Gastblog Van Ruth

In drie stappen meer rust vinden in een druk leven

‘De dagen zijn te kort!’ foeter ik regelmatig als ik er voor de zoveelste keer achter kom dat er nog een was in de wasmachine zit en opgehangen moet worden. Goede timing wel om 23.30 uur. Not!

Een druk en volgestopt leven.

Dat we druk zijn, is voor de meeste van ons wel bekend en logisch ook. Ik bedoel, gezin, werk, verplichtingen en afspraken buitenshuis, sociale contacten onderhouden en ga zo maar door. Ja, that’s life dacht ik. Totdat ik op de bank zat te voeden, ondertussen een boodschappenlijstje op mijn telefoon maakte en bedacht wat er nog in huis moest gebeuren. Ik was alles behalve ontspannen en Luther reageerde daar op. Het voeden gaat al niet zo heel makkelijk (borstvoeding struggles al een week of 5) maar dit hielp ook ècht niet mee. Ik raakte geïrriteerd, maar besefte dat het niet Luther was die ik irritant vond, maar mezelf. Waarom kon ik mijn telefoon niet wegleggen? Mij even niet bezig houden met alle dingen die moesten gebeuren en me gewoon even focussen op mijn baby en het voeden. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou moeilijker dan ik dacht dus. Dit gebeurt namelijk veel vaker. Ook op momenten dat mijn kleuter mij net iets enthousiast wil vertellen of als de peuter mij iets vraagt. Ik ben te vaak met honderd dingen tegelijk bezig waardoor de échte belangrijke dingen geen prio meer krijgen en daar heb ik goed de balen van.

Rust, bezinning en stille tijd. Iets waar ik in dit drukke en volgeplande leven steeds meer behoefte aan heb. Hoe creëer ik meer rust? En welke acties moet ik daarvoor ondernemen? Ik deel er een aantal met jullie.

Mijn drie stappen

Stap 1 voor mij is absoluut mijn telefoon vaker wegleggen. Ik heb ècht een haat-liefdeverhouding met dat kreng. Naast dat ik er mee kan bellen, gebruik ik het ook voor mail (zowel zakelijk als privé), agenda, camera, wekker, notities en social media. Mijn geluid staat vrijwel nooit aan, want ik zou ècht gek worden als dat ding de hele dag af zou gaan. Maar het moet anders, dat is duidelijk. Ik heb al meerdere opties voorbij zien komen en gehoord. Zoals een werktelefoon, wekker en camera aanschaffen, op vaste tijden de telefoon checken etc. Ik ga zeker een aantal opties uitproberen en kijken of dat helpt. En of dat werkt voor mij.

Stap 2 is dat ik de balans moet vinden en soms wat vaker nee moet zeggen. Onze agenda staat vaak vol met afspraken en zeker op sociaal gebied zit deze vaak bomvol. Gezegend met best veel fijne vrienden en familie betekent namelijk ook veel verjaardagen, feestjes en koffie en eetdates. Ik geniet er enorm van, wil het liefst niets laten schieten, want ik vind investeren en onderhouden in vriendschappen gewoonweg heel belangrijk en ben van mening dat we ons altijd wel kunnen verschuilen achter de ‘ik ben druk’ excuus. Ook dit heeft te maken met prioriteiten stellen. Toch moet ik regelmatig tegen mezelf zeggen dat niet altijd meer alles kan, dat het leven nu zo met drie kinderen niet meer hetzelfde is als toen we met ons tweetjes waren. Die rust is namelijk niet belangrijk alleen voor mezelf maar ook voor mijn kinderen. Zo zijn er maanden waar we soms wel meer dan 8 verjaardagen hebben en dan ook niet in de buurt ofzo. Super leuk, maar gewoon niet te doen.

