Blogs

Hoe blijf je na het afvallen op je streefgewicht?

In de zomer besloot ik om weer op mijn oude gewicht te komen van voor mijn zwangerschap. Na mijn zwangerschap viel ik eigenlijk snel af door het geven van borstvoeding. Toch kwam ik daarna een aantal kilo’s aan, waardoor ik echt op mijn voeding wilde gaan letten. In korte tijd viel ik 5 kilo af en daarmee had ik mijn doel bereikt. Het ging voor mijn doen best snel, omdat ik van tevoren een duidelijk plan had gemaakt. Zo bereidde ik mijn eten voor en zorgde ik ervoor dat ik vooral kleinere porties nam. Nu die kilo’s er af zijn is het voor mij nu vooral de uitdaging om mijn streefgewicht te behouden. Hoe ga ik dit voor elkaar krijgen?

Hoe vaak komt het niet voor dat je na een dieet weer terugvalt op je oude gewicht?

Ga van de weegschaal af

Tijdens het afvallen was ik enorm gefocust op mijn gewicht. Iedere week had ik een vast weegmoment om te zien of ik was afgevallen en hoeveel. Dit werkte voor mij enorm motiverend omdat je dan direct resultaat ziet van alle inspanningen. Tijdens het afvallen was dit motiverend, maar het had ook een keerzijde. Ik was namelijk enorm bezig met de cijfertjes en als er dan een week weinig gebeurde, kon ik daar ook van balen. Hierdoor ben je dus wel gefocust, maar ben je totaal niet ontspannen bezig.

Na het bereiken van mijn doel, was het voor mij de uitdaging om de ontspanning te zoeken in voeding en sport. Want langer dan 6 weken gefocust zijn op eten hou ik niet vol.

Daarbij komt ook kijken dat de gezellige wintermaanden in aantocht zijn. ’s Avonds op de bank ploffen met warme chocolademelk en slagroom hoort bij dit seizoen. Doe daar wat chocoladepepernoten bij en je maakt mij zeer gelukkig. In december heb ik sowieso niet de behoefte om mij enorm in te moeten houden. Maar hoe ga ik genieten van al dit eten en tegelijkertijd mijn lichaam op peil houden? Anders blijf ik bezig met afvallen-aankomen-afvallen en aankomen.

Gezond eten en snoepen

Mijn streefgewicht behouden wil ik bereiken door:

  • Ik blijf gezond eten: een gezond ontbijt, lunch en avondeten eten. Mijn eye-opener tijdens het afvallen was vooral mijn porties te verminderen. Dit is wat ik zal blijven doen, omdat ik dan wel kan genieten van het eten.
  • Iedere avond neem ik chocola. Dat deed ik tijdens het afvallen en dat doe ik nu nog steeds. Bewust snoepen noem ik het. Door juist dit moment met mijzelf af te spreken, kan ik het snoepen redelijk beperken. Als ik overdag een snoepcraving heb, dan vertel ik mezelf dat ik dat beter kan bewaren voor in de avond.
  • Ik sta nu iedere maand op de weegschaal in plaats van iedere week. Zo kan ik mijn gewicht wel in de gaten houden, maar is het niet zo een verschrikkelijke obsessie.
  • Nieuwe kleren kopen: want na het afvallen kunnen je kleren net wat minder goed zitten. Of het is gewoon een excuus om wat meer leuke items in je kast te hebben. Een nieuw outfit (in een andere maat) kan je gewoon net even wat zelfvertrouwen geven.

Sporten voor de buis

En om het gezonde plaatje compleet te krijgen, rest mij nog het sporten. Ik ben zelf niet echt een grote sporter. Althans, ik heb nooit een bepaalde sport beoefend. Dat is dan soms wel lastig om structureel iets te doen aan sport. Een fitnessabonnement heb ik bijvoorbeeld wel eens geprobeerd, maar na een aantal weken strandde ook die ambitie. Nu heb ik wat anders bedacht wat ik zeer fijn vind: ik sport met behulp van YouTube. Ik ben dan zo’n 45 minuten zoet: ik doe een warming-up, een lesje Zumba en nog wat krachttraining. Mijn favoriete programma’s op YouTube zijn: ‘Burn to the beat’ en een aantal programma’s van ‘Blogilates‘. Vooral de workouts van Blogilates zijn erg nuttig. In korte tijd doe je een aantal oefeningen achter elkaar, waardoor je in korte tijd effectief traint. Welcome to the 5 minute workout.

En, heb ik jullie enthousiast gemaakt voor het sporten voor de TV? 

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

Laat je van je horen?

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
Meet the mama: Anne

Meet Anne. Deze knappe mama (28) van Eleanor (1) is getrouwd met Koen, woont in Berkel en Rodenrijs, maakt de leukste...

Sluiten