De mama's

Meet the mama: Elzina

Elzina uit Emmeloord is de trotse mama van Maud, die volgende maand vijf jaar oud wordt. Een broertje of zusje voor Maud zou leuk zijn, maar Elzina heeft ontzettend last van migraine. Dat maakte de zwangerschap van haar dochter zwaar. Ze heeft namelijk vaak last van een stekende hoofdpijn op één plek van haar hoofd en is daarnaast overgevoelig voor licht, geluid en geur. Als Elzina medicatie neemt is de pijn weg, maar ze blijft dan wel moe en vlak in haar emoties. 

De zwangerschap van dochter Maud

Als de 36-jarige mama een migraine-aanval krijgt, heeft ze moeite met woorden zoeken en is het lastig om vloeiende zinnen te maken. Ze zit naar eigen zeggen in een soort overlevingsmodus.

”Migraine is iets neurologisch en kan getriggerd worden door verschillende aspecten. Zoals hormonen, vermoeidheid, spierspanning of piekeren. Op het moment slik ik medicijnen als ik een aanval voel opkomen en daarnaast heb ik binnenkort een afspraak bij een hoofdpijnpoli en een neuroloog. Verder heb ik ook wat fysio, om de spieren losser te maken. Maar dat is niet de oorzaak.”

Het komt volgens haar niet alleen maar door ‘drukte en spanning’. Het is een neurologische aandoening waar je mee om moet leren gaan en voor haar was het belangrijk om te kijken hoe ze haar dagelijkse bezigheden toch kan uitvoeren. Dat was tijdens de zwangerschap van haar dochter ontzettend lastig. Vanaf 14 weken kon ze al niet meer werken en zat ze thuis. Elzina is  onderwijsassistent op het voortgezet onderwijs, dus thuiszitten was even wennen. Maar ze zette de knop om. Dit het beste was voor haar en de baby en ze maakte er daarom het beste van. Om de week lag ze een week in bed vanwege de migraine. Medicatie specifiek gericht op migraine kon niet tijdens de zwangerschap, Toen ze over de helft was, werd het gelukkig wat beter. Elzina was wel lusteloos. Haar B12 bleek wat aan de lage kant en met injecties werd dat wat opgeschroefd.

Ze zou graag nog een keer zwanger raken, maar ziet daar ook tegenop.

”Dit is een punt dat ik heel moeilijk vind. Voor mijn dochter zou ik het fantastisch vinden als er nog een broertje of zusje mag komen. En als deze er mag zijn, zijn we zeer dankbaar! Maar ik zie enorm tegen een nieuwe zwangerschap op. Zowel lichamelijk als psychisch is dit zwaar. Gelukkig is mijn contact met mijn huisarts prima en heb ik laatst een goed gesprek hierover gehad. Misschien weet ik niet alles wat we toch tegen migraine kunnen doen, ook tijdens een eventuele tweede zwangerschap.”

Volgens haar is migraine niet alleen lichamelijk een belasting, maar ook psychisch is het zwaar. Haar hoofd kan zo’n zeer doen, dat ‘gewoon iets leuks doen’ met je kind niet kan. Gelukkig heeft ze niet het idee dat haar dochter er onder lijdt en ze hoopt dat dat ook zo blijft.


Een medische bevalling

Tegen het einde van de zwangerschap voelde Elzina zich niet fantastisch. Op zondag voelde ze de kleine ook niet meer bewegen, terwijl de baby normaal altijd gelijk op haar reageerde. De hoogzwangere mommy-to-be probeerde ‘ontspannen’ te douchen, maar daarna heeft ze toch maar de verloskundige gebeld. Nog diezelfde avond lag ze aan de monitor, maar rond middernacht mocht ze naar huis. De volgende dag ging ze naar de gynaecoloog en die vertelde haar dat de baby niet zo groot was. De gynaecoloog dacht dat de placenta niet meer goed werkte. Een dag later moest ze opnieuw aan de monitor. Gelukkig bleek de hartslag van Maud normaal, maar er was geen beweging in haar buik.

”Eigenlijk stond er een afspraak voor donderdag, maar ik vertelde mijn man dat ik niet meer naar huis wilde. Ik zou sowieso ingeleid worden en dus mocht ik blijven. De volgende ochtend had ik bijna 3 centimeter ontsluiting, Ik kreeg een infuus met weeënopwekkers en na lunchtijd zat ik op 4 cm. De weeën waren ontzettend krachtig en ik was op. Ik besloot een ruggenprik te nemen.”

De ruggenprik was een verademing, maar toch voelde ze nog wel wat pijn op een bepaalde plek. Eind van de middag was ook dat niet meer te houden voor haar en vroeg ze om meer verdoving. Maar ze had al 10 centimeter ontsluiting! Ze huilde van blijdschap.

”Dan was het eigenlijk wachten op persweeën, maar ook die bleven uit.  Als je al dacht dat je veel mensen aan je bed kon hebben, dan zijn er toch nog een paar meer, als het echt niet wil. Ik mocht nog zelf één keer proberen met persen, maar als dat niet ging had de gynaecoloog toch de vacuüm nodig. Helaas was dat laatste het geval.”

Uiteindelijk werd Maud iets na half zeven die avond geboren. Wat was het een mooi moment en wat voelde ze zacht! Voor de kersverse mama haar gevoel vroeg ze pas na 10 minuten of het een jongetje of meisje was. Ze was zo onder de indruk van de zachtheid van de baby. Heerlijk.

Een creatieve mama

Hoewel de migraine een deel van haar leven is, is dat natuurlijk niet alleen Elzina! Ze is ook mega creatief en houdt erg van naaien. Dat is haar grootste hobby. Ze maakt voor t-shirtjes voor Maud, maar ook voor vriendjes en vriendinnetjes en voor haarzelf! Het leukste vindt ze het uitzoeken van de stofjes. Hoe gekker hoe beter!

Ze noemt zichzelf creatief, georganiseerd, een volhouder en ze houdt van plezier hebben. Volgens haar man Sander heeft ze ook een eigen humor haha. Elzina vindt het ook fijn om tijd voor haarzelf te hebben.

”Eens in de zoveel tijd plan ik een 2-daagse weg, gewoon voor mijzelf. Ik ga dan ook alleen op pad. Ik kies een stad of omgeving en daar boek ik een hotel en andere activiteiten omheen. Zo kom ik ongeveer 2 á 3 keer in het jaar in Pulheim, bij een leuk stoffenwinkeltje. Ook ben ik naar Haarlem geweest. Dat is een leuke stad. Daarvan heb ik echt genoten. Ik laad op, omdat ik dingen kan ondernemen waarbij ik geen rekening hoef te houden met een ander. Daarnaast ga ik ook wel eens een middagje weg met een vriendin op stofjesjacht, of wat eten met een vriendin.”

De Emmeloordse zou het leuk vinden om in de toekomst nog wat meer tijd in het naaien te kunnen investeren en ze hoopt dat ze haar werk nog steeds leuk vindt. Ze doet dit inmiddels al 16 jaar! Daarnaast wenst Elzina voor de komende vijf jaar dat er medicijnen komen die haar migraine reduceren zodat ze lekkerder in haar vel zit, maar te veel naar de toekomst kijken doet ze niet, want haar motto:

‘Heb geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor de zijne zorgen’ (Mattheüs 6:34)

Fotografie: Jennifer van Mama’s op hakken

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Waarom vaders geweldig zijn, we van ze houden en we ze een heerlijke Vaderdag wensen

Ze heeft het er al weken druk mee. Veel te hard fluisterend vertelde ze mij de details. Iets met wc-rolletjes...

Sluiten