Gastblog Van Marianne

Ik heb een zwak voor kinderboeken

Kinderboeken, ik ben er verliefd op. Voorleesboeken, prentenboeken, zoekboeken, knuffelboeken. Ik geloof dat Lauren alle soorten inmiddels wel heeft en daar ben ik, als haar moeder zijnde, volledig debet aan! Kinderboeken kopen, ik vind het echt het leukste wat er is.

Waarom ik kinderboeken geweldig vind

Laat mij ‘los’ in een boekenwinkel en ik ben uren zoet. Gewone leesboeken, maar vooral de kinder- en prentenboeken trekken al heel snel mijn aandacht! Loop ik bij een Bruna of Primera naar binnen om maar weer eens een online bestelling te retourneren, dan word ik als een magneet naar de boekentafel getrokken. Ik moét en zal even naar de boeken kijken.

Vanaf het moment dat ik ging studeren, had ik er een nieuwe liefde bij: lezen! Ik heb maanden gehad dat ik wekelijks een nieuw boek kocht. Vele complete series had ik in mijn boekenkast staan. Mijn vader kan ze, vanwege mijn vele verhuizingen, nog heel goed herinneren (sorry pap…). Jarenlang heb ik ze in mijn ‘ woonkamertjes’ gehad en vond ik het heerlijk om ze wekelijks opnieuw te schikken. Soms op schrijver, soms op kleur (ja, je kan maar ergens mee bezig zijn, I know).

Kinder- en prentenboeken

Toen ik zwanger werd, kwam er een nieuwe verslaving bij; kinderboeken! Ik vind ze iets betoverends hebben… De lettertypes, de mooie kaften en de prachtige tekeningen. En oh boy, als je in de omgeving van Breda woont en van boeken houdt, heb je nog geluk ook. In het centrum zit een oud theater dat omgetoverd is tot een waar boekenwalhalla! En je kan er ook nog eens een goede koffie drinken met iets lekkers. Naar deze boekenwinkel gaan is dan ook echt een uitje. Het is één groot feest zodra je het steegje in loopt naar het Grand Theatre. Een grote kartonnen Nijntje wacht je op en er is alle ruimte om te spelen voor en rond het terras.

Binnen is het prachtig en voor kindjes zo ongelooflijk leuk! Grote kartonnen figuren uit de bekende prentenboeken staan door de hele winkel. Nijntje, Hazeltje, Pluk en de Gruffalo, ze staan er allemaal. Je kan ze er allemaal zien, om over de honderden verschillende kinderboeken nog maar te zwijgen.

Ik ben van mening dat zowel kinder- als prentenboeken echt van toegevoegde waarde zijn voor de ontwikkeling van een kind.

Zelf boekjes uitkiezen

Al sinds Lauren klein is, lees ik dus aan haar voor. Ik merk dat haar woordenschat er groter door wordt en haar fantasie levendiger. Vroeger durfde ik het nog wel eens over te slaan, maar sinds mevrouw het besef heeft van haar vaste avond ritueel MOET er voorgelezen worden. Hoe laat of hoe moe ze ook is….
Een traditie erbij

Vanaf Lauren haar eerste jaar heb ik voor ons gezin (net als vele andere papa’s en mama’s overigens) een nieuwe traditie in het leven geroepen. Ieder jaar, tijdens de Kinderboekenweek, mag Lauren een nieuw boek uitkiezen. Nu ze wat ouder wordt, kan ik hier nog meer van genieten. Ze kies heel bewust een boek uit. De ene keer omdat ze hem herkent van een vriendinnetje, de andere keer omdat ze de voorkant zo leuk vindt. Vervolgens loopt ze trots naar de kassa om hem daarna, op weg naar huis, niet meer los te laten. Bij thuiskomst moet het boek meteen gelezen worden en daarna avond na avond en dat dus weken lang……..

Helemaal leuk vind ik het dat ze nu op een school zit, waar ze ook aandacht schenken aan de Kinderboekenweek. Op school werd de Kinderboekenweek afgetrapt met een goochelaar die een leuke voorstelling gaf. Lauren kwam helemaal enthousiast thuis, dat koppie was echt goud waard! Ook wordt regelmatig de speciale kleuteruitgave van de Kinderboekenweek voorgelezen. Je begrijpt dat we dat boek niet konden laten liggen toen we in de boekenwinkel waren!

