De mama's

Meet the mama: Jorien

Deze goedlachse blondine vond het wel even spannend om zich op te geven voor ‘meet the mama’. En toch deed ze het! En wat zijn wij er blij mee; want wij geloven dat iedere mama een uniek verhaal te vertellen heeft. En dat heeft deze mama absoluut; meet the mama ‘Jorien’. 

Jorien is 31 jaar oud en sinds 2011 getrouwd met Rob. Ze wonen nu 4,5 jaar met veel plezier in Amersfoort Vathorst. Dit was wel wat wennen na jarenlang te hebben gewoond in de drukke en bruisende stad van Utrecht. De eerste nacht in hun nieuwe huis was dan ook een nacht dat ze wakker lagen van de stilte. Zouden ze in hun nieuwe en kindvriendelijke wijk een plekje kunnen vinden? Al snel zeiden ze tegen elkaar dat het in die wijk ‘leuker’ zou wonen met een kindje. En dat geluk werd hun gegeven want ruim twee jaar geleden raakte Jorien (onverwacht,  maar zo gewenst, in verwachting:

”We zaten net in een hele pittige periode; mijn schoonvader was net 4 maanden geleden plotseling overleden en ik was zelf net weer aan het werk (nadat ik twee maanden thuis had gezeten omdat mijn contract door bezuinigingen niet werd verlengd). Wij zagen dit kindje écht als een geschenk en lichtpuntje van boven (Jesse betekent ook Gods genade, geschenk).”

Een (on)verwacht moederschap

Jorien vond het fantastisch om leven te voelen in haar buik, voor haar echt een wonder! Desondanks was de zwangerschap ook heel pittig. Tot 18 weken is ze extreem misselijk geweest. Veel mensen om haar heen gaven aan dat ze nu vooral van de nachtrust moest gaan genieten want dat kon nog eens gaan veranderen. En uiteindelijk bleek hier ook wel wat in te zitten.

Na een goede thuisbevalling en een goede kraamtijd, werd het tijd voor het ‘echte werk’. Want zodra de kraamverzorgster de deur uit gaat, zijn de kersverse ouders de aangewezen personen om de verzorging op te pakken. Dit deden ze en het ging eigenlijk best goed. Jorien gaf borstvoeding en Jesse kwam iedere nacht sowieso voor een voeding. Dit deed ze fluitend, want dit hoorde er helemaal bij. Dat ’s nachts voeden gaf zelfs een magisch gevoel met je kleine baby aan de borst. Ze had zelfs tijd om in de nachten met een vriendin te appen die ook aan het voeden was. Op deze manier kwam ze de nachten wel door.

”Na vijf maanden begon dit alles om te slaan. Het werd ’s nachts stil op de app, want het kindje van mijn vriendin sliep door. Toen sloeg de onzekerheid toe: overal hoorde ik dat baby’s doorsliepen. Zelfs baby’s die veel jonger waren dan Jesse sliepen al door. De nachten begonnen mij echt op te breken en het werd ook alleen maar pittiger. Waar Jesse voorheen direct na een voeding doorsliep, ging hij nu ook echt spoken/huilen als hij ’s avonds en ’s nachts wakker werd.”

Door deze ervaring begon de mama enorm tegen de avonden en de nachten op te zien. Ze kon zich dan bijvoorbeeld intens eenzaam voelen zodra alle lichten waren gedoofd. Het gekke voor haar was dan ook wel weer dat ze het overdag relativeerde en niet goed snapte waarom ze zich die nacht ervoor zo rot had gevoeld.

”Wat heb ik hier veel tranen over gelaten; naast de onzekerheid en de onmacht deed het slaaptekort ook lichamelijk iets met mij. Ik heb altijd al veel hoofdpijn (gemiddeld 3 á 4 dagen in de week) maar door het langdurige slaaptekort werd ik labiel, vergeetachtig, had ik een kort lontje en kreeg ik nog meer hoofdpijn. Ik dank nog steeds mijn lieve vrienden en moeder, waar Jesse af en toe kon logeren, zodat wij bij konden slapen.”

Uiteindelijk sliep de kleine man pas écht door (en dat wil zeggen van 21/22 tot 6/7 uur) toen hij twee jaar oud was. Met 2,5 jaar werd dat uitgebreid naar 19:00 tot 07:00 uur. De winst van dit alles is dat Jorien goede nachten enorm kan waarderen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je kindje goed doorslaapt en een goede nachtrust blijft immers super belangrijk om je dagelijkse dingen überhaupt te kunnen oppakken.

En dan nu weer tijd voor herstel

Nu Jorien de avonden weer voor zichzelf heeft, geniet ze vooral van een kop thee op de bank met een leuke Netflix serie. Just going back to basic! In de weekenden daarentegen vindt Jorien het ook heerlijk om even alleen naar de stad te gaan. Een paar uurtjes slenteren zonder rondrennende peuter kan soms echt wonderen doen. Wat ze ook soms doet is echt goud waard en gun ik iedere mama:

”Een enkele keer ben ik een dagje vrij en breng ik Jesse wél naar de opvang. Dan ga ik naar de kapper, shoppen of gewoon lekker thuis op de bank zitten met wat chips of chocola. Van deze momenten word ik echt even gelukkig en eerlijk is eerlijk daar word ik ook een leukere mama van.”

Uiteindelijk denk ik ook dat dit een enorme kracht is van deze mama! Ze is eerlijk en gevoelig, maar neemt ook de ruimte om voor zichzelf te zorgen. Want als mama hoef je heus niet per se alle ballen maar in de lucht te houden. Je mag even pauze nemen of hulp vragen. Jorien beseft dan ook dat het moederschap genieten is, maar ook een verantwoordelijke en soms moeilijke taak. Voordat ze Jesse had, kon ze soms best stellig zijn over opvoeding. Een speen in de mond na het slapen? No way! Dat zijn allerlei dingen die Jorien langzamerhand heeft losgelaten door te relativeren, ook al voelt het soms als falen als ze weer een koekje geeft in plaats van een stuk komkommer.

”Ik weet dat ik hem onvoorwaardelijke liefde geef, elke dag weer. En tja dat ene koekje… zullen we ons daar dan maar niet zo druk over maken? Die tip zou ik andere mama’s ook willen geven: wees lief voor elkaar en ga er vanuit dat elke mama haar best doet. We hoeven het niet allemaal met elkaar eens te zijn. Geef elkaar als moeder zo af en toe ook eens een complimentje.. Daar wordt de wereld mooier van. En voor alle mama’s met kindjes die slecht slapen: weet dat je niet alleen bent! Het is slopend, voor jezelf maar ook voor je relatie. Dus ga er als het even kan soms ook even met z’n tweeën tussenuit.”

Fotografie: Anne Hendrikse in Amersfoort

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Mariska
  6 maart 2018 at 13:18

  Hier hetzelfde verhaal. De kleine vent sliep door toen hij bijna 4 was. Daarvoor vele malen per nacht eruit. Vaak nachtangsten. De jongste is nu 2 en dat gaat ook nog wel even duren voordat die doorslaapt. Ik kijk elke dag weer op tegen de nacht.

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Yes! Een nieuw logo en nieuwe visitekaartjes!!

  Na twee jaar is Mama's op hakken aan wat vernieuwing toe! Geen rigoreuze stappen met nieuwe gastbloggers, een nieuw design...

  Sluiten