Blogs Koemelkallergie

Mijn jongste is 9 maanden: een update!

Het lijkt wel of ik vorige week nog blogte over mijn zoontje die een half jaar oud was. Toch werd hij begin deze maand alweer 9 maanden en komt zijn eerste verjaardag steeds dichterbij. Ik moet er echt nog niet aan denken, want ik houd zo van deze baby-fase! Dat heerlijke gekraai, vele geknuffel en dat ‘schattige’. I simply love it. Vandaag een update hoe het met deze kleine man gaat.

Herkenning, lachjes en knuffelen

Aks ik Josia een dag niet heb gezien en ik een kamer binnenloop begint hij bijna altijd te lachen. Dan smelt mijn hart! Zo schattig hoe hij me herkent en blij is om me te zien. Ik moet hem dan altijd gelijk even optillen en knuffelen. Heerlijk! Ik vind het stiekem soms ook best schattig dat hij moet huilen als ik wegloop en uit het zicht verdwijn (ook al is het alleen maar om even een glas water in de keuken te pakken of een flinke bak koffie). Ik vind het mooi om te merken dat hij aan ons gewend is, dat hij graag bij ons is en ik vind het nog leuker dat hij nog steeds van knuffelen houdt.

Toen zijn grote zus een paar weken oud was, begon ze al tegen te stribbelen als je haar vasthield. Het liefste lag ze gewoon lekker in de box of in bedje en knuffelen: noooo. Ik weet nog dat ik toen tegen mijn man zei dat ik toch echt nog een keer een knuffelbaby wilde. Dat is gelukt!

Dit mannetje houdt echt van knuffelen. Hij is echt ontzettend rustig en vindt het prima om gewoon een uur bij je op schoot te zitten. En dat is eigenlijk best een verademing naast zijn avontuurlijke, grote zus haha. Hij begint nu wel sinds anderhalve week wat meer tegen te stribbelen en probeert dan op schoot wat te draaien, maar ik mag niet klagen want ik heb 9 maanden met hem kunnen knuffelen.

Groeien of niet groeien?

Josia is eigenlijk vanaf het begin best een klein mannetje geweest. Je hebt op het consultatiebureau altijd van die grafieken waarin je kunt zien of je kindje een beetje meekomt met het gemiddelde. Hij zat er altijd onder op -1 ongeveer. Dat baarde ons niet zo’n zorgen want we zien ook wel dat het zijn bouw is. Toen we onlangs na 2,5 maand weer voor een controle naar het consultatiebureau gingen, bleek dat hij naar -2 was gezakt. Hij was in die paar maanden 480 gram aangekomen en woog 7 kg en 180 gram. Niet heel veel voor zijn leeftijd. Dat terwijl hij wel lekker een bol kopje heeft en zijn hoofdomvang juist op de + lijn zit. Zijn zus zag er met 5 maanden nog groter uit dan hem nu met 9 maanden.

Dat was toch wel even jammer. Juist omdat hij nu vast voedsel krijgt en lekkere bolle wangetjes heeft. We zien wel dat hij magere beentjes heeft en ook wat klein is, maar dat hij zo weinig was aangekomen hadden we niet verwacht. Gelijk begon ik aan onze voedingspatronen te twijfelen. Maar het schema zag er goed uit en we hoeven hem niet meer te geven. Gelukkig maar, want dat wil hij denk ik ook niet.

Hoewel het eerst even balen was, probeerde ik het daarna wel weer wat te relativeren. Ja het is jammer dat hij niet zoveel is aangekomen, maar hij lijkt heel tevreden en geeft heel goed aan of hij nog meer wil of juist niet. Daarnaast zijn het ook maar gemiddelden en dat betekent ook dat er uitschieters naar boven en beneden zijn. Daar hoort hij dus bij. Ik heb besloten me er niet al te druk om te maken en gewoon goed in de gaten te houden of hij soms meer wil.

Drie weken geleden

Kruipen?

