga het wel halen toch?”

Gelukkig is alles goed gekomen en op Anne Marije haar eerste verjaardag had Lolkje een positieve zwangerschapstest in haar handen. Wat een mooi cadeautje! Ook bij deze zwangerschap heeft ze weer tot aan het derde trimester gespuugd. Wietse kwam met ruim 39 weken zwangerschap. Hij was een sterrenkijker en werd uiteindelijk met een vacuümpomp gehaald. Hij is inmiddels alweer 2,5!

Momenteel werkt de creatieve mama 26 uur in de week. Ze heeft een onregelmatige baan als woonbegeleiderster op een woongroep voor mensen met een beperking. Ze vind het prima te combineren met haar gezin, maar in de toekomst zou ze regelmatiger werk willen. Omdat haar dochter nu naar school gaat, ziet ze haar niet als ze een late dienst draait. In de toekomst hoopt ze een baan te hebben waarbij ze aan het eind van de middag/begin van de avond thuis is bij haar kinderen. Lolkje haar man werkt ook regelmatig en als zij dat dus ook zou doen, zien ze elkaar ook meer.

”Voorheen werkte ik altijd heel veel, maar sinds de kinderen er zijn merk ik dat er andere dingen belangrijker zijn. De tijd gaat al zo snel en ik wil zo min mogelijk missen!”

Logisch! We wensen je veel geluk met je gezin en met je toffe hobby! 

Fotografie: Jennifer van Mama’s op hakken – in Kampen

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Tweedehands kleding, why not!

Laatst heb ik al iets gepost op social media over tweedehands kleding en ik kreeg daar aardig wat reacties op....

Sluiten