Blogs

Mama, heb jij al een levensdoel?

Je levensdoel? Wat een ingewikkeld filosofisch vraagstuk. En dat op een donderdagochtend waar je je enkel nog druk maakte om het op tijd brengen van de kinderen, het smeren van alle boterhammen en het aanbrengen van een laagje make-up. En dan kom ik, met mijn blog, jou vragen naar jouw levensdoel.

Een levensdoel

Die vraag stel ik niet alleen maar aan jou, maar juist aan mijzelf. Want al een lange tijd heb ik zelf met deze vraag geworsteld. Ik vraag mij dan af waarom ik leef op dit stukje van de aarde en welke (kleine) bijdrage ik mag/kan hebben? Ik denk dan na over mijn dromen, mijn verlangens en over de dingen waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Dit doe ik niet om te pretenderen dat ik een wereldverbeteraar ben, nee alles behalve. Ik verlang er alleen maar naar om gelukkig te zijn. Om mijn dagen te vullen met zin. Zodat ik aan het einde van de dag kan terugblikken en er een innemende glimlach op mijn gezicht verschijnt terwijl mijn ogen sprankelen van geluk.

 

Een gevoel van onbehagen dat maar blijft knagen

Terwijl ik mijn fijne leven leef met alle mooie afleidende prikkels van buitenaf, ben ik 9 van de 10 keer niet bezig met mijn levensdoel. Dan baal ik ervan als ik aan het einde van de dag terugkijk en keuzes heb gemaakt die mijn ‘waarden’ teniet doen. Want wat juist zin geeft aan mijn leven zijn de waarden die ik waardevol vind om na te streven. Ik streef naar rechtvaardigheid, liefde en verandering. Dingen die niet te koop zijn of te maken op bijvoorbeeld social media. Tegelijkertijd kunnen ook omstandigheden om je heen ervoor zorgen dat je opeens geconfronteerd wordt met je waarden en levensdoel. Bijvoorbeeld als het niet lekker loopt in je baan of als je kampt met gezondheidsproblemen. Juist die momenten in de put zorgen ervoor dat je een pauze knop kunt vinden in jezelf. Een noodgedwongen pauze om te bezinnen.

En zo’n pauze kwam ik het afgelopen half jaar tegen. Ik merkte dat ik steeds meer ontevreden was. Ontevreden over mijn werk en over mijn dag. Ik kwam dan thuis om dan alleen hardnekkig te klagen. Dit kon niet langer; ik had een nieuw perspectief nodig.

Terug naar mijn droom

Dus ging ik weer terug naar mijn waarden; rechtvaardigheid, liefde en verandering. Als ik praktisch hiernaar kijk weet ik dat ik een hart heb voor jonge mensen die in een levenscrisis zitten. Ik wil deze groep mensen kunnen helpen en begeleiden. Met mijn werkervaring kwam ik er niet. Ik wilde meer. Want ik was immers ontevreden geworden en ik ben zo blij dat ik naar die ontevredenheid ben gaan luisteren.

“You don’t grow when your comfortable”

Want zo ben ik op zoek gegaan naar de basis. Ik wil mensen kunnen begeleiden ‘from inside out’ en ik heb hiervoor meer kennis nodig. Die kennis ga ik nu halen, omdat ik de komende 2-3 jaar een studie ga volgen!! Ik zal dan opgeleid worden tot psychosociaal therapeut en ga hiervoor om de week naar Utrecht reizen. Ik zie het als een nieuwe stap in een nieuwe richting. Een stap richting mijn levensdoel. En dat lijkt heel groot, maar het is een stap waarbij ik de belangrijke waarden kan nastreven. Dit alles klinkt zo makkelijk. Maar oh wat vind ik het spannend: het kost tijd, inspanning, energie, bakken met geld en nieuwe zorgen. Maar echt; die voldoening aan het einde van de dag…. die is zo kostbaar.

En jij: zit je in een sneltreinvaart en vliegen de dagen voorbij? Of weet jij al wat jouw doel is?

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
24 weken zwanger – update #12

24 weken zwangerschap vind ik altijd een enorme mijlpaal. Het besef dat dit kindje levensvatbaar is, vind ik een fijn...

Sluiten