Gastblog Van Jorien

Je man tijdens een bevalling

Het is in de ochtend. Angela* heeft al een aantal uren weeën. Haar man weet zich geen raad. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar moeder. De aanstaande oma houdt Angela’s hand vast en helpt haar de weeën weg te zuchten. Patrick* loopt gespannen de kamer in en de kamer uit. Hij rookt buiten nog een peukje en komt dan wat later binnen met een biertje. “Een biertje?!?! Wat denk je zelf? Doe dat eens even snel weg”, roept schoonmama. Gelukkig zijn niet alle mannen zo onbeholpen bij een bevalling. Zoveel mannen, zoveel verschil in hoe ze hun vrouw bijstaan. Ik hoor vaak dat ze niet goed weten wat ze moeten doen. Ze vinden het vaak erg om hun vrouw te zien met pijn en kunnen de pijn natuurlijk niet helemaal wegnemen. Ik zeg vaak tegen mannen dat hun aanwezigheid het belangrijkste is. Zo heb ik het zelf ook ervaren. Als je man er is en je hand vasthoudt of op een andere manier helpt, voel je je toch vertrouwd en kun je de pijn beter doorstaan.

De coachende man

Bas* heeft duidelijk zin in de bevalling. Ik kom midden in de nacht kijken bij zijn vrouw Marije*. Ze heeft heftige weeën, maar weet ze goed weg te zuchten. Bas zucht hard mee. Hij masseert ondertussen haar rug. Ik onderzoek haar en ze heeft 3 cm ontsluiting. Omdat het haar eerste kindje is en het haar goed lukt om de weeën op te vangen, spreken we af dat ik over drie uur terugkom om te kijken hoe het dan gaat.

Na anderhalf uur belt Bas me op. “Het is serieus heftig,” zegt hij. “We willen graag dat je komt. Ze staat onder de douche en kan de weeën niet goed meer weg zuchten.” Ik zorg dat ik snel weer bij ze thuis ben. Daar zie ik dat Marije al echte persweeën heeft. Ze is ondertussen weer naar beneden gekomen en ligt beneden op haar knieën voor de bank. Ze ziet het niet meer zitten om naar boven te gaan en Bas haalt een matras van boven. Ze blijkt volledige ontsluiting te hebben en mag beginnen met persen.

Marije perst ontzettend goed. Toch schiet het niet echt op. Na een tijdje proberen we verschillende houdingen en perst ze een tijdje op de baarkruk. Bas zit achter haar en zegt precies wat ze moet doen. Hij zegt dat ze het goed doet, dat ze nu harder moet drukken, vol moet houden en noem maar op. Ik raak zelf helemaal geïnspireerd door hem. Helaas moeten we concluderen dat het niet gaat lukken zo en bel ik het ziekenhuis. We gaan met een ambulance, omdat ze op deze manier niet in de auto kan zitten en we snel in een ziekenhuis willen zijn.

In het ziekenhuis is het kindje iets dieper gekomen, maar het lijkt er nog niet echt op dat het nu snel zal gaan. De gynaecoloog wordt erbij gehaald en ze krijgt een infuus om de weeën nog wat sterker te maken. Ondertussen coacht Bas alsof hij het Nederlands elftal coacht tijdens een finale. Marije perst alsof haar leven ervan afhangt. Door de geweldige samenwerking van deze twee krijgt Marije het uiteindelijk zelf voor elkaar om een prachtige flinke zoon te baren! De vacuüm, de schaar en alle toeters en bellen stonden al klaar. Maar de gynaecoloog zag ook dat de super samenwerking zo’n effect had dat het kindje toch steeds iets verder kwam.

Natuurlijk alle credits voor Marije, maar als haar man niet zo had geholpen durf ik er om te wedden dat het haar nooit zonder hulp was gelukt. Ze zijn beiden helemaal blij na de geboorte en verliefd op het kindje en ook op elkaar. Het geluk druipt er af. Bas popelt om weer naar huis te gaan. “Fantastisch dat het zo is gelukt, nu kunnen we meteen weer naar huis,” zegt hij.

Even rustig aan Bas. Maar het is inderdaad fijn dat alles uiteindelijk goed is afgelopen en dat ze geen nachtje hoeven te blijven. Zo zie je maar dat de man wel degelijk belangrijk is. Ook al hebben we dat natuurlijk het liefst op de manier die het beste bij hem past!

* Om wille van de privacy zijn de namen in deze blog gefingeerd
Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Nèh en Owh. Hoe herken je deze babygeluiden?

Als je kindje net is geboren, moet je je kindje eigenlijk leren kennen. Ik vond vaak dat dat vrij automatisch...

Sluiten