Blogs Reviews

Waar let je op bij de aanschaf van een kinderwagen en buggy?

Ik kan het me nog goed herinneren: ik was zwanger van Eljada en mocht van mijn ouders een kinderwagen uitzoeken. Echt zo ontzettend lief! Samen met mijn moeder ging ik naar een babywinkel, omdat je een gevoel bij een kinderwagen wilt hebben. Een plaatje op internet vertelt je niet of een wagen lekker rijdt, of hij makkelijk inklapbaar is en of hij in je auto past. Dat wil je allemaal even zien en uitproberen! Vandaag deel ik je waar ik op lette bij de aanschaf van een kinderwagen en buggy.

Wat voor soort kinderwagen wil je?

Je hebt ontzettend veel soorten kinderwagens. Je hebt de combiwagen waar je een maxi-cosi, ligbak en zitje op kan zetten. Je hebt de wandelwagen, eigenlijk een kinderwagen met zitje. Dan heb je nog de buggy. Een klein, inklapbaar model met vaak wat kleinere wielen. Wij hebben deze eigenlijk altijd standaard in de auto liggen. Als je twee kinderen hebt, kun je een duowagen kopen. Het woord zegt het al: geschikt voor een duo en als laatste is er nog de kinderwagen. Dat is een model met alleen een ligbak, je kent ze misschien nog wel van vroeger.

Allereerst is het dus belangrijk om te bepalen welke van deze vijf soorten je wilt! Persoonlijk vind ik het als je zwanger bent super handig om een combiwagen te kopen, omdat je hem dan vanaf het begin tot later kunt gebruiken.

Wat wil je eraan uitgeven?

Niet geheel onbelangrijk natuurlijk! Wat wil je aan de wagen uitgeven? De prijzen verschillen ontzettend. Je hebt wagens van 300 euro maar ook modellen van 1300 euro. Bedenk voor jezelf wat je hier aan uit wilt geven en oriënteer je vast online op de prijzen. Dan weet je wat voor jou acceptabel is en dat maakt het winkelen een stuk makkelijker.

De mogelijkheden van het inklappen

Ik moest deze week nog ontzettend lachen om mijn vader. Hij leende onze buggy (dus niet de Greentom Reversible) en vond het maar wat lastig om het ding in elkaar te klappen. Nou moet ik zeggen dat je natuurlijk heel snel zelf aan je buggy went, maar het is wel fijn om een wagen te kiezen die makkelijker in elkaar te zetten is dan een kastje van Leen Bakker.

Er zijn dan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Gaat het opvouwen soepel?
 • Hoe klein wordt de wagen/buggy en past hij in de auto? (test dit ook gewoon uit bij een babywinkel!)
 • Uit hoeveel delen bestaat de wagen als ik hem opvouw?

De verschillende standen van de wagen

Wagens verschillen ontzettend van eigenschappen. Zo kun je bij de ene wagen de zonneklep veel verder doen dan bij de andere en sommige zitjes kunnen niet volledig in ligstand. Dat laatste vind ik echt wel een minimum vereiste voor een wagen. Want het is ontzettend fijn als je kindje gewoon even in ligstand kan als hij/zij ergens even een dutje moet doen. Dat scheelt weer gesleep met een campingbedje.

Het formaat van de wagen

Dit klinkt natuurlijk ontzettend logisch, maar er zijn verschillende formaten waar je op moet letten:

 • Is een wagen hoog genoeg? De duwstang moet wel op een fijne hoogte zitten zodat je niet gebogen loopt. Als je wat langer bent, wil je geen wagen met een lage duwstang. Veel wagens hebben een duwstang die verstelbaar is.
 • Het formaat van de ligbak verschilt ook ontzettend per merk. Als je wilt dat je kindje er wat langer in kan liggen, moet je dus een ligbak kiezen die wat langer is. Zet de wagens eens naast elkaar in de winkel, dan zie je het verschil heel goed.
 • De breedte van de ligbak kan ook ontzettend verschillen. Als je een smalle ligbak hebt (bijvoorbeeld bij een duowagen), past je kindje er vaak ook wat korter in.

Welke accessoires wil je?

Bij een wagen kun je nog verschillende soorten accessoires aanschaffen. Hieronder noem ik de mogelijkheden waar je aan kunt denken:

 • Een regenhoes
 • Een parasolletje
 • Een haak om je tas aan op te hangen
 • Een dekentje voor in de maxi-cosi
 • Een voetenzak voor bij het zitje of in de maxi-cosi
 • Een bekerhouder
 • Een bijpassende luiertas
 • Adapters voor de verschillende onderdelen (vaak zitten die er al bij)
 • Eventueel bij een tweede: een meerijdplank

Bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt en hoeveel geld je hier aan uit wilt geven. Zelf kocht ik een regenhoes, parasol, tassenhaak en een luiertas.

Waar moet je nog meer op letten?

 • Kun je de kijkrichting van het zitje aanpassen? Dat kan ontzettend handig zijn als je tegen de zon in loopt bijvoorbeeld of als je je kindje wilt aankijken.
 • Heeft de kinderwagen een boodschappenzak? En hoe groot is deze?
 • Kun je de bekleding wassen?
 • Tot welke leeftijd kun je de wagen gebruiken?
 • Wil je banden die gevuld zijn met lucht of juist niet?
 • Ook niet onbelangrijk: vind je hem er mooi uitzien?

En last but not least: hoe rijdt de wagen? Voel hoe de wielen draaien, hoe soepel de wagen rijdt en hoe zwaar hij is. Test het uit! Bij veel babywinkels heb je ook mooie testparcoursen.

