Blogs Koemelkallergie

Mijn dreumes is over zijn koemelkallergie gegroeid!

Toen we ontdekten dat Josia koemelkallergie had, werd ons gelijk verteld dat veel kindjes er na een jaar overheen groeien. We hoopten natuurlijk ook dat dat voor hem het geval zou zijn en our wish came true. Onze kleine man dronk vorige week voor het eerst een beker met melk en kreeg vervolgens geen rode vlekken op zijn gezicht en ook geen krampjes. In de korte tijd waarin we hem nu producten met melk geven, is hij eindelijk ook wat aangekomen en weegt hij nu met zijn bijna 16 maanden 9,2 kilo in plaats van 8,5. En daarmee zit hij bijna op de -1 lijn in plaats van de -2 lijn. Wat zijn we daar ontzettend blij mee! Vandaag leg ik uit hoe we de hoeveelheid melk hebben opgebouwd.ย 

Koekjes, ijsjes en melk

Een paar maanden geleden begonnen we al steeds vaker kleine melkproducten in Josia zijn eten te verwerken en eigenlijk ging dat heel goed. Maar hij kreeg wat last van obstipatie en we dachten gelijk dat dat door de koemelk kwam. De kinderarts vertelde ons dat een allergie zich niet vaak ineens op een andere manier uit. De reactie die Jos altijd kreeg waren rode vlekken en die kreeg hij nu niet meer. Voor de zekerheid kregen we het advies mee om rustig aan te doen en te beginnen met producten waar melk in verwerkt zat, in plaats van rechtstreeks melk te geven.

Je bouwt alles langzaam op. Je moet aan het begin vooral aan melkproducten denken waarbij de melk hoog verhit is geweest. Zoals bijvoorbeeld een koekje. Daarna volgt een product wat minder hoog verhit is geweest, zoals een pannenkoek. Daarna yoghurt of kaas en helemaal aan het eind melk.

We hebben deze volgorde aangehouden en merkten dat Josia nergens op reageerde. Steeds gingen we een stapje verder. Eerst is dat echt ontzettend spannend, want je wilt natuurlijk niet dat hij er last van krijgt. En hij reageerde eerst al heel heftig op een spoortje melk, dus zou dit nog erger kunnen bij grotere hoeveelheden? Ik weet nog wel dat we hem op vakantie zijn eerste hapjes ijs gaven. Dat was echt een grote stap. Maar hij reageerde er gewoon niet op!

Wat is het heerlijk om hem nu alles te kunnen geven. Ik vond het soms erg sneu dat hij dan niet alles mee kon eten. En er zijn genoeg alternatieven hoor, maar hoe leuk is het als je kind voor het eerst een ijsje eet in plaats van een soepstengel.

Melkladders

Wij volgden globaal een schema om de melk te introduceren. Deze melkladders zijn op het internet te vinden of je krijgt hem van je arts. Uiteindelijk hebben we hem na twee maanden voor het eerst een glas melk gegeven. Onderstaand schema is een voorbeeld om jullie te laten zien hoe het werkt. Dit kan overigens wel per leeftijd verschillen. (Wellicht overbodig: maar voer eerst overleg met je arts voordat je een dergelijk schema introduceert).

De foto is een beetje onduidelijk, maar deze melkladder geeft dit aan als stapjes:

 1. 1/4 biscuitje (knappertje van Verkade)
 2. 1/2 biscuitje (knappertje van Verkade)
 3. 1 biscuitje (knappertje van Verkade)
 4. 2 biscuitjes (knappertje van Verkade)
 5. 1/8 pannenkoek, zonder ei (= 10 gram)
 6. 1/4 pannenkoek, zonder ei (=20 gram)
 7. 30 gram melkhagelslag (Venz) of 15 gram melkchocolade
 8. 10 gram fabriekskaas
 9. 75 ml volle yoghurt
 10. 15 gram fabriekskaas
 11. 100 ml gesteriliseerde volle melk (= houdbare melk)
 12. 100 ml melk of 200 ml opvolgmelk

* Deze stappen neem je met minimaal een week tussen elke stap

Ik ben benieuwd of er nog meer mama’s zijn met kindjes met koemelkallergie? Proberen jullie al wat te geven of is je kindje daar nog niet aan toe?

Ik schreef onlangs een blog met tips, misschien heb je er wat aan!

Jaaa, nog meer leuke blogs!

1 Reactie

 • Reply
  Saar
  7 september 2017 at 13:30

  Wat fijn dat Josia over zijn allergie heen gegroeid is!!

  Onze dochter heeft ook koemelkallergie. Toen ik nog borstvoeding gaf en ik toch per ongeluk iets met melk erin gegeten had gaf dat direct reactie. Heb tot een jaar bv gegeven. Ze krijgt nu pepti.
  Oktober, dan is dochter ruim 14 maanden, hebben we een dubbelblinde provocatietest in het ziekenhuis. Tot die tijd proberen we het niet zelf. Hopelijk is ze er ook over heen gegroeid!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Het kastje van Novah

  In โ€˜Het kastje vanโ€™ deelt elke week een moeder wat er in de kledingkast van haar kind hangt! Op die...

  Sluiten