De mama's

Meet the mama: Laura

Laura van 24 is zwanger en dat is gerust een wonder. Nog maar een paar jaar geleden kreeg de Achterhoekse, die in het dagelijks leven juf is, te horen dat ze nooit zelf zwanger zou kunnen raken door een ovulatiestoornis en vijandig baarmoederhalsslijm. Ze ging een heftige periode door met veel medische trajecten en ze maakte ook een scheiding mee. Nu is ze getrouwd met Rogier en samen verwachten zij een baby. 

Ziekenhuis in en uit

Een paar jaar geleden kwamen Laura en haar ex op het punt om na te denken over kinderen. Al vrij snel besloot ze te stoppen met de pil, maar bleek dat haar cyclus volledig uitbleef. De stap richting de medische mallemolen was volgens haar snel gezet en er volgde een lange weg van ziekenhuis in, ziekenhuis uit en onderzoek na onderzoek volgde.

”Het eerste wat ze bij ons deden, was ovulatie inductie, wat inhoudt dat je cyclus gevolgd wordt. Die cyclus werd bij mij door hormonen gestimuleerd.​ Helaas sloeg dit niet aan. Andere medicijnen en een hogere dosis hormonen werd geprobeerd, maar mijn cyclus bleef uit. Ik kreeg gewoon geen eisprong. De eindconclusie was dan ook: “Helaas mevrouw, we kunnen weinig voor u doen. Mocht u zwanger willen worden op de natuurlijk wijze, dan kunt u die hoop wel opgeven. Zonder medici gaat het niet lukken.”

Laura noemt het haar grootste nachtmerrie. Haar grootste droom viel in duigen en volgens haar groeiden zij en haar inmiddels ex-man in die tijd steeds verder uit elkaar. Mede door alle trajecten. Ze voelde zich naar eigen zeggen steeds meer alleen.

”Niet veel later staakten we de behandelingen, omdat we tot de conclusie kwamen dat het niet meer ging werken tussen ons. De reden hiervan lag overigens niet alleen bij de vruchtbaarheidsbehandelingen.”

De weg naar de scheiding was een moeilijke en verdrietige periode. Laura had toen ze trouwde nooit verwacht dat ze drie jaar later weer alleen zou zijn en een gescheiden vrouw die getekend was door alles wat er de afgelopen jaren was gebeurd. Toch was er voor haar ook opluchting toen de beslissing om uit elkaar te gaan er eenmaal was. Ze voelde het aankomen.

”Het lastigste voor mij wat ik heb ervaren in deze periode, is dat er heel veel veroordeling was en nog steeds is. De groep waar ik mij veilig bij waande, keerde zich voor mijn gevoel compleet tegen mij. Wat dit met een mens doet, is niet te beschrijven. Ik heb mij nog nooit zo alleen en onveilig gevoeld. Er is over mij geoordeeld, terwijl niemand achter de voordeur kon kijken of heeft gekeken.”

Laura leerde door de situatie voorzichtig te zijn met aannames en leerde ook wie ze wel kon vertrouwen en wie niet. Ze leerde ook zichzelf kennen en plots waar haar cyclus er ook weer.  Zonder medicijnen en zonder hormonen. In die moeilijke tijd, kwam ze haar huidige man Rogier tegen.

Na een miskraam opnieuw een zwangerschap

Laura leerde Rogier kennen op haar werk. Hij is agent en kwam voorlichting geven bij haar op school. Het klikte direct en ze vonden bij elkaar veel herkenning.

”Omdat ik met mijn ex al in allerlei medische trajecten had gezeten om zwanger te worden, was ik de hormonentoestand behoorlijk zat. Aan de hormonale anticonceptie zag ik dan ook niet zitten. Ik dacht dat ik toch niet zwanger zou worden, maar na een vakantie samen voelde ik me toch niet heel erg lekker en bleek ik wonderwel zwanger! Helaas werd dit een miskraam, met curettage als gevolg.”

Wat was het heftig voor haar. Maar ook een bevestiging dat het dus wel kon en dat wonderen bestaan. Het stel besloot het te laten rusten en zou wel zien wat er zou gebeuren. Twee maanden later bleek echter al dat Laura weer zwanger was en in augustus wordt er een kleine jongen verwacht!

”Ik geniet van zijn getrappel in mijn buik 🙂 En nu? Nu bereiden we ons voor op de grootste, maar mooiste verandering die komen gaat: de komst van onze zoon!”

Het was al met al een heftig jaar voor Laura met grote en moeilijke beslissingen, maar ook een jaar waarin ze heeft geleerd dat liefde overwint en dat je het leven niet kunt plannen. Ze kijkt inmiddels vol vertrouwen naar de toekomst. Maar te veel vooruitkijken doet ze niet meer.

”Sinds mijn scheiding heb ik geleerd om niet meer zo ver vooruit te kijken, want het leven loopt altijd anders dan je denkt of had gepland. Tuurlijk hoop ik bepaalde dingen bereikt te hebben over vijf jaar, maar het zijn voor mij geen ijkpunten meer. Ik hoop dat ik over 5 jaar een gelukkig gezin heb met 2 of 3 kinderen en dat ik me verder ontwikkel binnen mijn werk. Ik hoop ook dat ik iets meer concreet handen en voeten heb gegeven aan mijn creativiteit.”

Voor nu is het eerst vol verwachting uitzien naar augustus! Wat een mooi vooruitzicht heb je Laura! We wensen je veel geluk!

Fotografie: Jennifer bij de Wellerwaard, Emmeloord

Jaaa, nog meer leuke blogs!

2 Reacties

 • Reply
  Anita
  8 mei 2018 at 09:26

  Wat een heftig verhaal, hoe moeilijk en wat fijn dat je het zo getroffen hebt met Rogier en weer zwanger mocht worden. Kan niet wachten tot de ooievaar het aangeeft wanneer kleintje geboren is.

 • Reply
  adinda
  25 augustus 2018 at 08:48

  jeetje laura ik heb je verhaal met vol begrip gelezen ik ben zeer trots op je dat je zo geknokt hebt en dat je hopelijk je wonder bijna in je armen kunt houden geniet ervan je bent een mooie meid en je zult een fantastische moeder zijn dat weet ik zeker je deed het al zo leuk met boudewijn toen hij zo klein was en ik ben super trots op je

  gr adinda

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Zo verliep mijn kraamperiode

  Filip is morgen twee weken oud, dus leek het me leuk om een update te schrijven over hoe de kraamperiode...

  Sluiten