Gastblog Van Ruth

Hoe overleef ik de zomervakantie in eigen land?

Yaaasss, het is zomervakantie! De laatste weken waar ik de kleuter nog moe uit haar bed moest trekken zijn voorbij. Haar eerste schooljaar zit erop en ze mag genieten van zes weken vakantie. Eigenlijk zijn het er zeven, want we zijn haar laatste schoolweek een weekje op vakantie geweest (kan nog als ze vier is). Ik kreeg het even benauwd toen ik besefte dat zes weken best heel lang is om 24/7 thuis te zijn met de kinderen, maar al snel maakte ik een soort van planning en beloofde mezelf om niet van alles te moeten en vooral zou proberen om te genieten van deze tijd met ons gezin.

De eerste vakantieweek thuis zat al snel volgepland, want er kwamen twee grote tienernichten logeren. Van maandag tot woensdagavond kwam de eerste en van donderdagmiddag tot zondagochtend de tweede. Het leuke is dat onze grote nichten al bij ons komen logeren vanaf dat ze een jaar of 4/5 waren. Ik vind het tof dat ze zo’n tien jaar later het nog steeds leuk vinden om te komen. Doen we toch iets goed of niet dan? De meiden van ons vinden het ook geweldig, want hallo.. wie wil er nou geen grote nicht die met ze naar de speeltuin gaat en samen slijm maakt met ze. Dat is het einde natuurlijk. Aangezien onze achtertuin helemaal open ligt (please, don’t ask) en het zulk mooi weer is’ vluchten’ we graag even weg. Deze week hebben we wat meer ondernomen omdat we logeetjes hadden, maar we zullen de komende weken ook nog wel op pad gaan. Maar wat gaan we dan doen? Wat is leuk voor de kinderen en kost niet meteen een vermogen? Graag deel ik onze favoriete low budget uitstapjes met jullie.

Allereerst onze favoriet, Hans en Grietje!
Dat is een pannenkoekenhuis en speelpark in één. Het zit bij ons in de buurt (10 min rijden) tussen Harderwijk en Zeewolde, maar ook echt voor de mensen die er even voor moeten rijden is het een aanrader om met (kleine) kinderen heen te gaan. Bij aankomst doet het aanzicht al een beetje magisch aan, het is een beleving op zich. Het leuke is dat je er geen entree en parkeergeld hoeft te betalen, maar dat consumptie verplicht is. Dit hoeft overigens geen pannenkoek te zijn, ze hebben namelijk ook de lekkerste homemade taarten (my favorite), koffie en borrelhapjes. Wij gaan dus regelmatig op een ochtend zodra deze geopend is even een bakkie doen en de kids kunnen er heerlijk spelen.

De bosspeeltuin.
Bij ons in de buurt zit er een bosspeeltuin, een speeltuin die uiteraard in het bos zit waar je heerlijk onder de bomen gebruik kan maken van één van de picknicktafels die er staan en de kinderen kunnen klimmen, klauteren, spelen met water (en modder!) en van de kabelbaan af. Dit soort speeltuinen zitten volgens mij wel op meerdere plekken. Het staat er niet vol met allemaal speeltoestellen, maar stimuleert de kinderen om met stokken, zand en water aan de slag te gaan. Die van ons vinden het geweldig. Tip! Neem vuilniszakken en extra kleding mee, zodat de auto enigszins schoon en droog blijft (als je niet op de fiets gaat). Wij maken er vaak een uitje van door een picknickkleed, broodjes en drinken mee te nemen. Enige nadeel, er is geen sanitair. Maar goed, voor ons is het in de buurt dus wordt er voordat we gaan thuis goed geplast en hey, als je moet dan moet je gewoon. De bosspeeltuin van ons zit bij de trimbaan in Harderwijk, mochten jullie dat graag willen weten.

Strandje.
Wij hebben echte zee en strand kinderen. Zeeland is niet voor niets onze lievelings! Maar wat als dat niet om de hoek is? Wij vinden het heerlijk om het water op te zoeken. Een plas/meer/zwemvijver of hoe je het ook noemt. Het liefst een plek waar toiletten zitten, bomen zijn i.v.m. schaduw (ik zit nooit in de zon, ook niet echt nodig om een kleurtje te krijgen trouwens) en in de buurt zit. Dit kost vrijwel niets, in ons geval alleen een parkeerkaart van een paar euro voor de hele dag. Inmiddels hebben we een grote strandtas gevuld met kleed, handdoeken, emmer/schep, zwembanden en badkleding. Zodra we thuis zijn maak ik alles schoon en was ik het en zorg dat de tas weer gevuld en al klaarstaat voor de volgende keer. Scheelt me behoorlijk wat tijd als we ‘spontaan’ besluiten om naar het strandje te gaan.

Thuis blijven.
Ik begrijp dat niet iedereen in staat is om de deur uit te gaan of dat gewoon niet ziet zitten met alle kinderen. Ook thuis kunnen we ons goed vermaken met de volgende dingen:

– Een vakantie (doe) boek! Voor elke leeftijd is er wel eentje te vinden. Hier is het bij de kleuter in elk geval een groot succes.
– Schminken, kinderen vinden het fantastisch om geschminkt te worden. Zo wordt het spelen en verkleden (prinsessen shizzle) nog veel leuker natuurlijk.
– Zand/watertafel, die zijn kant en klaar te koop maar ook zelf makkelijk te realiseren natuurlijk. Onbeperkt smeren en spelen in de achtertuin.
– Sproeier, met deze hete temperaturen is de sproeier ook een groot succes. Heb je een trampoline, zet deze er dan onder of op. Gegarandeerd pret!
– Picknicken kan gewoon thuis. Buiten of binnen. Fix samen een mooie tent als je geen tipi hebt met tafels en plaids. Geef ze wat eten en drinken en ga vooral op bezoek bij je kind onder de tafel. Dat is namelijk het allerleukste.
– Samen bakken/koken vind Lauren echt te gek. Ik iets minder, maar haar vader wel. Regelmatig maken ze samen voor het weekend iets lekkers voor bij de koffie of verzinnen ze een lekkere maaltijd. Maar ook limonade en ijsjes van vers fruit maken is leuk om samen te doen. Dat laatste vind ik ook leuk. En lekker!
– Een rondje kringloop, deze heb je vast wel in de buurt zitten. Voor weinig kan je kind vast iets leuks uitzoeken. Ik heb geen vast bedrag hiervoor, maar blijf onder de vijf euro per kind. Lauren kan eventueel iets bijleggen uit haar spaarpot als ze wil.

Ik hoop dat er misschien een leuke tip bij zit voor je en wens iedereen een fijne tijd toe. Geniet van het mooie weer, de tijd samen en elkaar. Fijne vakantie!

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

2 Reacties

 • Reply
  Rachelle
  23 juli 2018 at 08:38

  Vooral de ‘tip’ vd strandtas gelijk weer inpakken voor de volgende keer! Super slim en met het strand als achtertuin hier ga ik die zeker onthouden / gebruiken!

 • Reply
  Donna
  23 juli 2018 at 13:00

  Ik heb gehoord dat het Boschbad in Apeldoorn ook altijd garant staat voor een dagje plezier, heb je wel ticketprijs maar afgezien daarvan…

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  scott skye afscheidsblog annelies
  Het is de tijd…

  ... de hoogste tijd. Om met pijn in mijn hart afscheid te nemen als onderdeel van het Mama's op hakken...

  Sluiten