Gastblog Van Anne

Liefdestalen van kinderen, mama vind jij mij wel lief?

Mama? Vind jij mij wel lief? Deze vraag kreeg ik een paar maanden geleden. Mijn oudste dochter stond voor het raam en stelde mij deze vraag. Ik verbaasde mij eerlijk gezegd over haar vraag want ik zei toch echt elke avond voordat ze gaat slapen dat ik van haar houd?! Ik liet niet merken aan haar wat deze vraag met mij deed en stelde haar de vraag; Wat denk jij? Ze antwoordde dat ze dacht van wel maar toch, auw mijn hart! Ik wil er zeker van zijn dat mijn kinderen zich geliefd voelen en nu vroeg ze zich serieus af of ik haar wel lief vond. Ik groef in mijn geheugen en bedacht mij dat ik hier ooit een boek over had gelezen. Namelijk de 5 talen van de liefde van kinderen. Liefdestalen dus. 

Gary Chapman schreef dit boek en hij gaat er vanuit dat er 5 verschillende manieren zijn om je liefde te uiten naar een ander.

Vaak kies je ervoor om in je eigen liefdestaal je liefde voor de ander te communiceren. Ben jij bijvoorbeeld dol op knuffelen? Dan zal je je liefde voor een ander waarschijnlijk ook zou uiten. Maar wat als deze persoon het veel fijner vindt om tijd samen door te brengen? Juist ja. dan kan hij op dat moment niet zoveel met die knuffels. Voor mij was dit boek een eye-opener. Natuurlijk is er niets mis met een knuffel, maar dat er verschillende liefdestalen zijn die iemand in meer of mindere mate waardeert is zeker iets om rekening mee te houden.

Liefdestalen zeg je? Welke zijn dat dan?

 1. Lichamelijke aanraking
  Bijvoorbeeld knuffelen, hand in hand lopen, stoeien, een dikke kus of een aai over de bol
 2. Positieve woorden
  Bijv: Wauw wat ben ik trots op jou! Je bent mijn kind en wat ben ik daar blij mee, ik vind jou geweldig! 
 3. Tijd en aandacht
  Bijv: Samen op stap naar een cafeetje om een appelsap te drinken is voor kinderen die tijd en aandacht als hun liefdestaal hebben een heerlijke oppepper. 
 4. Cadeautjes geven
  Dit hoeft heus niet het nieuwste speelgoed te zijn, maar kan prima een bloem zijn die je hebt geplukt uit de tuin, je hebt aan het kind gedacht en iets voor hem uitgezocht.
 5. Dienstbaarheid
  Bijvoorbeeld zijn kamer op ruimen of een dekentje over hem heen leggen op een koude winterdag als hij zit te chillen op de bank. 

Het is interessant om voor jezelf na te gaan welke van deze vijf liefdestalen jou het meest aanspreekt en waardoor jij je het meest geliefd voelt. Mijn eigen love language is definitely tijd en aandacht en dienstbaarheid.

Als mijn man een kopje thee voor mij zet en mij daarna mee neemt voor een wandeling en een goed gesprek ben ik in de wolken. En zo is dat ook voor kinderen. Is jouw kind dolgelukkig met een steen of een tekening die je voor hem hebt gemaakt? Grote kans dat zijn liefdestaal cadeautjes krijgen is. Is jouw kind in z’n nopjes als je hem mee neemt op een één op één date dan is zijn liefdestaal waarschijnlijk tijd en aandacht.

Liefdestalen observeren

Ik ben mijn kinderen een dagje gaan observeren en ik denk dat ik er wel achter ben wat hun liefdestalen zijn en ja, die zijn verschillend van mijn liefdestalen. Een van mijn kinderen heeft lichamelijke aandacht als liefdestaal en van een knuffel of stoeisessie bloeit ze helemaal op. En ander kind van mij heeft tijd en aandacht boven aan staan, als ik met haar tijd doorbreng en echte onverdeelde aandacht voor haar heb, zie ik haar stralen.

Wat denken jullie? Wat is de liefdestaal van jezelf? En is die wel of niet hetzelfde als die van je kind? Ik ben benieuwd hoe jullie hier mee omgaan.

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Genieten van de band tussen mijn kids

''Mama, wat doet de baby nou?'' Haha ik hoor het mijn oudste dochter nog zo zeggen. Ze had haar kersverse...

Sluiten