Zo hebben Hans en ik afgesproken dat we in principe de kinderverjaardagen afschaffen (klinkt zo lelijk, dus laat ik zeggen dat we onszelf niet verplichten om daarheen te moeten) en als we wel kunnen en tijd hebben dan gaan we wel. Ik ben dus zo’n loedermoeder die overigens wel heel graag van volwassen verjaardagen en feestjes houdt, want hoe fijn is het om een avondje uit te zijn en een normaal volwassen gesprek te voeren of een dansje te doen. Jup, that’s me! Misschien ben ik gewoon super bang dat als de kinderen ooit het huis uit zijn dat ik dan geen vrienden meer heb en het met Hans moet doen tot we in het bejaardenhuis zitten (grapje natuurlijk). Maar goed, iets vaker nee zeggen dus en me daar niet schuldig over voelen.

Stap 3 is rust vinden in de stilte. Ik weet dat het goed voor me is om regelmatig de rust bewust op te zoeken. Gewoon even niets moeten, je hoofd leeg maken en opladen. Dit is voor iedereen weer anders. De één leest een boek en de ander gaat naar yoga. Voor mij zijn het verschillende dingen. Zo geniet ik enorm van Netflix-avondjes met Hans. Samen op de bank een goede serie bingewatchen. Lekker goed voor de lijn ook met je wijn, chips en kaas op de bank (ik beken, zo ben ik). Maar ik geniet ook enorm om in het weekend als gezin de rust buiten op te zoeken door samen naar de hei of het bos te gaan (genoeg hier op de Veluwe). De meiden te laten steppen, lopen en klauteren. Ik geniet er van omdat Hans en ik elkaar daar vaak ècht spreken. Alle onderwerpen komen aan bod en het voelt vaak alsof we even terugblikken op de afgelopen week en de nieuwe week doornemen samen. Het is er al een tijdje niet meer van gekomen, maar ik merk dat de behoefte er wel is. Ik heb het nodig. Toch heb ik behoefte aan meer, aan iets anders.

Persoonlijk zou ik graag meer stille tijd willen plannen. Voor diegene die zich afvragen wat dit is, ik zie het als (dagelijks) moment van persoonlijke ontmoeting/omgang met God. Ik bid elke dag, maar soms ook net iets te gehaast. Voor mijn gevoel heb ik het nodig om dit anders te vullen. Dit kan op zoveel verschillende manieren, maar ik weet nog niet welke manier bij mij past. Ben ik een denker of een doener? Lezen of schrijven? Wat is mijn doel met deze stille tijd? Een mooie opdracht voor mezelf waar ik komende periode mee aan de slag zal gaan.

Ik ben benieuwd, heb jij ook zo’n druk en hectisch leven? Zoek jij de rust op? En hoe doe jij dat?

Jaaa, nog meer leuke blogs!

4 Reacties

 • Reply
  Rianne
  9 juli 2018 at 09:22

  Prachtig beschreven en zo herkenbaar. We gaan op in ons drukke leven. Ik denk dat we het ook allemaal zo goed (soms bijna perfect) willen doen. Ondanks dat ik af en toe een ontevreden gevoel kan hebben hoop ik er later toch tevreden op terug te kijken. Ik bedoel, we doen ons stinkende best. Ook dat ik dan kan genieten van de foto’s (ik maak er echt teveel, met mijn telefoon) Maar bepaalde dingen kunnen echt anders zoals je beschrijft… succes met je zoektocht en fijn dat je dit deelt.

 • Reply
  Elly
  4 oktober 2018 at 14:49

  Mooi geschreven stuk! Ik herken me zeker in deze tips en denk dat we het tegenwoordig steeds drukker en meer impulsen hebben.

  • Reply
   Jennifer
   4 oktober 2018 at 19:33

   Dankje! Ja tegenwoordig kun je je tijd snel vullen met allerlei impulsen en bezigheden. Door tips te delen kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen :-)!

  • Reply
   Jennifer
   4 oktober 2018 at 19:33

   Dankje! Ja tegenwoordig kun je je tijd snel vullen met allerlei impulsen en bezigheden. Door tips te delen kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen :-)!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  kroatie istrie
  Slim je koffers inpakken met kinderen

  Ik ga op reis en neem mee…hoe vaak heb je dat spelletje onderweg naar vakantie niet gedaan? Ik doe er...

  Sluiten