Blogs Koemelkallergie

Hoe gaat het nu met Josia zijn koemelkallergie?

Onze kleine man is alweer ruim een jaar (14 maanden). Meestal zeggen ze dat een baby je na een jaar over koemelkallergie heen groeit en dat hopen wij dan natuurlijk ook voor Josia. Eerst reageerde hij echt flink op producten waar ook maar een spoortje melk in zat. Maar nu gaat het eigenlijk heel goed! 

Langzaamaan proberen we wat

Eerst mocht Josia echt niets hebben. Dat is soms nog best lastig, want in veel dagelijkse producten zit melk. Wat denk je bijvoorbeeld van brood of in potjes babyvoeding? Je moet er goed op letten en soms maak je dan best wel eens een foutje. Ik gaf hem eens andijvie a la crème in plaats van gewone andijvie. Hij zat gelijk helemaal onder de rode vlekken in zijn gezicht en huilde twee dagen lang super veel. Arm kereltje. Hij had maar weinig gehad, maar toch had het een groots effect. Onlangs merkte ik dat dat ineens niet meer zo was.

Ik noemde hem gekscherend mijn kleine proefkonijntje en gaf Josia een broodje waar wat melk in zat. Op internet las ik dat je niet gelijk moet beginnen met gewone melk, maar producten waarin melk zit die warm is geweest. Een brood is gebakken, dus dat telt mee. Ik gaf hem een half sneetje met plantaardige boter (want gewone boter mag dus niet) en was benieuwd hoe hij er op zou reageren. Die dag en de dag erna hield ik hem goed in de gaten. Maar hij was hartstikke vrolijk en kreeg geen plekjes op zijn huid. Op naar testje twee: een stukje koek.

Koemelkallergie

Ik heb hem een aantal producten gegeven met kleine hoeveelheden melk, maar merk dat hij er echt nauwelijks op reageert. Soms heeft hij echt minimale plekjes en dat vertelt ons dat hij er nog niet helemaal overheen is. Maar toch, het gaat echt een stuk beter! Onlangs heb ik hem voor het eerst wat geraspte kaas gegeven bij zijn eten. Daar had hij toch wel weer plekjes van, maar niet meer vuurrode vlekken op zijn gezicht zoals eerst. Omdat je natuurlijk niet weet wat er van binnen gebeurt, geven we hem niet al te vaak melk en bouwen we het rustig op.

Twee weken geleden begon ik toch wel weer even te twijfelen of hij niet op andere manieren reageerde. Josia heeft vaak koorts en diarree. Zouden dat misschien symptomen zijn? We moesten toevallig deze maand nog een afspraak maken met de kinderarts, dus dat heb ik gelijk gedaan. Zij heeft hem nagekeken en volgens haar is het niet gebruikelijk dat hij ineens andere symptomen krijgt.

Voor de komende vier maanden hebben we de opdracht gekregen om hem alternatieven te geven zoals sojamelk en geitenmelk- yoghurt. De eerste keer dat hij een sojatoetje kreeg vond hij echt heerlijk!!

Bij de kinderarts. De auto’s wilde hij niet loslaten haha.

Hoe gaat het verder met de kids?

Goed! Mijn dochtertje (3) is inmiddels volledig zindelijk, ook ’s nachts! Zo handig! En wat een geld scheelt dat aan luiers. Ze gaat naar de peuterspeelzaal en we zijn onlangs op kennismakingsgesprek geweest bij een basisschool. In maart wordt ze vier, dus dan begint er een nieuwe fase voor haar (en ons als ouders haha!) Ze is een lekker vrolijk meisje, met een ontzettend sterk eigen willetje. Soms wel een beetje vermoeiend, maar stiekem ook wel erg leuk. Ze heeft verder ook weinig angst en ziet nergens het gevaar van in. Gevolg: veel vallen en 30 blauwe plekken op haar benen.

Onlangs zei ze tegen mijn man: ”Luister even jongedame” Haha dan kun je mij echt opvegen hoor. En in plaats van oh my gosh, zegt ze: ”oh my George”. Hilarisch kind. Ik kan zo van haar uitspraken genieten.

Inmiddels heeft ze niet meer elke dag een middagslaap. We bekijken het een beetje per dag. Meestal slaapt ze om de dag. Bijvoorbeeld nadat ze bij de peuterspeelzaal is geweest, want dan is ze altijd een beetje moe. Dan slaapt ze vaak van 13.00 uur tot 15.15 uur. En ’s avonds gaat ze er altijd om 19.00 uur in. Tegelijk met haar broertje.

Met hem gaat het ook goed. Hij maakt onlangs ineens een paar ontwikkelingen door. Hij begon te kruipen op z’n knieën, staat zelf langs de bank en loopt nu ook overal langs. Los nog niet, maar dat komt vanzelf wel. Hij doet alles lekker rustig aan. Ook praten doet hij nog niet echt. Hij zegt de woordjes ‘die’ en ‘ja’ en tegen Eljada zegt hij: ”Eh da da”. Althans dat denken wij haha! Als we het hem vragen, zegt hij het ook wel eens, dus we denken dat het wel bewust is. Nog even flink oefenen op ‘mama’ en ‘papa’ dus en op de eerste losse stapjes. Wat ontzettend leuk deze ontwikkelingen!

En omdat het zo leuk is om schema’s van elkaar te zien, volgt hieronder zijn schema (14 maanden)

07.00 uur – 240 ml melk (pepti, i.v.m. zijn allergie)
09.30 uur – Fruithap + fles met diksap of water
10.00 uur – 11.00 uur – Slapen
12.30 uur – Een boterham met beleg* + fles met diksap of water
13.00 uur – 15.00 uur – Middagslaapje
15.30 uur – Een tussendoortje** + fles met diksap of water
17.30 uur – Avondeten
19.00 uur – Slapen

Wat we wel lastig vinden soms is dat hij heel weinig wil drinken en niet altijd een goede eter is. Dat kun je ook wel zien want het is een klein mannetje van 8,5 kilo. We hebben vorige maand in een schemaatje bijgehouden hoeveel hij dronk en soms is dat maar tussen de 400 en 500 ml per dag. Dat moet toch eigenlijk wel 700 zijn. We geven hem daarom wat vaker slurpfruit en watermeloen. Op die manier krijgt hij toch wat vocht binnen. Daarnaast zijn we overgestapt van een tuitbeker op een beker met een rietje. Het helpt al een stukje, maar hij is er nog niet. Dus als jullie tips hebben: please share!

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Baby op komst: hoe is dat voor een peuter?

Scott wordt grote broer. Maar dat wisten jullie natuurlijk al. Het grote nieuws heb ik vol trots ook hier bij...

Sluiten