Blogs

Hoe houden jullie het huishouden op peil?

Het huishouden is niet mijn favoriete bezigheid. Naast het moederschap, werken en allerlei sociale activiteiten moet ik er natuurlijk ook aan geloven om zo nu en dan een stofdoek erbij te halen. Ooit overwoog ik om een huishoudelijk hulp erbij te nemen, maar dat vond ik ook onzin als ik twee dagen doordeweeks thuis ben. Dus gaf ik mijzelf een schop onder de kont en ging ik aan de slag.

Zo doe ik mijn huishouden:

Omdat ik twee dagen doordeweeks thuis ben zorg ik ervoor dat één dag een schoonmaakdag is. Ik begin dan vaak boven en werk dan zo langzamerhand naar beneden. Maar goed, dit huis heeft 150m2 en dat is dan nogal een klus. Ik zal hierbij wel wat schoonmaak regels overtreden, maar pietje-precies ben ik eenmaal niet:

Ik begin met opruimen. Speelgoed aan de kant en de was vouwen. Nadat de boel is opgeruimd gebruik ik een stofdoek om de boel af te stoffen. Daarna de stofzuiger en de dweil. De keuken en badkamer probeer ik iedere week bij te houden. Eens in de zoveel tijd doe ik dan een ‘grote beurt’. Dan ga ik echt ‘boenen’.

Als ik dan een fris huis heb voel ik zoveel vreugde dat ik vaak een bloemetje erbij koop om het uitzicht compleet te maken. Helaas is de vreugde van korte duur. Want met twee peuters in huis zijn mijn schoonmaak pogingen tevergeefs. Terwijl ik de boel opruim zijn ze vaak super lief aan het spelen. Erg leuk hoor.. maar het betekent wel dat mijn pas opgeruimde slaapkamer er dan weer uitziet als een speelhok. Op zulke momenten vraag ik mij wel 101x af waarom ik nog zoveel moeite doe om op te ruimen?

Hoe moet ik het dan aanpakken?

Ik hou echt van een schoon en opgeruimd huis. Afwas in de keuken kan ik moeilijk laten staan en dat wil ik dan graag opgeruimd hebben. Tegelijkertijd ben ik geen schoonmaak type die alle hoekjes en kiertjes bij langs gaat. Daarom vraag ik mij af hoe andere mama’s dit aanpakken? Je kunt natuurlijk kiezen voor een huishoudelijk hulp. Dat is een makkelijke oplossing, maar ook wel duurder en toch ook wel zonde van het geld als je wel de tijd hebt thuis. Als je fulltime werkt of andere drukke bezigheden hebt, kan ik het wel begrijpen.

Een andere oplossing is om de boel lekker los te laten. Ken je deze quote; a clean kitchen is a sign of a wasted life? Dat dus. Te veel opruimen voelt ook wel soms aan als wasted. Maar is er ook een middenweg; geen blinkende keuken maar ook geen plakkaat van stof op de plinten?

Naar die middenweg ben ik nog opzoek. Voorlopig houd ik het bij mijn schoonmaakritueel en pak ik zo nu en dan een kast aan. Want schoonmaken is één ding, de kasten opgeruimd houden is twee. Eigenlijk zou ik waarschuwingsbordjes voor mijn kasten moeten hangen: ‘betreden op eigen risico’.

Okey, tot zover mijn relaas. Mochten jullie helpende tips hebben of nog een bemoediging, schroom dan niet om deze achter te laten. Dan ga ik weer nu verder met de badkamer. 

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Onze nieuwe gastblogger wordt …

Wauw, wat zijn er ontzettend veel reacties binnengekomen op de contest voor onze nieuwe gastblogger! Wat leuk dat jullie zo massaal...

Sluiten