Mijn nieuwe Greentom Reversible

Over Greentom
Misschien hebben jullie vorige week op onze Instagram (@mamasophakken, hoe kan het ook anders) al een foto voorbij zien komen van mijn nieuwe wagen! Ik heb hem gekregen van Greentom en ben er ontzettend blij mee.

Voor wie Greentom nog niet kent: dit Nederlandse merk wil 100% groene producten maken. Hierboven heb ik duurzaamheid niet genoemd in de eigenschappen waar je op moet letten, omdat het per persoon verschillend is of je dat een voorwaarde vindt. Maar ik vind het zo mooi dat dit merk daar zo bewust mee omgaat.

De stoffen van de wagen zijn volledig natuurlijk of gemaakt van gerecyclede drinkflessen. Hun slogan luidt dan ook: ”The greenest stroller on planet earth”.

Verschillende wagens
Greentom verkoopt verschillende wagens en accessoires.

De Carrycot is eigenlijk de kinderwagen zoals je hem aan het begin gebruikt, dus met een ligbak.
De Reversible (die ik heb), is de wandelwagen en kun je gebruiken tot 2,5 jaar
En dan heb je nog de Classic, waarin je kind kan blijven zitten tot 4,5 jaar.

Je kunt steeds hetzelfde frame gebruiken om je stroller om te bouwen naar de volgende fase. Daarbij kun je ook nog passende accessoires kopen, zoals bijvoorbeeld een regenhoes, bijpassende luiertas of boodschappentas.

Verschillende kleuren
Wat ik zo leuk vind aan mijn nieuwe wagen is het witte frame! Ik vond het wel gewaagd, maar oh wat ziet hij er mooi uit!
Je kunt bij Greentom kiezen tussen drie frames; een zwart, grijs of wit frame. Daarnaast zijn er 10 standaard kleuren en nu ook 4 limited kleuren. Dus je kunt hem helemaal samenstellen naar je eigen smaak. Ik had hiervoor een zwarte wagen met een metaalkleurig frame, dus ik heb iets totaal tegenovergestelds gekozen:

Mijn ervaringen
Toen ik de wagen voor het eerst in mekaar zette, was ik vooral verrast over het gewicht van de wagen! Hij is echt zo ontzettend licht en dat maakt in combinatie met de wielen dat hij ook ontzettend soepel rijdt. Ik heb het meerdere mensen laten voelen en allemaal zeiden ze hetzelfde: wat rijdt hij soepel! Echt fantastisch.

Je zet hem makkelijk in mekaar en je kunt hem ook gemakkelijk uit elkaar halen. Voor mij is het echt belangrijk dat een zitje volledig in ligstand kan en daarom heb ik voor deze variant gekozen. Wat ik ook heel handig vindt is de zonnekap, die kan ontzettend ver naar beneden zodat je kindje echt uit de zon blijft zitten.

Ik vind het design ook ontzettend gaaf, echt een eye-catcher is het! En tot nu toe is het frame nog steeds erg mooi wit, hopelijk blijft dat zo haha!

Qua hoogte zit de stang voor mij en mijn man ontzettend goed, maar het is wel een standaard hoogte die je niet kunt verstellen. Dus je moet dat wel even voor jezelf testen of dat ook voor jou fijn is. Voor een ‘wandelwagen’ is hij eigenlijk best goed inklapbaar, maar als je echt een kleine auto hebt zoals een Citroën C1 zul je hem niet achterin kunnen doen. Maar dat kun je met de meeste kinderwagens niet. Dus wil je een hele compacte buggy dan is dit niet de beste keuze, heb je een wat grotere auto dan kan dit echt prima!

Ik heb er nu best veel mee gelopen en ben echt ontzettend blij met hoe fijn en soepel hij rijdt. Nou heb ik hem ontvangen voor een review, maar ik vind dat de wagen ook echt wel een goede prijs heeft.

Deze Reversible koop je voor 299 euro. Als je er ook een ligbak bij zou willen hebben ben je in totaal 499 euro kwijt en autostoel adapters voor de maxi-cosi zijn 29 euro. Ik vind dat echt een heel redelijke prijs. En als je alle drie de opties zou willen, zodat je kindje er lang in kan zitten dan kost het 599 euro.

Wil je meer weten van de wagen? Neem dan eens een kijkje op de website van Greentom!

– Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Greentom –

Print Friendly, PDF & Email

Jaaa, nog meer leuke blogs!

4 Reacties

 • Reply
  Marijke
  17 september 2017 at 21:05

  Ik vind deze wagen altijd zo mooi als ik hem zie staan! Helaas echt geen optie hier: manlief en ik verschillen zoveel in lengte dat ik altijd als enige de wagen zou kunnen duwen.. Ben echt heel positief over ontwerp, prijs, en groenheid maar dus echt SUPER jammer van die duwstang!

  Wel fijn dat jij er zo goed achter past

 • Reply
  Kirsten
  26 september 2017 at 22:22

  Mag ik vragen hoe groot jullie zijn? Wij zijn allebei vrij lang, benieuwd of het voor ons ook te doen is?! Helaas hebben we geen babywinkel in de buurt die hem heeft staan om te kunnen testen!

  • Reply
   Hanna
   27 september 2017 at 10:31

   Hi Kirsten! Wij zijn 1.69 en 1.70 m! Niet heel lang haha! Mocht je veel langer zijn dan kun je ze misschien eens mailen om te vragen wat ze zelf adviseren?

  • Reply
   Annelies
   28 september 2017 at 11:19

   Hi Kirsten, mijn man en ik zijn ook lang (1.88 en 1.80) en wij vinden ook prettig om te gebruiken! Gr, Annelies

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  Scott is een beetje verlegen

  "Tott is beetje verlegen". Tijdens onze vakantie op Ibiza onlangs floepte Scott dit zinnetje er opeens uit. Iets wat wij...

  Sluiten