Ze zeggen dat jongens vaak wat trager zijn dan meisjes en als ik Josia en Eljada met elkaar vergelijk, lijkt dat wel te kloppen. Eljada kroop op deze leeftijd en begon zich al aan van alles op te trekken. Jos kan inmiddels op zijn buik rollen en heeft nog niet veel zin om terug te rollen. Hij kan het overigens wel. Hij doet alles lekker op zijn eigen tempo.

Momenteel ziet zijn dag er vaak zo uit:

07.00 uur : een papfles
08.30 uur – 09.15 uur : slaapje 1
09.30 uur : een fruithap en water uit zijn drinkbeker
10.45 uur – 11.30 uur : slaapje 2
12.30 uur : een boterham en een fles melk
13.00 uur – 15.00 uur : slaapje 3
15.30 uur : een fles melk en een rijstwafel
17.00 uur – 17.45 uur : slaapje 4
18.00 uur : warm eten en water uit zijn drinkbeker
19.00 uur : de nachtslaap

Zoals je kunt zien doet hij dus nog wel een veel slaapjes. Maar het zijn vaak korte slaapjes en als ik het niet zo doe begint hij vaak te mopperen. Hij lijkt het dus nodig te hebben en zolang hij dat aangeeft laat ik het zo. Maar ik probeer het vaak wel per dag te bekijken. De middagslaap en avondslaap zijn wat mij betreft vast, de andere tijden afhankelijk van wat hij nodig heeft. Soms betekent dat ook best dat ik een ochtendslaap even oversla, omdat hij niet moe lijkt.

Hoe gaat het met de koemelkallergie?

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen heeft Jos koemelkallergie. Nu hij vast voedsel krijgt is het soms nog best even opletten dat hij geen melk binnenkrijgt. Het is soms even zoeken naar alternatieven, maar inmiddels hebben we onze draai wel gevonden.

Toch maakte ik laatst een fout. Josia kreeg ineens uitslag over zijn gezicht, huilde veel en gaf ook over. Ik herkende de symptomen meteen maar ik snapt niet hoe het kon, ik had hem toch geen melk gegeven? Toen wist ik het. Ik had hem voor het eerst een koekje laten eten. Ik vond het zo schattig dat hij dat nu mocht en heb er geen moment bij stilgestaan dat er wel eens melk in kon zitten. Wel dus.

Uiteindelijk bleek dat er slechts melksporen in het koekje zaten en toch reageerde hij erop. Eind volgende maand hebben we weer een afspraak met de kinderarts. Dan gaan een plan uitstippelen om te kijken of hij de allergie nog steeds heeft, want vaak groeien baby’s eroverheen. We krijgen dan een eetschema en gaan thuis kijken of hij producten met melk aankan. Na dit incident met het koekje denk ik van niet, maar we zullen het zien. Ik ben erg benieuwd.

Ik krijg wel eens de vraag wat je op een boterham kunt doen als je kindje koemelk allergie heeft. Wij gebruiken momenteel plantaardige boter. Ik probeer het ook wel gezond te houden, dus pindakaas en jam gebruik ik niet al te vaak, maar ook dat zijn producten die je kunt gebruiken. Verder mag hij smeerworst, kokosbrood of stroop. Maar ik moet zeggen dat ik in praktijk voornamelijk een laagje boter smeer en verder niets.

Al met al gaat het hartstikke goed met dit lieve schatje. Ik ben zo ontzettend dol op hem en vind het heerlijk om te zien hoe hij en zijn zus op elkaar reageren. Hij vind haar echt hilarisch en begint al te schateren als ze zijn kamer binnenloopt. Het lijkt alweer zo gewoon dat hij erbij hoort. Aan de ene kant vliegen 9 maanden voorbij, aan de andere kant lijkt het alweer zo lang zo te horen.

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Stephanie "chefstef-fotografie"
  22 februari 2017 at 07:56

  Fijn heerlijk tevreden mannetje zo te lezen! Loïs heeft ook koemelk allergie op zich prima te doen .. nu alleen al weken op zoek naar een verjaardags taart?! Lastige klus.

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Meet the mama: Larissa

  Als iemand een doorzetter is, dan is het deze mama! Ze raakte als jonge vrouw in verwachting van een tweeling...

  Sluiten