Blogs Koemelkallergie

Hoe gaat het met de koemelkallergie van mijn baby?

Vorige week ben ik met mijn zoontje (bijna 11 maanden) weer bij de kinderarts geweest voor zijn koemelkallergie. Een poosje geleden kon je al lezen dat we samen met de arts een eetschema op zouden stellen. Op die manier zouden we uitzoeken of hij nog allergisch is en hoeveel hij aankan. Maar het eetschema bleek niet nodig.

Andijvie a la crème

Al een aantal keer heb ik van moeders de vraag gekregen hoe ik erachter kwam dat Josia koemelkallergie heeft. (Zie ook deze blog) Toen hij nog maar heel klein was zat hij continue onder de rode vlekken en hij huilde ontzettend veel. Ik kan het me nu bijna niet meer voorstellen al dat gehuil, maar de rode vlekken kan ik me nog wel herinneren. Ik zie het ook heel duidelijk terug op de foto’s van die tijd.

2 maanden oud

Juist die rode vlekken waren de reden dat ik laatst ontdekte dat ik hem toch weer per ongeluk melk had gegeven. Ineens was de huid rondom zijn mond knalrood en begon hij veel te hoesten. Niet een kuchje, maar hoestbuien. Ook was hij wat mopperiger dan normaal en huilde hij wat. Gelijk bedacht ik me wat we de afgelopen dag hadden gegeten. Ik controleer het brood altijd, hij krijgt speciale plantaardige boter (gewoon te koop in de supermarkt) en in zijn rijstwafel en fruithap zat ook geen melk. En nu zul je misschien denken: ‘in zijn fruithap?’ Ja ook daarin kan melk zitten. Daar moet je dus goed op letten!

Uiteindelijk kwam ik erachter wat de boosdoener was. Wij aten de avond voordat hij de uitslag had een gerecht met melk erin en daarom had ik voor hem aardappelen gekookt en dat gemengd met andijvie uit de vriezer. Ik had me alleen nooit beseft dat het andijvie a la crème was in plaats van gewone andijvie. En dat betekent dat er melk in zat.

De afspraak met de kinderarts

Toen Jos de uitslag had, heb ik er gelijk een aantal foto’s van gemaakt. Ik wist dat we nog langs moesten bij de kinderarts en dan zou het handig zijn om de allergie op beeld te hebben. We hadden bij de vorige afspraak afgesproken dat we rond de 10 maanden zouden testen of hij nog last had van de allergie, maar dat leek ons wel duidelijk.

Door de kinderarts werd hij even nagekeken en gelukkig was alles prima. De foto’s lieten haar zien dat hij nog last heeft van de allergie en daarom hoeven we nog niet met hem te testen wat hij aankan.

Soms ben ik stiekem zelf ook wel benieuwd hoor. Dan zitten wij lekker een toetje te eten en dan kijkt hij ons hoopvol aan. Maar hij mag het niet hebben, Ik zou hem dan wel een hap willen geven om te kijken of hij het aankan, maar ik doe het toch niet omdat ik het vooral zielig vindt en ik hem niet als testkonijn wil behandelen.

We waren dus ook opgelucht dat we het eetschema nog niet hoeven te te passen. We geven hem de komende vier maanden nog de speciale melk en maken dan weer een afspraak met de kinderarts om verdere stappen te bespreken. Vaak groeien baby’s na een jaar over de allergie heen dus het zou kunnen dat hij er dan ook vanaf is. Hij is dan namelijk veertien maanden. Mocht dan alsnog blijken dat het niet lukt dan wordt hij weer twee dagen in het ziekenhuis verwacht voor een een test. Die kreeg hij eerder ook al om erachter te komen of hij allergisch was voor koemelk.

We hopen natuurlijk dat over vier maanden zal blijken dat hij eroverheen is gegroeid. Want het lijkt me niks voor hem om met zo’n allergie te moeten leven. Ik ga ervan uit dat het wel goed komt! #optimist

Lief manneke <3

Een taart zonder koemelk

Verder gaat het eigenlijk super goed met Josia. Het is een heerlijk mannetje en ik geniet met volle teugen van hem en van zijn zus. Zo leuk hoe ze ook samen op elkaar reageren! Overigens is de kleine man alweer bijna 1 jaar oud. Nog één maandje! Dus ik ga de komende week eens goed nadenken over het maken van een koemelkvrije taart. Uiteraard moet hij wel een eigen taartje hebben en die moet er ook nog leuk uitzien. Ik ga dus aan het bakken en zal binnenkort een recept delen van een koemelkvrije taart. Handig voor andere mama’s met kids die er niet tegen kunnen!

I’ll keep you posted! X

P.s. de creatieve foto bovenaan is gemaakt door onze gastblogger Anne!

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Het kastje van Seff

Vandaag is het weer tijd voor een nieuwe 'kastje van'.. Dit keer van Jamilla die ook eens verscheen als 'meet the...

Sluiten