Gastblog Van Anne

”Maar zeg, wat doe je dan de hele dag als thuisblijfmoeder?”

Het is 19:30 en er zit een reeds naar bed gebrachte peuter op de trap. Deze peuter is wakker sinds zes uur vanmorgen. Ze is ondertussen naar de peuterspeelzaal geweest, heeft 400x gesprongen van de picknicktafel in het zwembadje en nu zegt ze dat ze niet moe is.  Deze moeder, die dus ook sinds zes uur vanmorgen wakker is, kan haar eigen gegeeuw niet meer verbergen. Ik tel de uren tot ik kan gaan slapen. Zij rekt. 22:00 uur ’s avonds is de max voor mij. Daarna val ik om. Dat omvallen dat kan eigenlijk helemaal niet, want standaard om 22:30 uur wil er een kleine dreumes drinken bij me. Ja ik stop echt als ze twee is. Ik was eens op een feestje waar een meneer mij vroeg wat ik doe zoal. ”Ik ben thuisblijfmoeder, ik ben dus de hele dag bij de kinderen”, vertelde ik. ”Goh, wat doe je dan de hele dag?”, vroeg hij. Dat vraagt deze thuisblijfmoeder zich ook wel eens af. Ik had hem wel willen zeggen dat ik de hele dag in mijn joggingsbroek op de bank zit. Met topknot natuurlijk en geen make-up. Beetje chillen.

Goh, maar wat doe je dan zoal als thuisblijfmoeder?

Dus ik heb eens een lijstje gemaakt met wat ik dan zoal doe op een dag. Zodat ik misschien kan verklaren waarom ik harder gaap dan mijn dochter. Het begon dus vanmorgen om een uur of zes. Ik heb 4x ontbijt gemaakt en daarna alle korsten van de grond geraapt. Ik heb vanmorgen de ramen gelapt, want er zaten vette handjes op. Een wasje opgehangen en daarna de oudste naar school gebracht.

Daarna de  keukenkastjes weer ingeruimd, want die waren leeg getrokken( standaard bezigheid) en ik ben op tijd gekomen! 4 keer achter elkaar, op het schoolplein en bij de peuterspeelzaal. Ik heb een jengelende dreumes gedragen, ze wilde no way lopen. Ik heb de wc gepoetst, hoe er overal plas kan liggen, is mij een raadsel. Ik ben een flink stuk gaan fietsen. Uren in de tuin zitten vind ik heerlijk maar drie kinderen in een zwembad betekent helaas ook geruzie om de rode gieter en heel veel spetters. Daarbij kon de buurvrouw even rustig zitten in haar tuin.

Daarna ben ik gaan koken, heb ik twee wasmanden weggewerkt en heb ik ze alle drie in bad gedaan, haren gewassen en voorgelezen. En nu eet ik dus chocola. De man des huizes kan elk moment thuiskomen. Hem ga ik dan natuurlijk ook nog een glimlach schenken.

Er bestaat zoiets als een parental burn-out

Geen wonder dat ik moe ben. Ik dender maar door en ’s avonds heb ik vaak geen idee hoe ik van de bank moet komen om in bed te geraken. Ik las laatst dat er zoiets bestaat als een parental burn-out. Een burn-out speciaal voor vaders en moeders dus. Het klinkt mij nogal heavy in de oren, want zo ernstig kan het toch niet zijn? Heeft het niet te maken met de mind-set?  Maar ergens begrijp ik die term ook wel. Een korter lontje, je best moeten doen om je stem niet te verheffen. Even geen mama! mama! maar weer willen horen…. Ook ik heb daar wel eens last van. Gelukkig kan ik het meestal wel relativeren. Want hey, kinderen zijn en blijven een zegen en meer dan een dag kan ik echt niet zonder ze. Maar oei wat is het soms pittig en wat kan je geconfronteerd worden met jezelf. Ik bid en hoop al jaren dat mijn schatjes nachten van 8 uur gaan maken (of 10!) En het lijkt mij heerlijk dat die 3 over een tijdje de tropenjaren achter zich laten en wat zelfstandiger worden.

Het moedertje met de glimlach

”Geniet ervan he! Geniet! Want voor je het weet zijn ze groot” zeggen dames op leeftijd als ze mij zien gaan met de drie. Eerst denk ik ”Ja maar hoe dan?” Maar later beslis ik om gewoon hun raad maar op te volgen. Om te lachen om hun streken en mij niet gek te laten maken door chaos en tomatensaus. Want voor je het weet zitten die kinderen van ons zelf midden in de nacht hun brullende baby te kalmeren of voeren ze discussies over pindakaas met hagelslag. En dan hoop ik dat ze denken aan hun eigen moedertje met op haar gezicht een grote glimlach en geen frons.

Jaaa, nog meer leuke blogs!

2 Reacties

 • Reply
  Suus
  1 juni 2018 at 07:27

  Heerlijk herkenbaar. Heel fijn.
  Dank!

 • Reply
  Manuelle
  1 juni 2018 at 14:53

  Hahaha. Ik zeg dan: wat ik doe? Ben de hele dag met m’n fluit aan het spelen

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Voor mij geen koemelk tijdens de eerste 3 maanden borstvoeding

  Mijn jongste zoontje had tot iets na zijn eerste verjaardag een koemelkallergie. Het heeft vrij lang geduurd voordat we daar...

  Sluiten