Gastblog Van Ruth

Kerstfeest vieren, hoe doen wij dat?

Voor ons betekent Kerst de geboorte van Jezus. Het bekende Bijbelse kerstverhaal van Jozef en Maria. We vinden het belangrijk om dit verhaal en de bijbehorende boodschap over het Licht wat gekomen is in de wereld te horen in de kerk. Samenzijn met gelijkgestemden en om te zingen met elkaar. Wat saai zullen sommigen denken. ken je het verhaal nou nog niet na 25 jaar? Voor ons is dit dé reden dat we kerst vieren, het allerbelangrijkste. We zitten er niet omdat het moet of hoort, maar omdat we graag willen. En ja, elk jaar weer.

Kinderen en kerst

Lauren zit in groep 1 op een school met een christelijke identiteit. Zo maken ze niet alleen kerststukjes en knutsels maar luisteren ze naar het kerstverhaal en wordt er een speciale kerstdienst in de kerk in de wijk van de school gehouden voor alle kinderen, hun broers/zussen, ouders en opa’s en oma’s. Lauren heeft met haar klas een lied geleerd en hebben dit laten horen. Best spannend vond ze. Ze heeft goed besef wat Kerst voor ons betekent, maar vindt het soms ook lastig. Zo zijn er ook kinderen die kadootjes krijgen met Kerst, een beetje vergelijkbaar met Sinterklaas maar dan onder de boom. Dit doen wij niet en dan heb ik dus wat uit te leggen aan mijn kleuter. Jammer vond ze het wel, want wie wil er nou geen cadeautjes? Maar ze is ook blij met het feit dat ze elke Kerst een boek mag uitzoeken waarin het kerstverhaal of thema Kerst centraal staat en vooral met de adventskalender met chocolaatjes. Elke dag weer feest om een vakje open te maken.

Persoonlijke overdenkingen en herinneringen

Voor ons als gezin is Kerst sinds het plotselinge overlijden van mijn schoonvader in januari 2014, wel anders geworden. Zo vierden wij Kerst in 2013 voor het laatst met hem, niet wetende dat hij er 11 dagen later niet meer zou zijn. De foto’s van hem met Lauren die toen 5 maanden oud was zijn een blijvende en zichtbare herinnering van een mooi moment samen. Elk jaar worden we vooral in deze periode herinnerd aan het gemis en het verdriet. Inmiddels worden we ook elk jaar weer getroost en bemoedigd door o.a. het persoonlijk geloof en het samenzijn met familie. Dat is iets waar we dankbaar voor zijn.

Goede doelen steunen. Alleen in december?

Ik heb mezelf al eerder uitgelaten op social media over goede doelen zoals Serious Request en de reacties daarop. Wij hebben als gezin en bedrijf besloten dat we een gedeelte van de omzet zullen doneren om zo op onze manier een steentje bij te dragen. Ik heb even getwijfeld en gedacht: het zijn geen enorme bedragen die we kunnen doneren, maar besefte meteen dat dit er niet toe deed. Het gaat om het gebaar en de gedachte erachter.

Alle, maar ook echt alle kleine beetjes helpen. Dit doen we omdat we het gewoonweg een goede actie vinden, elk jaar weer. Daarnaast steunen we het hele jaar ook goede doelen, elk jaar weer een ander goed doel, maar ook de collectes aan de deur, het zendingsgeld op school. Maar denk ook aan o.a. speelgoed en kleding inleveren voor de minder bedeelden in ons land en de voedselbank steunen door acties in de kerk of supermarkt, zijn doelen waar we achter staan en supporten waar kan.

Ik heb er ontzettend veel moeite mee als ik ook veel haatdragende reacties lees op een actie zoals Serious Request. Mensen die heel hard roepen dat hier in Nederland ook veel armoede heerst en dat eigen volk eerst geholpen moet worden. Nu verwoord ik het nog heel netjes, want ik lees vooral veel scheldwoorden en afschuwelijke verwensingen . Mijn vraag aan deze mensen: wat doet u voor uw medemens? Zet dan zelf een actie op voor de Nederlanders die volgens u als eerste geholpen moeten worden. Dan ben ik de eerste die een donatie zal doen. Ik ben de laatste die zal zeggen dat hier geen armoede is. De Kinderombudsman heeft onderzoek gedaan naar kinderen in armoede in Nederland in 2017 en in kaart gebracht. De uitkomst vond ik schrikbarend! 421.000 kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens. Hier zijn verschillende acties voor opgezet en die steun ik maar al te graag!

Want wat hebben wij het toch goed. Nog zoveel te wensen, maar we hebben het écht niet slecht. Maar waarom kan het één niet naast elkaar bestaan? Dat kan gewoon hoor, écht waar!​

Je bepaalt toch zelf welk goede doel je steunt als je überhaupt een goed doel wil steunen? Niemand dwingt je toch om een bijdrage te leveren aan Serious Request of wel soms? Wil jij liever de plaatselijke voedselbank steunen dan doe je dat toch? Waarom dan ook meteen je gal spuwen over een ander goed doel? Ik snap het niet en dat is misschien maar goed ook. En ja, aan het eind van het jaar zijn we misschien wat weemoediger dan anders. Overdenken we onze eigen acties en handelen wat meer. Wensen we iedereen de mooiste wensen toe en zijn we misschien iets guller dan de andere maanden. Maar is dat nou zo vreselijk? Zo lang we onze naasten lief hebben als onszelf, elke dag weer en het geven van iets aan een ander op welk moment dan ook uit ons hart komt, dan is het toch goed?

Ik wens iedereen fijne feestdagen samen met diegenen die jullie liefhebben. Ik hoop dat op momenten van gemis van dierbaren jullie troost kunnen vinden. Op naar een nieuw jaar, waarin we allemaal nieuwe mooie herinneringen mogen maken. Ik wens jullie alle goeds. Laten we er iets moois van maken, met elkaar!

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Onze gastblogger Annelies is bevallen!!

Wellicht hebben jullie het al voorbij zien komen op Facebook of Instagram. Hoe dan ook kunnen wij met trots mededelen...

Sluiten