Ik moet dus eerlijk bekennen dat ik het fantastisch vind dat Lauren boeken ook kan waarderen. Want zeg nou zelf….. Er is toch geen betere reden om af en toe een nieuw boek te mogen kopen?

Heb jij nog leuke boekentips van boeken die echt niet mogen ontbreken in Lauren haar boekenkast? Let me know!

Jaaa, nog meer leuke blogs!

10 Reacties

 • Reply
  Marjan
  19 oktober 2018 at 07:21

  Wat leuk en herkenbaar om te lezen, ik ben ook gek op kinderboeken! Onze jongens zijn nu helemaal weg van het prachtige boek “Aap op straat” en de grappige en mooi geïllustreerde boeken van “Agent en boef”, beide ook als traditie gekocht in de Kinderboekenweek!

  • Reply
   Marianne
   29 oktober 2018 at 21:30

   Hi Marjan,
   Dank je wel voor je lieve reactie en tips! Nieuwe boeken zijn altijd welkom. En heeeerlijk die traditie! Prachtig toch als ze het later ook aan hun eigen kindjes mogen en kunnen doorgeven. Ik hou ervan! Liefs, Marianne

 • Reply
  Marleen
  19 oktober 2018 at 16:33

  Heel herkenbaar de liefde voor kinderboeken! Ik geniet elke avond weer als ik Philène mag voorlezen. De leeuw in de muis is echt nog een aanrader! Prachtige illustraties en mooie boodschap in het verhaal

  • Reply
   marianne
   29 oktober 2018 at 21:46

   Hi Marleen,
   Ja, die tip heb ik vaker gekregen! Leuk, ga snel eens kijken. Dat vind ik er ook zo mooi aan! Dat die prachtige prenten ook nog eens echt een goed en leerzaam verhaal hebben! Thanks voor de tip!

 • Reply
  Romina
  19 oktober 2018 at 21:33

  Marianne,
  Wat leuk om het boek over een kleine mol… in je rijtje te zien.
  Deze heb ik voor Mike.toen cadeau gekregen van Charlotte.. Dus heel grappig om deze terug te zien. Tevens ook een heel leuk boek.
  ..

  • Reply
   Marianne Dhont
   29 oktober 2018 at 21:22

   Hey Romina, wat superleuk! Ja, die Lot die weet natuurlijk perfect welke boeken helemaal top zijn! hahaha. Ik weet dat zij mijn liefde voor kinderboeken zeker deelt! Lief, je reactie, dank je wel!!! x Marianne

 • Reply
  Annelies
  20 oktober 2018 at 08:33

  Kom dan zeker ’n keertje naar De Kinderboekentuin, dé kinderboekenspeciaalzaak in Breda, aan de Speelhuislaan (op 2 min lopen van het station).

  • Reply
   marianne
   31 oktober 2018 at 11:02

   Hi Annelies,
   Ja, jullie gaan ons snel een keertje zien! Leuk… staat al langer op ons to-do lijstje om langs te komen! Tot snel dus 🙂

 • Reply
  Susan
  20 oktober 2018 at 18:08

  Hier ook de traditie een boek uitzoeken in de kinderboekenweek. Dit jaar koos Wout (8) Botje en co en Aniek (5) Agent en Boef.
  Tip voor een prentenboek: De krijtjes staken.
  De boeken van koning en koningin Bobbel zijn hier ook favoriet.

  • Reply
   gastblogger
   29 oktober 2018 at 21:48

   Heerlijk die traditie he:-) Lauren koos dit jaar ‘de Stationsmuis’ uit. Ook echt een aanrader! En De krijtjes die ga ik snel opzoeken! thanks voor de tip!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Babybeurzen bezoeken. Leuk of niet leuk?

  Tijdens mijn studie journalistiek ging ik voor een schoolopdracht naar de huishoudbeurs. Tegelijkertijd werd daar ook de Negenmaandenbeurs gehouden. Ik...

  Sluiten